Kakava" Bereketiyle Geliyor - Son Dakika
Güncel

Kakava" Bereketiyle Geliyor

SALİH BARAN - Hızır ve İlyas peygamberlerin yeryüzünde buluştuğu anı simgeleyen "Hıdırellez"in Romanlar tarafından bayram olarak kutladığı "Kakava", kentteki ekonomik yaşamı hareketlendirdi.

02.05.2017 11:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CİHAN DEMİRCİ - SALİH BARAN - Hızır ve İlyas peygamberlerin yeryüzünde buluştuğu anı simgeleyen "Hıdırellez"in Romanlar tarafından bayram olarak kutladığı "Kakava", kentteki ekonomik yaşamı hareketlendirdi.

Edirne'yi son yıllarda turizm destinasyonu haline getiren "Kakava", ciğercisinden şekerlemecisine, otelcisinden hediyelik eşya satıcısına kadar tüm esnafın yüzünü güldürüyor. "Kakava"nın, bahar aylarında kent ekonomisine kattığı değer ve eğlenceli kalabalık, gencinden yaşlısına herkesi mutlu ediyor.

Otellerde yer kalmadığı için ilçe hatta Kırklareli'deki otellerde rezervasyon yaptıran Kakava'nın konuklarının perşembe akşam saatlerinden itibaren kente akın etmesi bekleniyor.

Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği Başkanı Bülent Bacıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kakava sayesinde kent ekonomisi için önemli bir turizm hareketliliği yaşanacağını söyledi.

Otellerdeki yerlerin aylar öncesinden tutulduğunu anlatan Bacıoğlu, "Kakava'nın, Hıdırellez'in bereketi, turizmin her alanına yansımış durumda. Konaklama, yiyecek, içecek sektörü ve diğer hediyelik eşya satış sektörü bu tarihlerde ciddi bir turist potansiyeli ile karşılaşacak. Rezervasyonda gecikmiş turizm acentelerini ve turistleri il dışındaki ve ilçelerimizdeki otellere yönlendiriyoruz. Hatta Trakya'da bütün oteller Kakava ve Hıdırellez bereketi ile birlikte dolmuş durumda." diye konuştu.

-"Turistler 9/8'lik ritimle kurtlarını dökecek"

Kakava nedeniyle kente gelen konukların büyük ilgi göstermesi beklenen ciğerciler de hazırlıklarını tamamladı.

Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar, kenttekilerin yanı sıra yakın il ve ilçelerdeki otellerin de dolup taştığını söyledi.

Günübirlik turistlerin Kakava günü Kırkpınar misali yeşil alanlarda konaklayacağını dile getiren Dinar, "Tava ciğercilerde Kakava bereketi fazlasıyla hissediliyor. Kakava'ya gelecekler bize neredeyse bir yıl öncesinden rezervasyon yaptırdı." dedi.

Kakava'nın eski bir gelenek ve dünyanın en eğlenceli etkinliği olduğunu aktaran Dinar, "Tüm insanlığı şenliklerin yapılacağı Sarayiçi'ne davet ediyoruz. Bol bol eğlensinler, o gün streslerini atsınlar. Turistler 9/8'lik ritimle kurtlarını dökecek. Kakava aynı zamanda bereketin sembolü. Bir sonraki sabah Tunca Nehri'nde elimiz yüzümüzü yıkayacağız ve dileklerimiz tutacağız." şeklinde konuştu.

-Kakava'ya özgü tatlı ürettiler

Şekerlemeci Kaner Gen de kent esnafının aylar öncesinden hazırlık yaptığını ifade etti.

Her geçen yıl Kakava dolayısıyla Edirne'ye gelen turist sayısının artığını anlatan Gen, "Esnaf olarak geceli gündüzlü çalışıyoruz. Şekerlemeciler ve ciğercilerde ciddi bir yoğunluk var. Dün mesela gece yarısına kadar dükkanlarımızı kapatamadık müşteri yoğunluğundan. Yeter ki ülkemiz ve Edirne kazansın sabahlara kadar çalışmaya razıyız." diye konuştu.

-"Hıdırellez kurabiyesi damakları şenlendirecek"

Bir başka şekerlemecinin satış müdürü Erkan Ersöz de, 5-6 Mayıs tarihlerinin Edirne'nin en eğlenceli ve renkli zamanı olduğunu belirtti. Kakava ritüellerinin bu tarihlerde gerçekleştiğini anımsatan Ersöz, şunları kaydetti:

"Biz de köklü tarihe sahip Kakava şenliklerinin özelliklerini anımsatan Hıdırellez kurabiyesi ürettik. Bunları misafirlerimize ikram etmekten mutluluk duyuyoruz. Meyve aromasıyla yaptığımız kurabiyelerimizde baharın ve ferahlığın tadını bulacaklar. Kurabiye kutularımıza da Kakava'nın renklerini, coşkusunu işledik. Hıdırellez kurabiyesi damakları şenlendirecek, turistlerimizi bununla da güzel bir anı bekliyor. Kakava şenliklerine katılanlara yemekler, tatlılar ve çeşitli ikramlar sunuluyormuş. Biz de bu ritüeli yaşatmak amacıyla bu kurabiyeleri ürettik."

-Kutlamalar 5 Mayıs'ta başlıyor

Edirne Belediyesince organize edilen kutlamalar, Tunca Nehri'nin çevrelediği Sarayiçi adasında 5 Mayıs Cuma günü Kakava ateşinin yanmasıyla başlayacak. Gelinlik çağa gelen Roman kızları renkli kıyafetleriyle ateş etrafında danslarını gerçekleştirecek.

6 Mayıs Cumartesi günü sabahı ise şafak sökmeden Roman ritüelini görmek için binlerce turist Tunca Nehri kenarına gelecek. Efsaneye göre, Cengiz Han'ın, komutanlarını öldürtüp bir nehre atması sonucu Romanların yurtlarından Rusya, Suriye, Anadolu ve Balkanlara dağıldığına, efsane komutanların nehirden Kakava günü çıkacağına inanılıyor.

Tunca'da sağlık için yüzünü yıkayan Roman gençleri ise hava uygun olduğu takdirde nehre giriyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kakava' Bereketiyle Geliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement