İzmir'de Fetö'nün Darbe Girişimine İlişkin Dava - Son Dakika
Güncel

İzmir'de Fetö'nün Darbe Girişimine İlişkin Dava

İzmir\'de Fetö\'nün Darbe Girişimine İlişkin Dava

İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında açılan 270 sanıklı davada, eski Maltepe Askeri Lisesi Tabur Komutanı Yarbay İsmail Selvi'nin savunması alındı.

08.02.2017 17:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında açılan 270 sanıklı davada, eski Maltepe Askeri Lisesi Tabur Komutanı Yarbay İsmail Selvi'nin savunması alındı.

Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki duruşma salonunda, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince görülen oturumda, 54'ü tutuklu, 8'i tutuksuz sanık ile taraf avukatları hazır bulundu.

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kaydedilen duruşmada, tutuklu sanık Selvi, iddianamede kapatılan Maltepe Askeri Lisesi askeri personelinin Ege Ordu Komutanlığına giderek darbe girişimine destek verdikleri, diğer sanıklarla ortak hareket ettikleri, ordu harekat merkezindeki faaliyetleri kontrol altına almaya çalıştıklarına ilişkin suçlamalar hakkında savunmasını verdi.

Aynı davada tutuklu bulunan Albay Murat Alparslan tarafından 15 Temmuz günü göreve çağrıldığını söyleyen Selvi, televizyon izlemediği ve internete girmediğinden ülkede neler olup bittiğine dair bir bilgisinin olmadığını savundu.

Selvi, Ege Ordu Komutanlığı karargahına giderken yolda karşılaştığı sanık Alparslan'ın emirleri doğrultusunda bölük komutanlarını da göreve çağırdığını, daha önce hiç bilmediği karargaha gittiklerini ve bir uzman çavuştan yol tarifi alarak bilgi almak amacıyla ordu harekat merkezi binasına ulaştıklarını iddia etti.

Ordu harekat merkezinde karşılaştıkları Maltepe Askeri Lisesi personeli grubuyla tutuklu sanık eski Ege Ordu Komutanlığı Kurmay Başkan Yardımcısı Tuğgeneral Hakan Eser'in odasına geçtiklerini kaydeden sanık Selvi, "Eser'in odasında televizyondan bazı haberleri görünce, harekat merkezine girdim. Hiç tanımadığım iki yarbay ve bir astsubay sürekli bir koşuşturma halindeydi. Televizyonda, Ankara'da uçakların uçtuğunu, İstanbul'daki eski Boğaziçi Köprüsü'ndeki tank ve askeri hareketliliği ilk kez burada gördüm. Bazı televizyonlarda 'Darbe girişimi olabilir' tarzında haberleri ve Başbakan Yıldırım'ın 'Bu bir kalkışmadır' banttan yayınını izleyince, olayların Ankara ve İstanbul ile sınırlı olduğunu düşündüm. Çünkü İzmir'de bunlara benzer bir durum yoktu." dedi.

Tutuklu sanık Yarbay İbrahim Fatih Büyükbaş'ın "Bizi buraya çağırdılar, kimse bir şey söylemiyor. Darbe girişimi iddiası var, okulda öğrenciler var, onların güvenliği için okula gidelim." dedikten sonra okula döndüklerini ileri süren Selvi, "Karargahta 35 dakika kaldım, silahım yoktu. Karargahtakilerden ya da Maltepe Askeri Lisesindeki personelden darbeyi destekleyen bir ima dahi duymadım. Buna dair ufacık bir sözüm ya da fiilim olmadı. Savcılıkta verdiğim ifadede de darbecileri lanetleyen sözlerim oldu. Suçum yok, suçum varsa amirimin emrini yerine getirmemdendir." beyanında bulundu.

Sanık Selvi, iddianamede yer alan, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep'in bölgedeki "en yüksek" rütbeli komutan olması nedeniyle bir kriz anında İzmir'deki tüm komutanlıklar üzerinde "çatı olma yetkisi" olduğunu hatırlatarak, "Kriz anında böyle bir karargaha gitmişim. Orgeneral Recep de normalde kendisine bağlı olmayan bazı komutanları görevden aldı. Çünkü ortada bir kriz var. Kriz anında Ege Ordu Komutanlığına giden Maltepe Askeri Lisesi personelinden 'yabancı askerler' diye bahsedilmesinden rahatsız oldum." şeklinde savunma yaptı.

Mahkeme heyeti, duruşmaya yarın devam edilmesini kararlaştırdı.

İddianame

İzmir'de FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında, İzmir Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya tarafından hazırlanan bin 300 sayfalık iddianame, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmişti.

İddianamede, Fetullah Gülen'in "birinci" şüpheli olduğu 267 sanığa "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, silahlı terör örgütüne üye olma, TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlamaları yöneltilmişti.

Daha sonra hazırlanan ek iddianameyle 3 kişinin daha dosyaya eklenmesiyle sanık sayısı 270'e yükselmişti.

Sanıklar arasında tamamı Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) ihraç edilen, "Yurtta Sulh Konseyi"nce Manisa ve İzmir'de sözde "sıkıyönetim komutanı" ilan edilen tutuklu sanıklar Ege Ordusu Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen, NATO Kara Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Salih Sevil, Bornova 57. Topçu Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmed Nuri Başol, Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanı Tuğamiral Halil İbrahim Yıldız, Foça Batı Görev Grup Komutanı Tuğamiral Yaşar Çamur, Hava Teknik Okulları Komutanı Tümgeneral Ahmet Cural, Ulaştırma Personel ve Eğitim Komutanı Tümgeneral Mustafa İlter, İstihkam Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tuğgeneral Osman Nadir Saylan, Ege Deniz Bölge Komutanı Tuğamiral Süleyman Manka, Hava Eğitim Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğgeneral Veyis Savaş ile Gaziemir Hava Sınıf Okulları Komutanı Tuğgeneral Ersal Ölmez de bulunuyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İzmir'de Fetö'nün Darbe Girişimine İlişkin Dava - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement