Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı Verilişinin Yıldönümü - Son Dakika
Yerel

Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı Verilişinin Yıldönümü

Ayşe Jale Ağırbaş, Türkiye'de 2007 Yılına Kadar Seçilen 8 Bin 734 Milletvekilinden Sadece 233'ünün Kadın Olduğuna İşaret Etti.

04.12.2010 12:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

DSP Genel Başkan Yardımcısı ve Kadın Kolları Genel Başkanı Ayşe Jale Ağırbaş, Türkiye'de 2007 yılına kadar seçilen 8 bin 734 milletvekilinden sadece 233'ünün kadın olduğuna işaret ederek, kadınların siyasette yeterince temsil edilmediğini söyledi.

Ağırbaş, DSP İzmir İl Başkanlığında kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilişinin 76. yılı nedeniyle düzenlediği basın toplantısında, bu hakkın 4 Aralık 1934'de mecliste görüşüldüğünü 5 Aralıkta ise yürürlüğe girdiğini anımsattı.

Türk kadınının toplumun yarısını oluşturmasına karşın Mecliste yeterince temsil edilmediğini ifade eden Ağırbaş, kadınların siyasetteki temsilinin Mustafa Kemal Atatürk'ün öngördüğü gibi olmadığını, 1935 yılından bu yana Meclisteki kadın sayısının yetersiz olduğunu kaydederek, '2007 yılına kadar seçilen 8 bin 734 milletvekilinden sadece 233'ü kadın' dedi.

Avrupa Birliği'ndeki kadınların istihdam oranının yüzde 56.3 olduğunu, 2003 yılında ise Türkiye'de kadın istihdamının yüzde 22 seviyelerinde bulunduğunu ifade eden Ağırbaş, 10 yıl öncesine kadar kadınların çok daha kötü noktada olduğunu savundu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 3 çocuk önerisini anımsatan Ağırbaş, bunu söyleyen bir Başbakan'ın kadınların neler yaşadığını da bilmesi gerektiğini, çocuklara bakacak kreş yapımı konusunda neler yapıldığının sorulması gerektiğini söyledi.

Önümüzdeki dönemin Türkiye adına umut verici olduğunu, artık zamanın 'AKP'nin halka hesap verme zamanı' olduğunu savunan Ağırbaş, bu konuda İzmir'in örnek bir kent olduğunu ve gereken hesabı sorduğunu belirtti.

Bir gazetecinin eski DSP Ankara İl Başkanı Erol Al'ın partilerinin misyonunu tamamladığı ve CHP ile birleşmesi gerektiği yönündeki sözlerini hatırlatması üzerine Ağırbaş, DSP'nin misyonunu tamamladığı görüşüne katılmadıklarını, partilerinin güncelliğini koruyan, geleceğe ışık tutan bir parti olduğunu, Al hakkında gerekli işlemin yapılacağını sözlerine ekledi.

(RMZ-MV-SEB) - İZMİR

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı Verilişinin Yıldönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement