İran ile Nükleer Müzakereler - Son Dakika
Güncel

İran ile Nükleer Müzakereler

İran Cumhurbaşkanı Danışmanı Aşina: “Nükleer görüşmeleri Hamaney yönlendiriyor”

09.11.2014 13:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İran Cumhurbaşkanlığı Stratejik Araştırma Merkezi Başkanı ve Cumhurbaşkanı Danışmanı Hüsameddin Aşina, Nükleer görüşmelerin İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney tarafından yönlendirildiğini belirtti.

Aşina, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İran ve Batı arasındaki nükleer müzakerelerde geçmişten bu yana zorlu bir süreç izlendiğini hatırlatarak, "İran ile 5+1 görüşmeleri ciddi, uzun ve zorlu süreçlere sahne oldu ve geleceği tayin edebilecek görüşmeler yapıldı. Müzakerelerde nihai anlaşmaya varılması halinde bölgede huzur ve istikrar oluşacaktır" ifadesini kullandı.

Müzakereler için belirlenen son tarih 24 Kasım'a kısa bir zaman kala Umman'ın başkenti Maskat'ta başlayan görüşmelerde, İran ve Batı'nın karşılıklık olarak beklentilerinin sağlanması halinde, "geleceği tayin edecek" bir anlaşmanın yapılabileceğini belirten Aşina şöyle devam etti:

"Ümit ediyorum Maskat'taki müzakerelerde anlaşma sağlanır ve kapsamlı anlaşmanın sağlanmasıyla bölgede huzur ve istikrar oluşur. Her iki tarafın beklentileri sağlanırsa geleceği tayin edecek bir ortam hazırlanır."

Aşina, görüşmelere İran dini lideri Hamaney'in Dış Politika Danışmanı Ali Ekber Velayeti'nin de katılacağına ilişkin haberlere işaret ederek "Toplantıya kimin katılıp katılmayacağı önemli değil. İran'ın bölgesel ve küresel siyasetinde olduğu gibi nükleer konuda da, görüşmeleri İslam Devrimi Rehberi Hameney yönlendiriyor, Cumhurbaşkanı yönetiyor ve Dışişleri Bakanlığı uyguluyor" diye konuştu.

Ayetullah Seyyid Ali Hamaney, İran'da devletin en üst otoritesi olarak kabul edilen Velayet-i Fakih makamında bulunuyor ve "Devrim Rehberi" olarak anılıyor.

Maskat'ta  sabah başlayan ve 2 gün sürecek İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton arasındaki üçlü görüşmeler devam ediyor.

Üçlü görüşme sonrasında 11 Kasım Salı günü, İran ve BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin ile Almanya'nın oluşturduğu 5+1 grubu müzakereleri yapılacak. - Tahran

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İran ile Nükleer Müzakereler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement