Güney Afrika Sanayi ve Ticaret Bakanı "İşbirliği" İçin Kuyumcukent'e Geldi - Son Dakika
Ekonomi

Güney Afrika Sanayi ve Ticaret Bakanı "İşbirliği" İçin Kuyumcukent'e Geldi

Dünyanın En Büyük Entegre Altın-mücevher Sanayi ve Ticaret Merkezi Kuyumcukent, Yerli Yatırımcılardan Olduğu Kadar Yabancı Yatırımcılar ve Hükümet Yetkililerinden de İlgi Görüyor.

14.05.2008 16:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünyanın en büyük entegre altın-mücevher sanayi ve ticaret merkezi Kuyumcukent, yerli yatırımcılardan olduğu kadar yabancı yatırımcılar ve hükümet yetkililerinden de ilgi görüyor.

Geçtiğimiz günlerde ülkemizi ziyaret eden Güney Afrika Sanayi ve Ticaret Bakanı Mandisi Mpahlwa başkanlığında bir heyet, yakın işbirliği ve destek talebinde bulunmak için Kuyumcukent yetkilileri ile bir araya geldi. İstanbul'da yaklaşık 250 milyon dolarlık yatırımla kurulan Kuyumcukent, toptancı ve perakendeci kuyumcu mağazaları, mücevher üretim atölye ve fabrikaları ve çeşitli perakende mağazaları ile şimdilik 2 bin 200 iş yerine ev sahipliği yapıyor. Üretici, tüketici, toptancı, perakendeci ve ihracatçıyı tek çatı altında toplayan Kompleks, yerli yatırımcılar kadar özellikle son zamanlarda yabancı yatırımcılar ve hükümet yetkilileri tarafından da yakından takip ediliyor.

Kuyumcukent, yıllık 475 ton altın üretimiyle dünya lideri olan Güney Afrika Cumhuriyeti'nden gelen önemli bir heyeti ağırladı. Başkanlığını Güney Afrika Sanayi ve Ticaret Bakanı Mandisi Mpahlwa'nın yaptığı heyette; Güney Afrika Büyükelçisi Tebogo Seokolo, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Temsilcileri, Bakan Özel Kalemi, Büyükelçilik Müsteşarı ve Büyükelçilik Ticaret Sorumlusu da hazır bulundu. Heyeti, Kuyumcukent Yönetim Kurulu Başkanı M. Ercan Özgür, Kuyumcukent Yönetim Kurulu Üyeleri Tayran Demir, Nebil Usluer, Seyit Balım ve KİAŞ Genel Müdürü Kemal Karaaslan karşıladı.

Kuyumcukent Yönetim Kurulu Başkanı M. Ercan Özgür'ün "hoş geldiniz" konuşmasının ardından KİAŞ Genel Müdürü Kemal Karaaslan, Türkiye'nin en önemli yatırımlarından birini oluşturan Kuyumcukent'in kuyum üretim, pazarlama ve satış fonksiyonlarını bir araya getirdiğini ve bu yönü ile dünyada bir benzerinin olmadığını vurgulayarak Kompleksi tüm yönleriyle tanıtan bir sunum gerçekleştirdi.

Karaaslan sunumunda; Türk kuyumculuk sektörünün dünya liderliğini hedeflediğini, sektörü, bu liderliğe taşıyacak yegane projenin de Kuyumcukent olacağını, yıllık 700 ton altın işleme potansiyeli ile 100'den fazla ülkeye ihracat fırsatı oluşturacağını ifade etti.

Sunumunda, Kuyumcukent'te mevcut tesislere ek olarak; yeni mücevher üretim atölye ve fabrikalarını, kuyumcu mağazalarını, perakende ürün mağazalarını ve ofislerini barındıracak 12 bloktan oluşan yeni iş yerlerinin yapımına da başlandığını belirten Karaaslan, etaplar halinde yürütülen proje kapsamında; 5 yıldızlı bir otelin, fuar alanlarının inşa edileceğini, İstanbul Altın Borsası, Merkez Bankası Grup Merkezi, Takas Merkezi, Darphane, Kıymetli Taşlar ve Madenler Borsası gibi önemli kurum ve kuruluşların da yer alacağını sözlerine ekledi.

KİAŞ Genel Müdürü Kemal Karaaslan sunumunun son bölümünde, tüm etaplar tamamlandığında Kuyumcukent'in; 50 bin nüfusu, toplam 900 bin metrekare kapalı alanı, 4 bin işyeri ve 9 bin 500 araçlık açık ve kapalı otoparkları ile İstanbul'un Mega Kenti olacağını vurguladı.

Karaaslan'ın detaylı sunumunun ardından, Kuyumcukent Yönetim Kurulu Başkanı Özgür; Kuyumcukent'in sektörün tüm fonksiyonlarını tek bir yapı altında toplama hedefiyle inşa edildiğini, bu hedefe ulaştıklarını, Komplekse bağlı Atölye Bloğu'nda yüzde 70'e varan doluluk oranıyla Kuyumcukent'in büyük bir sinerji oluşturduğunu ve bu sinerji ile dünyaya açıldıklarını ifade etti. Güney Afrika'nın altın madenciliği alanında dünyanın en güçlü ülkesi olduğunu belirten Özgür, Türkiye'nin de bu madene katma değer sağlayan ülkelerin başında geldiğini belirtti.

Güney Afrika Sanayi ve Ticaret Bakanı Mandisi Mpahlwa; iki ülke arasında ticareti geliştirmek için pek çok alan olduğunu belirterek başladığı sözlerine, Türkiye'nin, özellikle kuyumculuk sektöründe atmış olduğu önemli adımları yakından takip ettiklerini ve bu yönde birçok iş birliğinin oluşturulması gerektiğine işaret ederek devam etti. Türk kuyumculuk sektörünün Kuyumcukent ile birlikte ulaştığı düzeyi yakından izlediklerini, bu vesileyle Kompleksi ziyarete gelmekten büyük bir mutluluk duyduklarını ifade eden Mpahlwa, "Güney Afrika Cumhuriyeti olarak biz de bu düzeye ulaşmayı hedefliyoruz; Güney Afrika'da da kuyumculuk sektörü var fakat sizin bu başarınızı yakından gördüğümüzde, öğreneceğimiz pek çok şeyin olduğunu rahatlıkla gözlemleyebiliyorum" dedi.

Mpahlwa, sözlerinin sonunda şunları söyledi: "Bu bağlamda, ülkelerimiz arasında mutlaka bir işbirliği sağlanması gerektiği inancındayım. Tambo Havaalanı'na yakın bir Serbest Ticaret Bölgesinde Kuyumcukent gibi bir projeyi hayata geçirmeyi hedefliyoruz; sizinle işbirliği yapmayı, Kuyumcukent'in "know-how"ından yararlanmayı arzuluyoruz." Kuyumcukent Yönetim Kurulu Başkanı M. Ercan Özgür toplantının sonunda, Güney Afrika Cumhuriyeti ile işbirliğine hazır olduklarını, bu ülkede gerçekleştirilmesi planlanacak Kuyumcukent benzeri proje için birikimlerini memnuniyetle paylaşabileceklerini ifade etti. Kuyumculuğun temel taşını oluşturan tasarımcılığın Güney Afrika'da geliştirilmesi için Türkiye'de kuyumculuk eğitimi veren kurumların Güney Afrikalı gençlere açık olduğunu belirten Özgür, Kuyumcukent'te önümüzdeki yıllarda kuracakları vakıf aracılığıyla, sektöre eğitimli insan gücü yetiştirmeyi planladıklarını sözlerine ekledi. Özgür, toplantının bitiminde, Mpahlwa'ya ziyaretin bir anısı olarak Osmanlı Ambleminden oluşan gümüş bir tablo hediye etti.

Güney Afrikalı heyet, toplantıdan sonra Kuyumcukent Kompleksi'ni gezdi, Türk Kuyumculuk Sektörünün lider firmalarından CETAŞ'ın atölyelerini ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı.

(CY-CY-E)

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Güney Afrika Sanayi ve Ticaret Bakanı 'İşbirliği' İçin Kuyumcukent'e Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement