Ertuğrul Fırkateyninde Şehit Olan 587 Denizci Mersin'de Anıldı - Son Dakika
Güncel

Ertuğrul Fırkateyninde Şehit Olan 587 Denizci Mersin'de Anıldı

Ertuğrul Fırkateyninde Şehit Olan 587 Denizci Mersin\'de Anıldı

Mersin Türk Japon Dostluk Derneği, 1890 yılında Oshima adası açıklarında batan Ertuğrul fırkateyninde şehit olan 587 denizci için anma töreni düzenledi.

04.09.2014 12:37  Güncelleme: 12:57

Mersin Türk Japon Dostluk Derneği, 1890 yılında Japonya'nın Kushimato şehri Oshima adası açıklarında batan Ertuğrul fırkateyninde şehit olan 587 denizci için anma töreni düzenledi.

Atatürk Parkı içinde bulunan Refah Şehitliği Anıtı'nda gerçekleştirilen anma törenine, Japonya'nın Wakayama eyaletinden gelen resmi görevliler ve iş adamlarından oluşan heyette katıldı. Anma töreni, Mersin Büyükşehir Belediyesi Bando Takımı'nın eşliğinde Japonya Milli Marşı ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Ardından konuşan Mersin Türk Japon Dostluk Derneği Başkanı Süleyman Cengiz, Japonya ile Türkiye'nin dostluğunun çok eskilere dayandığını ifade ederek, "Bundan tam 124 yıl önce 1890 yılında yine böyle bir Eylül ayında dostluk için gittikleri Japonya'da maalesef dönüş yolunda büyük bir tayfuna yakalanan Ertuğrul fırkateyni Kushimato açıklarında batmıştır. Bu kazada 587 şehidimiz olmuştur. Şehit olan askerlerimizin boşuna şehit olmadığı, 124 yıl sonra halen bu dostluğun güçlenerek devam ettiği bugün burada görünmektedir. Yıllardır bu konuda emek sarf eden herkese teşekkür ediyorum. Şehitlerimizin ruhu şad olsun. Bu dostluk sonsuza kadar devam edecektir" diye konuştu.

"ERTUĞRUL FACİASI FİLM PROJESİ OLDU"

Japon heyeti adına konuşan Yutaka Nagayama ise, bugün Mersin'de bu anma töreninde bulunmaktan büyük bir şeref duyduğunu belirterek, "Bu ziyaret benim Türkiye'ye 3. ziyaretimdir. Dünyaya gururla gösterebileceği tarih ve kültürlere sahip olan Türkiye ve Japonya'nın özellikle Wakayama ile olan dostluğun 100 yılı aşkın süre devam etmesinden derinden etkileniyorum. Son zamanlarda geçmişte yaşanan Ertuğrul faciası film projesi oldu. Türkiye ile Japonya arasında hummalı çalışmalar sürüyor. Her iki ülke arasında da büyük beklenti içinde olduğundan bu projenin gerçekleşmesinden büyük mutluluk duyuyorum. Film projesini yürüten arkadaşımız 2 Eylül'de Liberal Demokrat Partisi yani şu an Japonya'da iktidar olan partide genel sekreter seçilmiştir. Gelecekte Türkiye'nin Japonya'nın özellikle Wakayama'nın liderliğinde gerek iş gerek turizm açısından daha da gelişeceğini temenni ediyorum. Ne tesadüftür ki bugün Tokyo'da Japon hükümetinin desteği ile Türk ve Japon dostluk konseri verilecek. Bundan çok büyük mutluluk duydum" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Refah Şehitliği Anıtı'nda Türk ve Japon heyeti dualar etti. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Ertuğrul Fırkateyninde Şehit Olan 587 Denizci Mersin'de Anıldı - Son Dakika


Advertisement