İTEF Konuk Yazarı Mircea Cartarescu'ya Leipzig'den Gelen Ödül - Son Dakika
Güncel

İTEF Konuk Yazarı Mircea Cartarescu'ya Leipzig'den Gelen Ödül

Mircea Cartarescu , 4-10 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek olan "Şehir ve Sınırlar" temalı İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali - İTEF'e konuk yazar olarak katılacak.

17.03.2015 14:21

"Cărtărescu'nun edebiyatı, yirminci yüzyılın ruhunu taşıyan ama yeni yüzyılın da kapısını aralayan bir edebiyat. Yeni toplumun veya yeni insanın değil, yeni iç gerilimlerin izinden giderek, bize güçlü bir anlatı sunuyor."
Burhan Sönmez (Ayrıntı Yayınları - Genel Yayın Yönetmeni)

"Mircea Cărtărescu'yu iki kelimede özetlemem gerekirse ben onu "kelimelerin ustası" olarak özetlerim. Çünkü kelimeleri bu kadar ustalıkla dans ettiren ve yerinde kullanan biridir o."

Sunia İliaz Acmambet ( Mircea Cărtărescu - Orbitor çevirmeni)

Türkiye'de Ayrıntı Yayınları'ndan çıkan "Travesti" (Çev: Leila Ünal) ve "Orbitor" (Çev: Sunia İliaz Acmambet) romanlarının yazarı Mircea Cărtărescu yurtdışında yeni bir ödül aldı.

Bükreş Üniversitesi'nde edebiyat profesörü olan 58 yaşındaki yazar, The Independent gazetesi ve birçok yayın tarafından, Nobel ödülü için kuvvetli bir aday olarak gösterilirken, eserleri onlarca dile çevrildi.

Çevrildiği ülkelerde de büyük ses getiren üç ciltlik bu nehir romanındaki rüyalar, sanrılar, puslu anılar eşliğinde, okur Romanya tarihinde mistik bir yolculuğa çıkıyor. Çizdiği savaş, cinsiyet, ölüm ve yıkım tablosu Dali'nin düş âlemini andırıyor olsa da bu düş âlemi aynı zamanda tanıdığımız bir dünyanın yansıması. Orbitor romanında güçlü ve özgün sesi, edebiyat tadı veren üslubu ve şiirsel diliyle görkemli bir katedral inşa ediyor ve okuyucusuna bu düşe katılma hazzını yaşatıyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel İTEF Konuk Yazarı Mircea Cartarescu'ya Leipzig'den Gelen Ödül - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement