İtso Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı Yapıldı - Son Dakika
Yerel

İtso Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı Yapıldı

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Halil Şahin, "Karamsar olmaya gerek yok" dedi.

20.08.2011 17:00

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Halil Şahin, "Karamsar olmaya gerek yok" dedi.

Şahin, İTSO Meclis Salonunda düzenlenen Ağustos ayı olağan meclis toplantısında, küresel ekonomideki dalgalanmaların durmadığını söyledi.

Şahin, Avrupa'nın 20 aydır borç krizi yaşadığını belirterek, " Yunanistan, Portekiz, İtalya, İrlanda ve İspanya, hepsinin kamu borç stokları çok yüksek. Bir dönemin en yüksek notuna sahip olan İrlanda teslim bayrağını çekti. Yunanistan'ın notu yatırım yapılamaz seviyesinde bile değil, 'iflas' seviyesine düştü. Ancak IMF'nin de ifadesiyle, Yunanistan'ın borç krizinden kurtulması halinde bile, krizin Euro bölgesine yayılma riski var" dedi.

Önümüzdeki dönemin hem riskleri hem fırsatları içinde barındırdığını belirten Şahin, şöyle konuştu:

" Türkiye, milli gelirini kriz öncesine göre artırabilen 10 ülke arasında. 2011 ilk çeyrekte yüzde 11'lik büyüme ile dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi olduk. Fırtınalı suda bizi sağlam kılan 3 önemli faktör var. Özel sektörümüz dinamik. Kamu borç stokumuz düşük. Bankacılık sektörümüz güçlü. Öte yandan yumuşak karnımız cari açık. Cari açık rekor düzeye çıktı. İhracatımız ithalatımız kadar hızlı yayılamıyor. Bu da cari açığı arttırıyor. Şimdilik bir sorun yok ama, dışarıda yaşanacak sarsıntılar, içeride cari açık sorunuyla birleşirse sıkıntı yaşayabiliriz. Kurdaki harekette bunu gösteriyor.

Her türlü senaryoya hazırlıklı olmalıyız. Biz daha önce de söylemiştik. 'Biz artık kriz lafını kullanmayacağız' demiştik. Yine kriz demeyeceğiz. Tedbirli olmak başka bir şey, devamlı kriz ve felaket telalığı yapmak başka bir şey. Ancak, 'tüketmeyin, harcama yapmayın' çağrısı yanlış. Ekonomi üretecek ve tüketeceğiz. Sanayi şalter mi indirsin, üretimini sürekli stoka mı çeksin? Nasıl olacak bu? Hiçbir sanayici satmadan üretim yapamaz. "

Ekonomiyi dizginlemek isterken durdurulursa, Avrupa'nın durumuna düşülebileceğini belirten Şahin, "Dolayısıyla tedbir söyleminde bulunurken, kriz algısına yol açacak demeçlerden uzak kalınmalı. Avrupa, Avrasya, Ortadoğu ve Orta Asya bölgesinin en hızlı büyüyen, en dinamik ülkesiyiz" dedi.

Dikkatli olunması gereken bir süreçten geçildiğini vurgulayan Şahin,

"Yatırım ve finansman kararlarında temkinli olalım. Yatırımları yaparken aşırı borçlanma yerine daha çok özkaynak kullanalım, harcamalarımız gelirlerimizi aşmasın, uzun vade ve gelirlerimiz cinsinden borçlanalım. İhracat pazarlarımızı çeşitlendirelim. Avrupa'daki kriz derinleşirse ihracatı olumsuz etkileyebilir. Arap Baharı'nın yarattığı yatırım ve turizm fırsatlarını değerlendirelim. Olmadığımız pazarlara gidelim. Hedeflerimizi doğru belirleyelim. Meksika, Brezilya, Hindistan, Çin gibi"' dedi.

- HATAY

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel İtso Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement