Irmak Dergisi Yayın Hayatına Nokta Koydu - Son Dakika
Yerel

Irmak Dergisi Yayın Hayatına Nokta Koydu

Kemal Kaymak - Sakarya'da 11 yıl önce yayın hayatına başlayan, 17 Ağustos depreminde enkaz haline gelen Sakarya'da kültür ve sanat etkinliklerinin canlılık kazanmasına öncülük eden Irmak Dergisi'nin yayın hayatı noktalandı.

29.01.2012 16:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kemal Kaymak - Sakarya'da 11 yıl önce yayın hayatına başlayan, 17 Ağustos depreminde enkaz haline gelen Sakarya'da kültür ve sanat etkinliklerinin canlılık kazanmasına öncülük eden Irmak Dergisi'nin yayın hayatı noktalandı.

Şair ve öğretim üyesi Yılmaz Güney, şair ve oyma sanatçısı Mustafa Emircan, yazar ve tarihçi Mustafa Turan, öğretmen ve yazar Necati Cerrah, karikatürist Osman Suroğlu ile şair gazeteci Atakan Çelik'in oluşturduğu yayın kurulu tarafından, 17 Ocak 2001'de yayına başlayan aylık kültür ve sanat dergisi Irmak, 132 sayılık yayın serüveninde 3 binden fazla eseri sanatseverle paylaştı.

17 Ağustos'ta enkaz haline gelen kentte kültür ve sanat etkinliklerinin canlılık kazanmasına öncülük eden dergide, 650'den fazla kişinin eserleri okuyucularıyla buluştu.

Derginin genel yayın yönetmeni araştırmacı yazar Fahri Tuna, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1999 Şubat ayında Sakarya'daki kültür, sanat ve edebiyatın önce Sakaryalılara, sonra da Türkiye'ye duyurulması için dergi çıkarmaya karar verdiklerini anlattı.

Dergi çıkarma fikrini arkadaşlarına da aktardığını ve olumlu tepkiler aldığını ifade eden Tuna, "Dergiyi 2000 yılının Ocak ayında çıkarmak için çalışmalara başlamıştık ancak 17 Ağustos 1999'da deprem oldu. Bu nedenle derginin yayımlanması bir yıl gecikti. 2001 yılında ilk sayımızla yayın hayatına 'merhaba' dedik. İlk sayıyı 7 kişiyle beraber 17 Ocak 2001'de basın toplantısıyla tanıttık" dedi.

Dergide şiire büyük önem verdiklerine dikkati çeken Tuna, 32 sayfalık derginin yaklaşık 10 sayfasının şiire ayrıldığını anlattı. Tuna, yayın hayatı boyunca çeşitli hikayelere, gezi notlarına, sinema ve kitap eleştirilerine, röportajlara ve söyleşilere de yer verdiklerini kaydetti.

-Dergi misyonunu tamamladı-

Tuna, Irmak Dergisi'nin Sakarya'nın değerlerini, kültürel zenginliğini Adapazarı'na ve Türkiye kamuoyuna karınca kararınca tanıtmaya çalıştığını da ifade etti.

Anadolu'da dergi yayımcılığı ve gazeteciliğin zor bir iş olduğuna dikkati çeken Tuna, "Çok şükür ki biz 11 yılda 132. sayıya ulaştık. Şu anda Anadolu'da düzenli olarak yayımlanmış ve 100 sayıyı aşmış 3 dergi var. Kayseri'de 409. sayıyla Erciyes, Adapazarı'nda 132. sayıyla Irmak, Konya'da 100. sayıya ulaşıp yayınına ara veren Çalı Dergisi. Bilebildiğimiz kadarıyla, Irmak olarak Anadolu'da en uzun süreli çıkan ikinci edebiyat dergisiyiz" diye konuştu.

Tuna, dergilerin de ömürleri ve misyonları olduğunu söyledi. Bu misyon tamamlandığında dergilerin edebiyat tarihindeki yerini alması gerektiğini belirten Tuna, "Dergiyi kurduğumuzda hepimiz 40'lı yaşlarımızdaydık, şimdi yaşı 60'ları bulan arkadaşlarımız var" dedi.

"Eski heyecanın yitirildiğini gördük. Dergiyi de alıp götürecek yeni gençler de maalesef çıkmadı. Derginin misyonunu tamamladığını görünce yayına son verdik" diyen Tuna, Sakarya Valiliği ve Kültür Bakanlığı olmak üzere, Irmak'a maddi manevi destek olan herkese teşekkür ettiklerini kaydetti.

- SAKARYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Irmak Dergisi Yayın Hayatına Nokta Koydu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement