Karayılan- Bayık Değişikliği Ne Anlama Geliyor? - Son Dakika
Güncel

Karayılan- Bayık Değişikliği Ne Anlama Geliyor?

Karayılan- Bayık Değişikliği Ne Anlama Geliyor?

Daha önce Murat Karayılan'ın oturduğu koltuk Cemil Bayık ile Bese Hozat'a teslim edildi.

11.07.2013 08:29  Güncelleme: 15:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

PKK'yı da bünyesinde barındıran KCK'da değişikliğe gidilirken örgütün silahlı kanadını güçlendirme kararı alındı. Yürütme konseyinde eşbaşkanlık sistemine geçildi. Daha önce Murat Karayılan'ın oturduğu koltuk Cemil Bayık ile Bese Hozat'a teslim edildi. Karayılan'ın örgütün silahlı kanadı Halk Savunma Güçleri'nin (HPG) başına getirildiği iddia edildi; ancak bu bilgi teyit edilemedi.

Barış sürecine rağmen savaş konseptinin hakim olduğu Kongra-Gel'in 9. genel kurulunda, silahlı güçlerin daha fazla artırılması ve her türlü saldırıya cevap verecek eğitim ve teknik donanıma kavuşturulması benimsendi. Değişiklikleri yorumlayan Kürt yazar Ümit Fırat, yeni değişimle karamsar bir tablo çıkabileceği uyarısında bulundu: "Karayılan'ın, genel olarak oturmuş, biraz daha meşru, diyaloğa açık bir görüntüsü vardı. Bayık ise İran'dan destek alan, ilişkileri iyi olan biri." Kürt siyasetçi İbrahim Güçlü, silahlı mücadeleden ve bölge devletlerinden yana olanların yönetime getirildiğini söyledi.

Zaman'ın haberine göre; 'Koma Ciwaken Kürdistan - Kürdistan Topluluklar Birliği' (KCK) sisteminin yasama organı olarak görev yapan Kongra-Gel'in 9. genel kurulu Kuzey Irak'ta yapıldı. 30 Haziran-5 Temmuz tarihleri arasında Kandil'de gerçekleştirilen kongrede önemli kararlar alındı. KCK sisteminde değişikliğe gidilerek 'genel başkanlık konseyi' oluşturuldu. Yürütme konseyinde de eş başkanlık sistemine geçildi. Daha önce Murat Karayılan'ın oturduğu koltuk Cemil Bayık ile Bese Hozat'a teslim edildi. Kongra Gel eşbaşkanlığına ise Hacer Zagros ile Remzi Kartal seçildi.

Barış sürecine rağmen savaş konseptinin hakim olduğu kongrede, silahlı güçlerin (HPG) daha fazla artırılması ve her türlü saldırıya cevap verecek bir eğitim ve teknik donanıma kavuşturulması kararlaştırıldı. Karayılan dönemine yönelik sert eleştirilerin gündeme geldiği kongrede, hem zihniyet boyutunda yaşanan yetersizlikler hem de sistemin pratikleştirilmesinde yaşanan zayıflıkların altı çizildi. Ardından da Karayılan'ın görevine son verildi. Demokratik özerkliğin tabandan inşa edilmesi gerektiği vurgulanan kongrede, 1925 yılında hazırlanan Şark Islahat Planı 'ulusal soykırım belgesi', 15 Şubat 1925 tarihi de 'Kürt soykırımının başlatıldığı gün' olarak kabul edildi.

Kongrede, toplumsal hayatın her alanında KCK sisteminin temel ayakları olan akademilerin, komün, kooperatif ve meclislerin hızla oluşturarak yaygınlaştırılması kararlaştırıldı. Kongrede, komünal ekonomi inşa edilmeden özgür yaşamın mümkün olamayacağı fikrinde birleşildi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, KCK bir 'gölge devlet' olarak tanımlanıyor. 17 Mayıs 2005 tarihinde kurulan KCK, anayasası, yasama, yürütme, yargı organları olan bir yapı. Türkiye'nin yanı sıra Suriye, İran ve Irak'ta faaliyet gösteriyor. Bu ülkelerin adli, idari ve siyasi rejimine alternatif bir sistem oluşturarak yandaşlarını bu çatı altında topluyor.

KCK sisteminin başında 'önderlik' diye tabir edilen Abdullah Öcalan bulunuyor. KCK, vatandaşlığa alan, vatandaşlıktan çıkaran, vergi mükellefiyeti getiren, yargılayan, silahlı mücadele yapan, mahalli ve merkezi teşkilatları olan, kendisine yakın yerel yönetimler üzerinde söz sahibi olmaya çalışan, şehir, kasaba, mahalle, sokak ve köy örgütlenmesi bulunan bir yapıya sahip.

CEMİL BAYIK KİMDİR?

'Cuma' kod adını kullanan Cemil Bayık, 1974'te PKK'nın temellerinin atıldığı Ankara'daki ilk toplantıda yer aldı. Duran Kalkan, Ali Haydar Kaytan, Rıza Altun ve Mustafa Karasu ile birlikte PKK'nın çekirdek kurucu kadrosundan geliyor. 1955 Keban doğumlu Bayık, 2003'te PKK'da ikinci adam oldu. Bayık, 2004'teki gelenekçi-reformcu ayrışmasında gelenekçi kanadın liderliğini yaptı. Bayık'ın İran'a yakın olduğu ve örgütün şahin kanadını temsil ettiği ileri sürülüyor.

Ergenekon davasının gizli tanıklarından 'İlk Adım', eski Jandarma İstihbarat Dairesi Başkanı Tuğgeneral Levent Ersöz ile Cemil Bayık'ın, 2000 yılında Hezıl Çayı kenarında görüşerek birbirlerine zarflar verdiklerini söylemişti. İkinci görüşmenin ise telsizle gerçekleştiğini belirtmişti.

Güvenlik uzmanları: Bayık, çözüm sürecini sabote edebilir

Murat Karayılan ile Cemil Bayık arasındaki görev değişikliği güvenlik birimlerini de harekete geçirdi. Terör uzmanları, Karayılan ile Bayık'ın farklı stratejilerini ortaya koymaya başladı. Güvenlik birimlerinden alınan bilgiye göre, Bayık'ın göreve getirilmesi çözüm sürecinde bazı aksaklıklara yol açabilir. Bayık ve Bese Hozat'ın şiddet yanlısı olduğuna dikkat çeken uzmanlar, bu ikilinin Suriye ve İran'la yakın temas halinde olduklarını kaydediyor. İstihbarat birimleri, PKK'nın yönetim şemasını da ortaya koydu. Örgütü Ankaralılar Grubu olarak bilinen kurucu kadronun yönettiği belirtilirken, bu isimler içinde Karayılan ilk sırada geliyor. Karayılan'ın ardından listenin tepesinde Refah kod adlı Sabri Ok, Kogra-Gel Başkanı Remzi Kartal, Duran Kalkan, Cemil Bayık, Mustafa Karasu, Nuriye Kesbir ve Nevroz Ceren bulunuyor. Yurtdışındaki faaliyetlerde ise Nizamettin Toğuç, Tahir Kemalizade, Hasan Yirik, Aynur Hülakü ve Fahrettin Gülşen gibi isimler yer alıyor.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Karayılan- Bayık Değişikliği Ne Anlama Geliyor? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement