İngiltere'nin AB'den Ayrılma Kararı - Son Dakika
Güncel

İngiltere'nin AB'den Ayrılma Kararı

Üsküdar Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mithat Baydur, İngiltere'nin AB'den ayrılma kararının Türkiye'nin kıymetini artıracağını belirterek, "ABD ve İngiltere ekseninde var olan Anglosakson çizgisi giderek güçlenecek, Ortadoğu'ya yönelik ve küresel politikalarda Türkiye'yi de yanlarına almak isteyeceklerdir.

24.06.2016 14:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Üsküdar Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mithat Baydur, İngiltere'nin AB'den ayrılma kararının Türkiye'nin kıymetini artıracağını belirterek, "ABD ve İngiltere ekseninde var olan Anglosakson çizgisi giderek güçlenecek, Ortadoğu'ya yönelik ve küresel politikalarda Türkiye'yi de yanlarına almak isteyeceklerdir. Diğer taraftan İngiltere'siz kalan Avrupa Birliği de yine bu politikalar çerçevesinde Türkiye'ye yaklaşmak isteyecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Baydur, İngiltere'nin AB'den ayrılma kararını değerlendirirken, İngiltere referandumu sonrası İngiliz vatandaşlarının AB'den ayrılma yönündeki iradesinin, Büyük Britanya adalarında yeni dalgalanmalara sebep olacağını, İskoçya ve İrlanda'da tam bağımsızlık mecrasında yeni siyasal arayışlar ve bu yöndeki politikaların süratle ortaya çıkacağını kaydetti.

AB'nin kuruluşundan ve büyüme sürecinden bu yana hiçbir zaman monolitik bir politika ortaya koyamadığını ifade eden Baydur, şu görüşleri paylaştı:

"İki ezeli düşman olan Fransa ve Almanya'nın uzlaşarak ebedi bir barış süreci ortaya koymak amacıyla projelendirdikleri Birleşik Avrupa rüyası bu iki ülkenin bile Irak meselesinde olsun Suriye meselesinde olsun hiçbir zaman ortak bir dış politika ve hedef ortaya koyamadıkları bütün siyasal analizlerin ortak görüşüdür. Referandumun önemli sonuçlarından bir tanesi de Avrupa'nın karşılaştığı dramatik göç dalgası karşısında yine herkesin kabul edebileceği bir ortak politika belirleyememiş olmaları ve bu akım karşısında münferit uygulamalar yapabilme arzusudur. Bu sonuç Avrupa kapılarına dayanan yüz binlerce yoksul Ortadoğulu insan karşısında zengin Avrupalıların, bu yoksulların yükünü çekmek istememe arzusunu göstermektedir. Zaten Almanya'nın Yunanistan'ı kurtarma projeleri de bizatihi Almanya'da da infial duygusu yaratıyordu."

Baydur, kararın Türkiye'nin önemini artıracağını belirterek, "Sonucun bize ilk yansımasına bakacak olursak, Türkiye'nin kıymeti artacaktır. ABD ve İngiltere ekseninde var olan Anglosakson çizgisi giderek güçlenecek, Ortadoğu'ya yönelik ve küresel politikalarda Türkiye'yi de yanlarına almak isteyeceklerdir. Diğer taraftan İngiltere'siz kalan Avrupa Birliği de yine bu politikalar çerçevesinde Türkiye'ye yaklaşmak isteyecektir."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İngiltere'nin AB'den Ayrılma Kararı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement