Kardeş Ülke / Kore – Türkiye - Son Dakika
Güncel

Kardeş Ülke / Kore – Türkiye

Battalgazi Derneği; Türkiye – Kore Cumhuriyeti Diplomatik İlişkilerinin 60 ncı yıldönümü ve 2017 Türkiye – Kore Kültür Yılı çerçevesinde İstanbul – Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi'nde Kardeş Ülke / Kore – Türkiye konulu bir program düzenledi.

18.09.2017 08:29

Kore Gazileri İbrahim GÜLEK ve Mahmut AKA'nın onur konuğu olduğu programa işadamları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katılım sağladı.

Saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Kore Milli Marşı'nın okunması ile başlayan programın açılış konuşmasını Battalgazi Dernek Başkanı İrfan KÖPÜRÜR yaptı. Konuşmasının büyük bölümünde Kore Savaşı'na değinen KÖPÜRÜR "Kore "sabah ülkesi" anlamına gelmektedir. Kore yarımadası, jeopolitik durumu nedeniyle asırlardan beri çatışma ve savaş alanı olmaktan kurtulamamıştır. Bu savaşların her birinde yabancı kuvvetler çarpışmış ve her defasında yenilen, ezilen Kore halkı olmuştur" dedi.

Birleşmiş Milletlerin çağrısına olumlu yanıt verilmesinin ardından Kore Savaşı'na dâhil olan Türk Tugayı'na "Kuzey Yıldız yani Kutup Yıldızı" ismi verilmişti.

Kurtuluş Savaşı'ndan o tarihe kadar Türkiye'nin hiçbir savaşa katılmadığına değinen KÖPÜRÜR "Türk Tugayı, Kore Savaşı'nda mücadele ettiği dört muharebede tam bir kahramanlık destanı yazarak savaşın seyrini değiştirmiştir.

En fazla şehit verdiğimiz Kunuri Muharebesi'nde Türk Tugayı vermiş olduğu mücadele ile düşman tarafından kuşatılan Birleşmiş Milletlerin güvenli bir şekilde geri çekilmesini sağlamış, daha sonra etrafını çevreleyen düşman unsurlarını yararak kendisini imhadan kurtarmıştır.

Kumyangjang-Ni Muharebesi cephesinde Türk Tugayı'na yıpratıcı taarruz görevi verilmişti. Çinli askerlerin büyük bir inanç ve inatla savunduğu mevzilerin tamamı Türk Tugayı'nın süngü hücumu ile ele geçirilmiştir. Türk Tugayı'nın bu mücadelesi Kore Savaşı'nın en kanlı piyade muharebesi olarak tanımlanmıştır. Türk Tugayı bu muharebede az sayıda zayiat vermiş, düşman unsurlarını perişan ederek Kunuri'nin intikamını almıştır.

Bu zafer üzerine; Amerikan Kongresince, Türk Tugayına "Mümtaz Birlik Madalyası ve Beratı" verilmiştir. Madalya beratında, "Türk Tugay'ının bütün zorluklara karşı, olağan üstü cesaret ve kahramanlık göstererek Birleşmiş Milletler Ordusunu kurtardığı ve parlak sonuçlar elde ettiği" ifade edilmektedir. Bu madalya, ABD tarafından yabancı bir devletin ordusuna verilen ilk madalyadır. Tugayımız Kore Cumhurbaşkanlığınca da "Cumhurbaşkanlığı Birlik Nişanı" ile taltif edilmiştir. Ayrıca bu zaferin anısına Kore Hükümeti tarafından savaşın yapıldığı alanın en yüksek tepesine "Türk Zafer Anıtı" dikilmiştir.

Düşmanın Seul'ü almak için taarruz ettiği diğer bir muharebede; Türk Tugayı'na savunma görevi verimişti. Sayıca kat kat üstün olan düşman unsurları dokuz kez taarruz etmiş ve her defasında geri püskürtülmüştür. Birleşmiş Milletler askerleri Türk Tugayının geçit vermeyen bu savunma mevzilerine "Türk Kalesi" adını vermişlerdir.

Vegas Muharebesinde Türk Tugay'ı Seul kuzeyi'nde savunma görevi almış olup; muharebe ileri karakolundaki Türk Birlikleri mevzilerinde kahramanca savaşarak düşmana geçit vermediler. Bu saldırıda taarruz gücünü yitiren düşman 38 inci paralel hattının güneyine geçemedi. Bu muharebe, Kore Savaşı'nın son muharebesi olmuştur. 3 ncü Türk Tugay'ı Vegas Muharebeleri dolayısıyla ABD Cumhurbaşkanlığınca; "Legion of Merit" nişanı ile taltif edilmiştir" dedi.

Türk askeri, Çanakkale'de, Sakarya'da, Dumlupınar'da yaşattığı destanı Kore'de de göstermiştir. Kore Savaşı'nda Türk Silahlı Kuvvetleri; sağlam ve ileri askerlik kültürüne sahip olduğunu, kahramanlık geleneğini ve savaşçı niteliğini devam ettirdiğini, birlik ve birey olarak üst düzeyde olduklarını ortaya koymuştur.

Bu program vesilesi ile Kore Savaşı'nı detaylı olarak inceleme fırsatını bulduğunu belirten KÖPÜRÜR "Savunduğumuz bir üst bölgesi düşman tarafından işgal edilmekte. Bu üst bölgesinde görev yapan bir üsteğmenimizden telsiz anonsu geliyor. 'Üst bölgemiz düşman tarafından işgal edilmekte. Çoğu arkadaşımızla birlikte telsizcimiz de şehit oldu. Size vereceğim koordinatı acilen bombalayın'. Verilen koordinatların bulundukları yere ait olduğu ve bu nedenle ateş altına alınamayacağı Üsteğmene bildiriliyor. Üsteğmenimiz 'arkadaşlarımızın hepsi şehit oldu. Birazdan bizler de şehit olacağız. Bizi onlara teslim etmeyin, onların kurşunları ile öldürtmeyin. Hepimizin son arzusu ve vasiyeti budur. Burayı bombalayın'. Üsteğmenin isteği yani vasiyeti yerine getiriliyor. Böylelikle onları şehit edenler de öldürülerek intikamları da alınmış oluyor".

Her zaman mazlumun yanında yer alan ve sorumluluktan kaçmayan bir Millet olduğumuza vurgu yapan KÖPÜRÜR "Savaş esnasında Koreli çocukların eğitimden kopmamaları ve cahil kalmamaları için ecdadımız orada Ankara Okulu'nu kuruyor ve o sübyanları okutuyor. Yıllarca hizmet veren bu okul Türk Tugayı'nın çekilmesinin ardından maalesef kapatılıyor. İşte burada bize bir ödev, bir görev düşüyor; Ankara Okulu'nu tekrar açtırmak".

Güney Kore'de eğitimine devam eden ve yaptığı paylaşımlar ile gerek Kore gerekse Türk Halkı'nın gönlünde önemli bir yer edinen Ali Ertuğrul ÖZTARSU'nun Türk Şehitliği ziyaret videosu başta Kore Gazileri olmak üzere katılımcıları göz yaşlarına boğdu. Sahneye davet edilen gazileri katılımcılar ayakta alkışladı. Kore Gazilerimiz İbrahim GÜLEK ve Mahmut AKA'nın konuşmaları sık sık gözyaşları ile kesildi. Kore Savaşı'na kimilerinin görevli kimlerinin ise gönüllü gittiğine değinen gazilere "sefer olsa, tekrar gider miyiz" sorusuna "gönüllü giderim" şeklinde yanıt verdiler.

Battalgazi Derneği tarafından geçtiğimiz yıl fenomen – takipçi buluşması şeklinde düzenlenen program, bu yıl bambaşka bir konseptle katılımcıların istifadesine sunuldu. Program sonrası katılımcılar duygu ve düşüncelerini boş sayfalara aktardılar. Çok sayıda katılımcının kağıt ve kalemi ele aldığını gören Battalgazi Dernek Başkanı İrfan KÖPÜRÜR "bu yazdıklarınızı orijinal hali ile kullanıp; İngilizce ve Korece tercümeleri ile bir kitap haline getirelim ve bu eser sizin eseriniz olsun" diyerek bu programı ölümsüzleştirme sözü verdi.

Sunucunun "Ali Ertuğrul hâlâ gelmedi mi" sözlerinin salonda merakla ve heyecanla bekleyen katılımcılar arasında uğultuya dönüştüğü anda Ali Ertuğrul ÖZTARSU sahnedeki yerini aldı.

Kürsü'ye geçtiğinde Kore Gazileri'ni fark eden Ali Ertuğrul ÖZTARSU tek kelime etmeden önce Kore Gazileri İbrahim GÜLEK ve Mahmut AKA'nın yanına koşarak ellerini öptü.

Tekrar kürsüye dönen Ali Ertuğrul ÖZTARSU'nun "Evet arkadaşlar bu videomuzda" diyerek yaptığı espriye, salondakiler de kahkaha ile yanıt verdiler.

Ali Ertuğrul ÖZTARSU'nun konuşmacı olarak katılım sağladığı program, Battalgazi Dernek Başkanı İrfan KÖPÜRÜR'ün moderatörlüğünde soru – cevap şeklinde devam etti.

İlk soru salonun yaşça en küçüğü olan bir hanımefendiden geldi "Ali abi, neden bu kadar yakışıklısın?". Salonun alkış ve kahkahalar ile eşlik ettiği bu soru karşısında Ali Ertuğrul ÖZTARSU mahcubiyetini gizleyemedi.

"Neden Kore" sorusunu hiç düşünmeden yanıtlayan ÖZTARSU "hayatımda ilk gördüğüm ve tanıdığım turist Koreli idi" dedi.

1 milyon takipçiye ulaştığında 1 kişiyi Kore'ye götüreceğini ifade eden Ali Ertuğrul ÖZTARSU "Kore'de okumak isteyenler için bir üniversite ile görüşmelerim var. Netleştiğinde paylaşacağım. Şuanda gündemde olan takipçilerim için %25 indirim uygulanması. Ama ben daha fazlası için mücadele ediyorum" dedi.

Bayan bir katılımcının "Dini İslam olan bir ülkede başörtüsü zulmünü yaşadık. Kore gibi bir yerde başörtüsü ile okumak mümkün müdür" sorusuna Ali Ertuğrul ÖZTARSU "orada açık ya da kapalı diye bir ayrım yok, herkese insan gözüyle bakıyorlar. Ben böyle bir olaya şahit olmadım. Bir defasında 'başörtümden tutup çektiler" şeklinde asılsız bir haber duymuştum. Birisi böyle bir şey yapsa cezası devlet tarafından derhal verilir. Orada herkes biri birine saygı duyuyor ve biri birinin yaşam alanına, tercihine asla müdahale etmiyor" şeklinde cevap verdi.

Doğu Türkistanlı olduğunu belirten bir katılımcının "benim sorum Başkana. Kore için program yapıyor ve mücadele ediyorsunuz. Doğu Türkistan'da bizler mağdur ve mazlumuz. Battalgazi Torunları acaba bize de el uzatacak mı" sorusuna cevap veren İrfan KÖPÜRÜR " Osmanlı'dan günümüze kadar tarihin her aşamasında zulme sessiz kalmayıp Dünya mazlumlarının yanında yer alan bir Millet olmuşuzdur. Türkistan, Türkmenistan bunlar zaten bizim. Yaşanan sıkıntıları duyuyor, aynı acıları ve sıkıntıları yüreğimizde hissediyoruz. Bugün Ali Ertuğrul ÖZTARSU vesilesi ile Güney Kore diyoruz. Bilgilerinizi arkadaşlarımıza iletirseniz; aklınızdan geçen temel sıkıntılar nelerdir, biz bu konuda ne yapabiliriz konuşur, değerlendiririz. Üzerimize düşen bir vazife var ise taşın altına elimizi de koyarız gövdemizi de" dedi.

Program sonrası toplu şekilde video ve hatıra fotoğrafı çekildi. Program sonrası katılımcıların kaleme aldığı duygu ve düşünceleri içeren kitap ise şimdiden merak konusu oldu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Kardeş Ülke / Kore – Türkiye - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement