Katar'dan BM'nin Libya'da seçimleri düzenleme çabalarına destek - Son Dakika
Güncel

Katar'dan BM'nin Libya'da seçimleri düzenleme çabalarına destek

Katar\'dan BM\'nin Libya\'da seçimleri düzenleme çabalarına destek

Katar, Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Abdoulaye Bathily'nin Libya'da seçimleri düzenleme, güvenlik ve istikrarı artırma çabalarını desteklediğini açıkladı.

07.03.2023 18:05  Güncelleme: 18:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Katar, Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Abdoulaye Bathily'nin Libya'da seçimleri düzenleme, güvenlik ve istikrarı artırma çabalarını desteklediğini açıkladı.

Libya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Katar'ın Trablus Büyükelçisi Halid ed-Duseri ile Libya Dışişleri Bakanı Necla el-Menkuş bir araya geldi.

Duseri ile Menkuş, Libya'daki son siyasi gelişmeleri ve Libya halkının seçimlerin mümkün olan en kısa sürede düzenlenmesi talebi doğrultusunda Ulusal Birlik Hükümeti'nin devam eden çalışmalarını ele aldı.

Büyükelçi Duseri, Katar'ın BM Libya Özel Temsilcisi Bathily'nin ülkede seçimleri düzenleme, güvenlik ve istikrarı artırma çabalarına verdiği desteği dile getirdi.

Menkuş ve Duseri, görüşmede Libya ile Katar arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi ve çeşitli alanlarda iki ülke arasındaki ortaklığın geliştirilmesinin önemini vurguladı.

Bathily'nin seçim planı

BM Libya Özel Temsilcisi Bathily, 27 Şubat'ta BM Güvenlik Konseyi'nde Libya'da bu yıl içinde seçimlerin yapılabilmesi için üst düzey bir komisyon kurulmasını önermişti.

Seçimlerin gerçekleşmesine yardımcı olmak için Libya Yüksek Düzeyli İdari Paneli kurma kararı aldığını aktaran Bathily, bu girişimin tüm tarafları bir araya getirmeyi amaçladığını söylemişti.

Bathily, 5+5 Ortak Askeri Komisyonu'nun da ateşkes anlaşmasının uygulanması hususunda ilerleme kaydettiğini, halihazırda ateşkesin muhafaza edildiğini bildirmişti.

Ayrıca Bathily, Libya Devlet Yüksek Konseyi ve TM'nin kabul ettiği Anayasa Beyannamesi'ndeki 13. değişikliğin temel sorunları çözmek için yeterli olmadığını belirtmişti.

Bathily, "Libya'daki siyasi kesim, ciddi bir meşruiyet krizinden geçiyor. Birçok kurum, meşruiyetini yıllar önce kaybetti. Statükoyu değiştirmek isteyen tüm siyasi aktörler için öncelik bu krizi çözmek olmalı." uyarısında bulunmuştu.

ABD'de Libya'daki taraflara Bathily'nin seçim planını uygulama çağrısında bulunmuştu.

Anayasa Beyannamesi'ndeki 13. değişiklik

Libya Devlet Yüksek Konseyi ve Temsilciler Meclisi tarafından kabul edilen Anayasa Beyannamesi'nde yapılan 13. değişiklik, devlet başkanı ve başbakanın yetkileri, yasama organının bileşenleri ve işlevlerinin tanımlanmasını içeriyor. Ancak değişiklikte askerlerin seçimlerde aday olup olamayacağına ilişkin herhangi bir ifade yer almıyor.

Değişiklik, devlet başkanının barış ve savaş hali ilan etme yetkisini ve Ulusal Meclis'in yerinin başkent Trablus, bir sonraki Temsilciler Meclisi'nin merkezinin ise Bingazi kentinde olmasını kapsıyor.

Ayrıca, senato üye sayısının doğuda Berka, batıda Trablus ve güneyde Fizan olmak üzere Libya'nın üç bölgesi arasında eşit olarak belirlenmek üzere 900 kişiden oluşmasını kapsayan değişiklik, Temsilciler Meclisi'nin nüfus yoğunluğuna göre seçilen 200 üyeden oluşmasını öngörüyor.

Libya'da Muammer Kaddafi rejiminin (1969-2011) devrilmesinin ardından ilan edilen "Anayasa Beyannamesi" ülkede geçici anayasa hükmünde.

Libya'daki seçim çıkmazı

Libya'da bir süredir Abdulhamid Dibeybe ve Fethi Başağa'nın liderlik ettiği iki ayrı hükümet olması istikrarsızlığın sürmesine neden oluyor.

BM öncülüğündeki Libya Siyasi Diyalog Forumu'nun Kasım 2020'deki toplantılarında, ülkede devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin 24 Aralık 2021'de yapılmasına karar verilmiş ancak seçimler planlanan tarihte yapılamamıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Katar'dan BM'nin Libya'da seçimleri düzenleme çabalarına destek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement