Kars'taki Tabyalar Yıkılıyor - Son Dakika
Yerel

Kars'taki Tabyalar Yıkılıyor

yok oluyor.Kente bulunan 46 tane tabyadan sadece 30'u ayakta duruyor.

01.04.2012 13:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kars'ta tarihi binalar gibi tabyalarda birer birer

yok oluyor.

Kente bulunan 46 tane tabyadan sadece 30'u ayakta duruyor. Günümüze kadar ayakta durmayı başarmış tabyalarda gün geçtikçe tahrip olarak yıkılıyor.

Kars'ın, tabyalar şehri olduğunu ifade vatandaşlar, tabyaların turizme kazandırılması gerektiğini belirttiler.

Anadolu'nun savunulması ve bölgenin korunması için 18. yüzyıldan itibaren yapımlarına başlanan ve sayıları 46'ı bulan Kars tabyalarından günümüze kadar çoğunluğunun yıkılarak tahrip edildiğini ifade eden vatandaşlar,

yetkililerden tabyalara sahip çıkmlarını istediler.

Kars'ın çok önemli bir hazineye sahip olduğunun altını çizen vatandaşlar;

"Kars tabyalar şehri. Ancak günümüzde tabylara sahip çıkan yok. Geçmişte dereiçi mevkinde askeriye vardı. Bu bölgeyi askeriye koruyordu. Askeriye bu bölgeden çıkınca buradaki tarihi binalar ve tabyalar kimliği belirsiz kişler tarafından talan edildi. Kalenin etrafında çok sayıda tabya var. Ama ne hazindirki, bu tabyalar yıkılmış, tahrip olmuş ve kaybolmaya yüz tutmuştur" dediler.

Kars Kalesi civarında bulunan 23 tabyadan Kerim Paşa Tabya, Karadağ Tabya, İnönü Tabya ve Arap Baba Tabyaların durumlarının içler acısı olduğunu da kaydeden vatandaşlar; "Kars Türkiye'nin en doğusundaki sınır ilidir. Kars bir savunma noktası olarak doğudan gelen saldırılara karşı hazırlıklı olarak muhafaza edilmiştir. Kars Kalesi ve yakınında bulunan bu tabyalar gerçekten görülmeye değer büyük hazinelerdir.

Kars bu gibi yerlerle turizme büyük bir canlılık katabilir. Ne yazık ki Kars'ın tabyalarını turizme kazandırmayı bırakın, yıkılmaktan kurtaracak bir adım dahi atılmadı. Yetkililer, özellikle Kars Valisi'ni buraları gezmeye ve içler acısı durumları görmeye davet ediyoruz. İnanıyoruz ki bu yıkıma Kars valisi dur diyecektir. Aksi takdirde bir tarih göz göre göre kaybalacaktır" diye konuştular.

Kars tabyaları arasında İnönü Tabyası, Karadağ Tabyası, Hafız Paşa Tabyası, Arap Tabyası, Gaziler Tabyası, Kerim Paşa Tabyası, Kanlı Tabya, Cenup Tabyası, Çukur Tabya, Fevzi Paşa Tabyası, Hüseyin Paşa Tabyası, Kerim Paşa Tabyası, Yusuf Paşa Tabya, Thomson Tabyası, Dik Tabya, Veli Paşa Tabyası, Şimendifer Tabyası, Çakmak Tabyası, Çifte Gögüs Tabyası, Muhlis Paşa Tabyası, Churcil Tabyası, Süvari Tabyası, Çim Tabya günümüzde ya hayvan barınağı olarak kullanılıyor. ya da kimliği belirsiz kişiler tarafından kazılarak yıkılmış vaziyette bulunuyor. - KARS

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kars'taki Tabyalar Yıkılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement