Gül-Basescu ortak basın toplantısı - - Son Dakika
Güncel

Gül-Basescu ortak basın toplantısı -

Gül-Basescu ortak basın toplantısı -

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Balkanlarda en çok ticari ortağı olan iki ülkeyiz.

05.02.2014 14:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Balkanlarda en çok ticari ortağı olan iki ülkeyiz. Ticaretimiz 6 milyar dolar civarındadır. Bunu en kısa zamanda 10 milyar dolara çıkartma hedefini de koyduk aramızda" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül ve resmi ziyaret için Türkiye'de bulunan Romanya Devlet Başkanı Traian Basescu Çankaya Köşkü'nde ortak basın toplantısı düzenledi.

Romanya Devlet Başkanı Basescu'yu Türkiye'de ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Gül, Türkiye'nin, dostu, müttefiki ve Karadeniz üzerinden komşusu olan Romanya ile tarihi ilişkileri bulunduğunu kaydetti.

Gül, Basescu ile hem başbaşa hem de heyetler arasında yaptıkları görüşmelerin gayet faydalı olduğunun altını çizerek, "İlişkilerimizi daha da ileri taşıma konusunda güçlü iradelerimizi ortaya koyduk. Sayın Basescu, 2011 Aralık ayında Türkiye'yi ziyaret ettiğinde ilişkilerimizi stratejik ortaklık seviyesine çıkartan anlaşmayı imzalamıştık. Bu bağlamda ilişkilerimiz gerek tüm siyasi konularda gerek güvenlik konularında mükemmel şekilde gelişmektedir" diye konuştu.

Romanya ile ticari ve ekonomik ilişkilerin de çok önemli olduğuna işaret eden Gül, şunları söyledi:

"Balkanlarda en çok ticari ortağı olan iki ülkeyiz. Ticaretimiz 6 milyar dolar civarındadır. Bunu en kısa zamanda 10 milyar dolara çıkartma hedefini de koyduk aramızda. Sayın Cumhurbaşkanı iş adamları ile de biraraya gelecek. Yatırım zirve toplantısını TOBB ile birlikte yapacak. Orada da zaten görecekler Türk iş adamlarının Romanya'da 5 milyar dolar yatırımları var. Dolayısıyla Romanya ile ekonomik alanda çok yakın ilişkiler içindeyiz."

-"Romanya'nın desteğinin devam edeceğini ümit ediyoruz"

Gül, Romanya'nın Türkiye'nin AB üyelik sürecine güçlü destek veren ülkelerin önünde geldiğine işaret ederek, "Bir devlet politikası olarak bu desteği vermektedirler. Bundan dolayı Sayın Cumhurbaşkanına, Romanya hükümetlerine ve Romanya halkına büyük teşekkür etmek istiyorum" değerlendirmesini yaptı.

Halklar arasında güçlü ilişkiler bulunduğuna da değinen Cumhurbaşkanı Gül, "Romen makamlarının yapıcı ve dostane tutumları sayesinde yaklaşık 17 bin vatandaşımız ve 60 binin üzerinde soydaşımız bu ülkede güven ve huzur içinde yaşamaktadırlar" dedi.

Gül, Bükreş, Köstence ve İstanbul arasındaki ucuş sayısının 40'ın üzerinde olduğunu hatırlatarak, bunun ilişkilerin ne kadar derin olduğunu ortaya çıkaracağını belirtti.

Açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Cumhurbaşkanı Gül, Romanya'nın Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği desteğin burada nasıl hissedildiğine ilişkin soru üzerine, Romanya'nın desteğinden dolayı Basescu'ya teşekkür ettiğini tekrarlayarak, "Bu desteğin devam edeceğini ümit ediyoruz" dedi.

Bu arada, Romanya Devlet Başkanı Basescu'nun bir soruyu yanıtlarken, sesinin çatallaşması üzerine Cumhurbaşkanı Gül, kürsüde bulunan sürahiye uzanarak, Basescu'nun bardağına su doldurdu.

Gül-Basescu ortak basın toplantısı

- Romanya Cumhurbaşkanı Basescu:

"(Türkiye'nin AB'ye üyelik müzakereleri) Bizce artık bu müzakerelerin ve sürecin hızlandırılmasının zamanı gelmiştir"

- "Bizim isteğimiz Balkanlar ve Karadeniz'deki mümkün olduğunca fazla ülkenin AB üyesi olması yönündedir. Çünkü bu şekilde bölgede aynı değerleri ve çıkarları paylaşabiliriz"

ANKARA Romanya Cumhurbaşkanı Traian Basescu, Türkiye'nin AB sürecindeki çabalarını tereddütsüz desteklediklerini belirterek, "Bizce artık bu müzakerelerin ve sürecin hızlandırılmasının zamanı gelmiştir" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Basescu, baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından Çankaya Köşkü'nde ortak basın toplantısı düzenledi.

Basescu, mükemmel siyasi ve ekonomik ilişkilerin her iki ülke için de son derece önemli olduğunu ve ziyaretinin tek hedefinin, ilişkilerin sağlamlaştırılması ve geliştirilmesi olduğunu söyledi.

Romanya'da 5 milyar dolarlık yatırım yapan Türk iş adamları topluluğuna teşekkür eden Basescu, bu rakamı iki katına çıkarmak istediklerini ifade etti.

İki ülkenin NATO'da müttefik olarak güneydoğu kanadını savunmakla görevli olduğunu dile getiren konuk cumhurbaşkanı, son yıllarda terör, uyuşturucu ve insan kaçakçılığı ile mücadelenin de iki ülke arasındaki ilişkileri pekiştirdiğini ve hem Romanya hem de Türkiye'nin bu tür tehlikelere karşı beraber mücadele etmeye devam edeceğini anlattı.

Basescu, Gül ile yaptıkları görüşmede, Romanya'nın F-16 alımlarının ardından Türkiye ile teknik uzman eğitimi konusunda gerçekleştireceği işbirliği potansiyelini de değerlendirdiklerine işaret etti.

Romanya'nın Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) sürecindeki çabalarını tereddütsüz desteklediğini dile getiren Basescu, "Bizce artık bu müzakerelerin ve sürecin hızlandırılmasının zamanı gelmiştir" diye konuştu.

Bir gazetecinin AB üyeliğine ilişkin sorusunu yanıtlayan Basescu, şunları söyledi:

"Romanya, Türkiye'nin AB üyeliğini desteklemektedir. AB, Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu'nda Romanya'nın siyasi görüşü ve izlediği politika budur. Avrupa Parlamentosu içinde bu yolumuzu takip edebiliyoruz ve AB içinde de bunu takip edebiliriz. Romanya, 2013 yılında açık bir şekilde Türkiye'nin açılmamış bütün fasılların açılması ve müzakerelerin hızlandırılmasıyla ilgili desteğini vermiştir. Bu müzakerelerin sonuçlandırılması lazım. Romanya açısından Türkiye'nin AB üyeliği çıkarımızadır. Bizim isteğimiz Balkanlar ve Karadeniz'deki mümkün olduğunca fazla ülkenin AB üyesi olması yönündedir. Çünkü bu şekilde bölgede aynı değerleri paylaşabilir ve aynı çıkarları paylaşabiliriz."

Konuk Cumhurbaşkanı, "Bölgenin ekonomik anlamda önemli ülkelerinden birisiniz. Ticari alanlarda Türkiye ile Romanya arasında hangi alanlarda gelişme olabilir" sorusuna ilişkin olarak da cevabını somut bir örnekle vermek istediğini belirtti. Romanya'da bir Türk şirketinin şu anda cam sanayinde üretime başladığını ve kendilerinin bu şirkete 18 milyon avro civarında mali destek sağladıklarını anlatan Basescu, AB'nin yeni mali döneminde yeni finansal kaynaklarının olacağını ve özellikle inşaat konusunda önemli fırsatlar doğacağını, bundan da Türk şirketlerinin istifade edebileceğini belirtti.

Türk şirketlerinin gıda alanına yönelmesi çağrısında bulunan Basescu, bu sektörde yeteri derecede iyi olmadıklarının altını çizdi. Türk iş adamlarını turizm, enerji ve özellikle yeni bazı hidroenerji santrallerinin satılmasına ilişkin ihalelere davet eden Basescu, yeşil enerji alanının da önemine vurgu yaptı. Basescu ayrıca, Orta Asya ülkelerinde Türk ve Roman şirketlerin performanslarının yüksek olduğuna değinerek, Azerbaycan, Kazakistan, Ermenistan, Türkmenistan gibi ülkelerle çalışma yapılabileceğini kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gül-Basescu ortak basın toplantısı - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement