Global Conversation: "Sandıktan Trump Çıkarsa, Tanrı Yardımcımız Olsun!" - Son Dakika
Dünya

Global Conversation: "Sandıktan Trump Çıkarsa, Tanrı Yardımcımız Olsun!"

Global Conversation: "Sandıktan Trump Çıkarsa, Tanrı Yardımcımız Olsun!"

Global Conversation'ın bu haftaki konukları Avrupa Komisyonu Ticaretten Sorumlu Üyesi Pascal Lamy ve İngiliz televizyon ve sinema yönetmeni Ken Loach.Isabelle Kumar, euronews: Sayın Lamy Global Conversation'a konuk olduğunuz için teşekkür ederiz.Pascal Lamy: "Ben teşekkür ederim.

28.10.2016 03:37

Global Conversation'ın bu haftaki konukları Avrupa Komisyonu Ticaretten Sorumlu Üyesi Pascal Lamy ve İngiliz televizyon ve sinema yönetmeni Ken Loach.

Isabelle Kumar, euronews: Sayın Lamy Global Conversation'a konuk olduğunuz için teşekkür ederiz.

Pascal Lamy:

"Ben teşekkür ederim."

Isabelle Kumar, euronews: Seçimlerin mali konular üzerinden kazanıldığı ya da kaybedildiği sık sık söylenir. Donald Trump ve Hillary Clinton'a baktığımızda üzerinde hem fikir oldukları fazla bir şey bulunmuyor… Ama küreselleşme üzerinde aynı çekinceleri paylaşıyorlar. Beyaz Saray'ın yeni kiracısı kim olursa olsun, size göre, yeni bir korumacı döneme mi girilecek?

Pascal Lamy:

"Bence Trump korumacı olur ve Clinton ise seleflerine oranla serbest ticarete daha kapalı kalabilir. Yani bir tarafta aktif bir şekilde korumacı olacak bir kişilik duvarları, bariyerleri ve gümrük vergilerini yükseltebilir. Ama, Obama'nın Bill Clinton'a nazaran daha az serbest ticaret taraftarı olduğu gibi, Hillary de serbest ticarete Obama'dan daha soğuk bakacaktır."

Isabelle Kumar, euronews: Eğer her iki aday da korumacı politikalara doğru farklı derecelerde yönelmeye başlamalarının Avrupa üzerinde ne gibi etkileri olur?

Pascal Lamy:

"Daha korumacı politikalar ya da serbest ticareti daha az isteme gibi sebebi ne olursa olsun, bence bu durum küresel anlamda daha az büyümeye yol açacaktır. Amerikan ekonomisi için daha az büyüme, küresel ekonominin ve Avrupa ekonomisinin daha az büyümesi anlamına gelir.

Korumacılıktan dolayı yavaşlayan ticaret herkes için daha kötü ekonomik sonuçların alınmasına yol açacağına kanaatim tam. Amerika Birleşik Devletleri'nin dünya ekonomisinde çok büyük bir ağırlığa sahip olması, bu durumun Endonezya'yı, Afrika'yı ya da Çin'i etkilemesine neden olur."

Isabelle Kumar, euronews: Burada bir parantez açalım… Hillary Clinton ve Donald Trump'ın tavırlarına baktığımızda kabaca, Hillary Clinton devamlılığı temsil ediyor… Piyasaların da öngörülebilir durumları sevdiğini biliyoruz. Donald Trump ise hem değişim demek hem de konusuna hakim ve başarılı bir iş adamı. Bu sebeple Amerikan ekonomisi konusunda Hillary Clinton'dan daha avantajlı olabilir.

Pascal Lamy:

"Başarılı iş adamlarının ticarette iyi pazarlamacı olacağı konusunda bir kaide yok. Bunun tersi de geçerli değil. Şahsen, Donald Trump'ın seçilmesi durumunda sistem, Amerikan Anayasası, Kongre ile ilişkiler, uluslararası seviyede ABD'nin kabul ettiği kurallar ve özellikle de Dünya Ticaret Örgütü'nün kuralları, aklında tasarladığı şeylerin üçte ikisini bile yapmasına izin vermeyecektir. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı olduğunuzda zaman zaman kendinizi dizginlemeniz gerekebilir."

Isabelle Kumar, euronews: Biraz detaya inecek olursak… Avrupa, Amerika Birleşik Devletleri ve Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) arasındaki anlaşma çok sayıda polemiği beraberinde getirdi. Atlantik'in her iki tarafında da pek sevilmiyor. Başkan Obama'nın görev süresinin sonunda bu anlaşmayı geçirmek

Auteur:

Tags:Gepost: 28 oktober 2016

Kaynak: Euronews.com

Son Dakika Dünya Global Conversation: 'Sandıktan Trump Çıkarsa, Tanrı Yardımcımız Olsun!' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement