Gülnar'da Kişniş Üzüm Hasadına Başlandı - Son Dakika
Güncel

Gülnar'da Kişniş Üzüm Hasadına Başlandı

Gülnar\'da Kişniş Üzüm Hasadına Başlandı

Mersin’in Gülnar ilçesine özgü yetiştirilen ve bölgenin önemli gelir kaynakları arasında yer alan kurutmalık kişniş üzümünün hasadına başlandı.

06.09.2017 17:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin'in Gülnar ilçesine özgü yetiştirilen ve bölgenin önemli gelir kaynakları arasında yer alan kurutmalık kişniş üzümünün hasadına başlandı.

İlçede kişniş üzümü hasadı sürerken, Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı'nın uzman teknik personelleri ve Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nden konusunda uzman teknik personeller, Gülnar bağcılığında araştırmalar yaparak bölge üreticisinin sorunlarını yerinde tespit etti. Yapılan araştırmalar sonucunda Gülnar'ın çeşitli mahallelerinde kişniş üzümü ile geçimini sağlayan üreticilere, Aşılı Asma Fidanı Üretimi Projesi ile 2018 yılı ilkbaharında 25 bin adet aşılı kişniş üzümü fidanı dağıtılacak.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, aynı zamanda bağlarda yaptığı denetimler sayesinde de bağlardaki zararlı hastalıkların önüne geçerken, üreticilerin daha kaliteli ve üzümler yetiştirebilmelerini sağlayacak.

Üreticilerin gelir seviyeleri artacak

Erdemli Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile birlikte yürütülecek olan aşılı asma fidanı üretimi projesi sayesinde, (filoksera) bağlarda görülen asma bitinin yol açtığı bir hastalığa karşı Amerikan asma anacı 41B çeşidi üzerine aşılanan kişniş üzüm çeşitleri ile yeni üzüm bağları kurulacak. Bu sayede asma köklerinden emgi yaparak beslenen ve bu kısımlarda urların oluşması ile bağların tamamen kurumasına neden olan filoksera zararlısının önüne geçilmiş olacak. Asma bitinin önüne geçildikten sonra da üreticiler, daha kaliteli ve verimli üzümler yetiştirebilecek. Mersin Büyükşehir Belediyesi hem hastalığın önüne geçmiş olacak hem de üreticilerin bağlarını yenileyerek onların gelir seviyelerinde artış sağlayacak.

Kişniş üzümü hasadı gerçekleştirildikten sonra, bağlarda veya evlerin önünde yaklaşık 10-12 günlük süreçte kurutularak, eleklerden geçirilip ebatlarına göre ambalajlanarak satışa hazır hale getiriliyor. Hasat ziyareti sırasında üreticiler, 10 dekar bağda yaklaşık 2 bin kilogram kuru kişniş üzümü elde ettiklerini dile getirerek, verimlerinde geçen seneye oranla yaklaşık yüzde 50 artış olduğunu dile getirdi. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Gülnar'da Kişniş Üzüm Hasadına Başlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement