Iıı. Uluslararası Niyazi-i Mısri Sempozyumu - Son Dakika
Yerel

Iıı. Uluslararası Niyazi-i Mısri Sempozyumu

III.Uluslararası Niyazi-i Misri Sempozyumu, Mısri'nin doğup büyüdüğü Malatya'da başladı.

02.11.2012 13:08

III. Uluslararası Niyazi-i Misri Sempozyumu, Mısri'nin doğup büyüdüğü Malatya'da başladı.

Malatya Belediyesi'nce Anemon Otel'de düzenlenen ve Mısri'nin her yönüyle ele anılacağı sempozyumun açılışına Malatya Valisi Vasip Şahin, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Yunanistan'ın Limni Adası Belediye Başkan Vekili Dimitris Bilotis, Türk Kadınları Kültür Derneği (TÜRKKAD) İstanbul Şube Başkanı tasavvuf araştırmacısı Cemalnur Sargut ve bilim insanları katıldı.

Açılışta konuşan Vali Şahin, şehirlerin kimliklerini sokaklarından, caddelerinden almadığını belirterek, şehirlerin kimliklerini "toprağın altından" aldığını söyledi. "İstikbal sadece göklerde değil, aynı zamanda köklerdedir de" diyen Şahin, dolayısıyla köklerin araştırılmasının, köklere hakimiyetin istikbale de hakimiyeti beraberinde getirdiğine vurgu yaptı.

Şehirlerin kimliklerini ancak manevi mimarlar sayesinde oluşturabileceklerini dile getiren Şahin, manevi mimarların, bu toprakların tapu sahipleri olduğunu belirtti.

-"Mısri engin bir sineye sahip"-

Belediye Başkanı Çakır da, Malatya'nın zengin bir mirasa sahip büyük bir kültür ve medeniyet havzası içinde bulunduğunu ifade ederek, Battal Gazi'den Niyazi-i Mısri'ye, Devriş Muhammet'ten Turgut Özal'a kadar bu toprakların bağrından çıkmış onlarca bilim, kültür ve devlet adamının medeniyetin ve kültürel dokunun oluşmasında önemli role sahip olduğunu vurguladı.

Mısri'nin "şair ve mutasavvıf" kavramlarına sığmayacak kadar çok yönlü olduğunu kaydeden Çakır, "O, şiirlerinde Yunus'la birlikte Türkçe'yi en iyi kullanan şair olması yönüyle milliyetçileri, ehlibeyte olan engin muhabbetiyle Alevi-Bektaşi kardeşlerimizi, taassuptan uzak tasavvuf derinliğiyle tasavvuf ehlini kucaklayan engin bir sineye sahiptir" dedi.

Niyazi-i Mısri'nin yeterince tanınmadığını dile getiren Çakır, yapacakları çalışmalarla Malatya'nın değerli fikir insanlarını tanıtacaklarını söyledi.

-Bilotis: "Kötü ekonomik şartlara rağmen Mısri'nin eserlerini geleceğe taşıyacağız"-

Limni Adası Belediye Başkan Vekili Bilotis de, bir dönem Limni Adası'nda yaşayan Mısri'nin önemine işaret ederek, Yunanistan Kültür Bakanlığı ve Yunan akademisyenlerin de Mısri konusundaki araştırmalarını sempozyumlarda takdim etmek istediklerini belirtti. Mısri'nin Malatya'dan Limni'ye kendisini tanımak için bir yolculuk gerçekleştirdiğini anlatan Bilotis, Limni için de Mısri'nin önemli bir değer olduğunu kaydetti. Bilotis, "Ülkemizde kötü ekonomik şartlar olduğu halde Niyazi-i Mısri'nin anıtlarını, eserlerini geleceğe taşımaya devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Uludağ "Niyazi-i Mısri ve Tasavvuf Anlayışı" konulu açılış konferansını verdi.

Yarın da devam edecek sempozyumda, araştırmacılar ve akademisyenler, 6 oturumda Mısri'nin hayatını her yönüyle ele alacak.

Muhabir: Tuba Karahan

Yayıncı: Cemal Coşkun - MALATYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Iıı. Uluslararası Niyazi-i Mısri Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement