"Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor" Toplantısı - Son Dakika
Güncel

"Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor" Toplantısı

"Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor" toplantısı kapsamında Kapadokya'da bir araya gelen mimar ve yazarlar, modern çağda yapılan camileri değerlendirdi.

23.01.2013 17:19

"Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor" toplantısı kapsamında Kapadokya'da bir araya gelen mimar ve yazarlar, modern çağda yapılan camileri değerlendirdi.

Kalebodur'un, toplumu ve mimarlığı ilgilendiren değerlere sahip çıkma misyonuyla düzenlediği "Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor" isimli toplantı dizisinin ilk buluşması Kapadokya bölgesinin merkezi konumundaki Nevşehir merkeze bağlı Uçhisar beldesindeki Argos in Cappadocia Otel'de düzenlendi.

"21. yüzyılda neden böyle camiler yapıyoruz-" konusunun hem mimari hem de sosyal açıdan ele alındığı toplantıya, ünlü mimarlar Nevzat Sayın ve Can Çinici ile yazar Dücane Cündioğlu katıldı.

Camilerin, modern çağda sürekli aynı mimari şekli tekrar etmesinden, kültürel çatışmaların yansıdığı bir alan olup olmadığına kadar geniş yelpazede ele alındığı toplantıda, Selçuklu'dan Osmanlı'ya ulaşan cami pratiklerinden İstanbul'daki güncel cami projelerine kadar pek çok konu hakkında görüş bildirildi.

Malatya'da yapımı süren 5 bin kişilik Mehmet Kavuk Camisi'nin mimarı olan Nevzat Sayın, konuyu hem mimari hem de sosyal açıdan değerlendirerek, üretim çeşitliliğinin geleneğin içinde aranabileceğini savundu.

Gelenek ve cami kavramlarını ele alan Sayın, "Gelenek ömür içinde üretilebilecek bir şey değil ancak içinde yaşadıkça varlığı artan bir şeydir. Dolayısıyla gelenek üretemezsiniz" dedi.

Dücane Cündioğlu da, "Belki cami konuşmaları bir sene sonra bizi mabet konuşmaya, mabet şehri ve dünya konuşmaya yöneltecek. Mabet, geçmişte müminleri çevresinde toparlayan, dolayısıyla şehri toparlayan anlamına gelir. Sizce şimdi cami şehrin merkezinde yer alabilir mi- Şehrin merkezinde ne olmalıdır. Bence örneğin AKM Taksim'in mabedidir" diye konuştu.

Can Çinici ise asıl sorunun modern repertuvarın yenilenmesinde olduğunu ifade ederek, modern cami konusunda soyutlama zorunluluğu doğduğuna dikkat çekti.

Türk mimarlığının yanında durarak toplumu ve mimarlığı ilgilendiren değerlere sahip çıkma misyonuyla üretilen projelerden biri olan "Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor" toplantı dizisinin ikinci buluşması da, 9-10 Şubat tarihlerinde Kapadokya'da düzenlenecek.

Muhabir: Yücel Velioğlu/ İsmail İçer

Yayıncı: Ali Bayaslan - NEVŞEHİR

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor' Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement