Genel Cerrahi Uzmanlarından Meme Kanseri Uyarısı - Son Dakika
Güncel

Genel Cerrahi Uzmanlarından Meme Kanseri Uyarısı

Genel Cerrahi Uzmanlarından Meme Kanseri Uyarısı

kapsamında Türkiye'de her 10 kadından birinde görülen meme kanseri konusunda uyarılarda bulundu.

10.10.2012 15:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Genel Cerrahi Uzmanları 'Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı'

kapsamında Türkiye'de her 10 kadından birinde görülen meme kanseri konusunda uyarılarda bulundu.

Ekim ayı tüm dünyada ve Türkiye'de 'Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı' olarak değerlendiriliyor. Bu kapsamda bayanlar arasında sıklıkla görülen meme kanserine karşı farkındalığı oluşturmak ve bilinçlendirmek amacıyla her yıl ekim ayında çeşitli organizasyonlarla hastalık konusunda bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları yapan Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Genel Cerrahi Uzmanları Prof. Dr. Serdar Yol, Opr. Dr. Sedat Ocak, Opr. Dr. Kerim Güzel, Opr. Dr. Muzaffer Al uyarılarda bulundular.

'Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı' kapmasında bayan hastalara kişisel (kendi kendilerine yapılan) göğüs kontrolleri yapmaları konusunda bilgilendiren Genel Cerrahi Uzmanları, "Yapılan kontrol ile erken tanı yapılması ve hastalığa erken müdahale edilmesi meme kanserinde çok önemlidir" dediler.

Kendi kendine meme muayenesinin üç ayrı aşaması vardır diyen Genel Cerrahi Uzmanları, "Gözle değerlendirme, yatar pozisyonda elle değerlendirme ve ayakta elle değerlendirme olarak üçe ayırıyoruz. Her bir aşama meme dokusu hakkında çok değerli bilgiler verir ve bayanların bu kontrolleri mutlaka uygulaması gerekir. Yaptığınız kontrollerde memede veya koltuk altında ele gelen kitle, memede ağrı, meme başında çekilme, meme başında akıntı, meme cildinde çekilme veya herhangi bir değişiklik fark ettiyseniz mutlaka bir genel cerrahi uzmanına gözükmeniz gerekmektedir" diye konuştular.

İLERLEMEDEN DOKTORA DANIŞIN

Meme kanseri deri kanserlerinden sonra kadınlarda en sık görülen kanser çeşididir diyen ve hastalık konusunda bilgi veren Genel Cerrahi Uzmanları Prof. Dr. Serdar Yol, Opr. Dr. Sedat Ocak, Opr. Dr. Kerim Güzel, Opr. Dr. Muzaffer Al şu bilgileri verdiler: "Türkiye'de her 10 kadından birinde görülüyor. Kadınlar arasındaki görülme sıklığı ve belirti vermeden ilerlemesi korkutucu olsa da, ilk evrede yakalanan meme kanserinin neredeyse tamamı tedavi edilebiliyor. Meme kanserinin yüzde 80-85'inin nedeni bilinmese de, hastalığın yüzde 15-20'sini genetik kaynaklar oluşturuyor.

Hastalık meme kanserine dönüşmeden önce yani kanserden bir önceki dönemde mamografi sayesinde saptandığında, hastalıktan kurtulma şansı yüzde 100'dür. Ailesinde meme kanseri olan kadınlarda ilk mamografinin 32 yaşından itibaren çektirilmesi gerekir. Genetik meme kanserinde ise bu kontroller 26 yaşında itibaren başlamalıdır. Memesinden hiçbir şikayeti olmayan kadınlarda 40 yaşından sonra her yıl mamografi çektirerek, kanserin ele gelen büyüklüğe ulaşmadan tespit edilmesini sağlayabilir. Bu kontrol, genellikle adetin bitiminden itibaren 4-5 gün sonra yapılmalıdır. Menopoza girenler, rahim veya yumurtalık ameliyatı olan kadınların periyodik olarak, ayda bir kez aynı günlere denk getirecek şekilde meme muayenesini yapmaları gerekmektedir. Özellikle anne ve kız kardeş gibi birinci derece akrabasında meme kanseri olanlar, hiç doğum yapmamış olanlar, hiç emzirmemiş olanlar, ilk doğumunu 30 yaşın üstünde yapanlar, 50 yaş ve üzeri olanlar, erken ilk adet görenler, menopoza geç girenler, kilolu olanlar, meme kanseri geni (BRCA) taşıyanlar, ilk doğumdan önce uzun süre doğum kontrol hapı kullananlarda meme kanserine yakalanma riskinin diğerlerine göre fazladır." - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Genel Cerrahi Uzmanlarından Meme Kanseri Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement