İsrail Basını Türkiye'deki Hayvan Hakları Tasarısını Konuşuyor - Son Dakika
Dünya

İsrail Basını Türkiye'deki Hayvan Hakları Tasarısını Konuşuyor

Türkiye'de hayvan hakları konusunda öngörülen yasal düzenlemeler dış basında da yankı buldu.

30.04.2014 14:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'de hayvan hakları konusunda öngörülen yasal düzenlemeler dış basında da yankı buldu. İsrail basının yansıttığı haberde hayvan hakları yasasında yapılacak değişiklik ile hayvan edinme kriterlerinin ve hayvanın rahatı ve refahı için asgari şartların belirlenmesi konularının düzenlendiği hatırlatılıyor. Ancak, hayvan kurban etmenin yaygın olduğu Türkiye'de yetkililerin yasayı nasıl uygulayacağı merak konusu.

İsrailli Haaretz Gazetesi'nin yansıttığı habere göre, yasayla birlikte gelecekte hayvan edinmek isteyenlerin ilk önce eğitim görmesi ve hayvan bakım sertifikası alması gerekiyor. Ayrıca hayvana işkence yapılırken yakalananlara 2 bin TL, ve köpeğini ağızlıksız ve tasmasız gezdirenlere 500 TL, hayvanla cinsel ilişkiye girene ise 2 yıla kadar hapis cezası verilebileceği anımsatılarak, cezaların pek de "önemsiz olmadığı" ifade ediliyor.

"Türk yetkililerin düzenlemeyi nasıl uygulamak istedikleri ileride görülecek" yorumu yapılırken, TBMM'nin ilgili komisyonunun Türkiye'de hayvan kurban etme meselesini henüz düzenlemediğine vurgu yapılıyor ve düzenleme haberinden sonra Türkiye'deki internet forumlarında insanların "kurban uygulamaları" sırasında hayvanların nasıl acı çektiğine dair hikayeler anlatmakta birbiriyle yarıştığı söyleniyor.

-TÜRKİYE'DE BAŞIBOŞ KÖPEK PROBLEMİ VAR-

2007'de çıkan Kedilerin Refahı (The Welfare of Cats) isimli, Kent State Üniversitesi'nden Irene Rochlitz ve Penny Bernstein editörlüğündeki bir kitaba gönderme yapılan haberde, Türkiye'de hayvan edinmenin 1998'den 2002'ye kadar yüzde 39 oranında arttığı ve kedi ve köpek sahibi olmanın ilk 15'e bile giremediği listede tavşan gibi daha küçük hayvanların daha popüler olduğuna dikkat çekiliyor.

Bu arada "Türkiye'de sokaklarda başıboş köpekler ile ciddi bir sorun var" deniliyor ancak Türkler'in genellikle, kuduzun kesinlikle bir problem olmasına rağmen, hayvanları öldürme konusunda korku gösterdiği belirtiliyor.

-KÖPEKLERİN "PİS" OLDUĞUNA DAİR TUTUMLAR DEĞİŞİYOR-

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'un Benim Adım Kırmızı adlı 16. Yüzyıl sonlarındaki kurgusal olaylar hakkında yazdığı kitabında "birçok Türk'ün, Müslümanlar olarak, "pis" olduğunu düşündüklerini köpeklere karşı olan "hoşnutsuzluğunu" tasvir ettiği hatırlatılan haberde, "ancak tutumlar değişiyor" şeklindeki yoruma ver veriliyor.

-"HAYVANLARLA KAÇAKÇILIK YAPTIĞINIZ DÜŞÜNÜLEBİLİR"-

Haberde "Eğer, herhangi bir şekilde, kişisel evcil hayvanlarınızla Türkiye'ye taşınma gibi bir isteğiniz olursa, şunu aklınızda bulundurun: Bir kimse ,Türkiye'ye her girişinde, ikiden fazla hayvan getiremez, bunu kediler ya da köpekler veya ikisi olarak yapın. Bundan fazlasında ise hayvanlarla kaçakçılık yapıyor olarak görülürsünüz" deniliyor.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya İsrail Basını Türkiye'deki Hayvan Hakları Tasarısını Konuşuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement