Kim Demiş Kadınlar Futboldan Anlamaz Diye? - Son Dakika
Güncel

Kim Demiş Kadınlar Futboldan Anlamaz Diye?

Caretta Yayıncılık'tan Tortuga markasıyla raflarda yerini alan Yakarız Bu Gezegeni, dünyadan ve Türkiye'den birbirinden ilginç tribün ve taraftarlık hikâyelerini konu ediyor.

14.07.2015 15:16

Türkiye'de iki futbol kitabına imza atmış tek kadın yazar Sema Tuğçe Dikici'nin Beşiktaş'ın ünlü taraftar grubu Çarşı'yı anlatan ilk kitabının ardından ikinci kitabı "Yakarız Bu Gezegeni" 2015-2016 futbol sezonunun başlamasına bir ay kala yeniden okurlarıyla buluşuyor.

Kitap, futbolun dünden bugüne geçirdiği sosyo-kültürel ve politik değişimleri ele alırken, neden futbol taraftarlığının futbol seyirciliğine tercih edildiğini de sorguluyor.

Rekabetin Şifreleri

Futbol çağımızın en popüler sporu. Rekabetin oyuna heyecan, taraftarın ise ruh verdiği bu sihirli oyun tarihin her evresinde sadece "oyun" olmadı. Futboldaki her kimlik ve her aidiyetin kendine has özellikleri, ritüelleri, değer ve düşmanları var. Cevaplanması gereken birçok sorunun cevabı Sema Tuğçe Dikici imzası ve Tortuga markasıyla "Yakarız Bu Gezegeni" kitabında:

Yunan takımları neden futbol maçlarında Türk Bayrağı yakıyorlar?

Mussolini, Hitler, Salazar gibi diktatörler neden dev stadyumlar inşa ettirdiler?

İngiltere ile Arjantin, Hollanda ile Almanya milli maçları neden gerilimi yüksek maçlar?

Kaddafi neden kendi oğlu dışındaki futbolculara sırtında isimlerinin yazılmasını yasakladı? Neden zenginler River Plate'i, yoksullar Boca'yı destekliyor?

Deportivo La Coruna'lı taraftarlara neden "Çılgın Türkler" deniliyor?

Kayseri ile Sivas neden birbirine 15 yıl düşman oldu?

Holiganizm ile Ultras hareketini neden birbirinden ayırmak gerekiyor?

Tribünlerde son yıllarda artan neo-faşist söylemin nedeni ne?

Toplumun Aynası: Tribünler…

Sema Tuğçe Dikici, kitabını, isminden de anlaşılacağı üzere gezegeni yakacak kadar renklerine bağlı olan tribünler ve tribün gruplarının birbirleriyle olan rekabetleri, futbol taraftarlığının dünden bugüne yarattığı etkiler üzerine kuruyor. Geçmişin tribün ritüelleri ve alışkanlıklarıyla başlayıp yeni endüstriyel futbolun dayattığı taraftar-müşteri olgusunu da masaya yatırıyor.

"Stadyumlar bir ülkenin belki de en gerçekçi tabloları, toplumun bir aynasıdır" diyor Sema Tuğçe Dikici; "Bir ülkenin gelişmişliğini, politik duruşunu, sosyo-kültürel yapısını, kadın-erkek diyaloğunu, mevcut gündemini, kısacası ülkenin yansımasını size tribünler gösterir." Buradan yola çıkarak da taraftar olgusunu "incelenmeye değer topluluklar" olarak ele alıyor. "Stadyumlar size sadece futbola olan aşkı, bağlılığı göstermez. Başkaldırışı, farklı kimliklerin nasıl bir arada olduğunu ya da 'olamadığını', 'öteki' diye konumlandırılanı, politik söylemleri ve bunun gibi insana ve topluma dair pek çok unsuru göz önüne serer."

Kadınlar ve Futbol…

"Tribünler günümüzün belki de en samimi platformları, futbolun da ruhudur" diyen yazar, son yıllarda sayıları hızla artan kadın taraftarın futbola ilgisini de Televole kültürü ile açıklıyor: "Televizyon, futbolu magazinleştirerek kadınlara sundu ve bu stratejisiyle de çok başarılı oldu. Böylece endüstriyel futbolun yeni ve daha çok tüketen, daha az olay çıkaran yeni müşterileri oldu" diyor.

Heyecan dolu yepyeni bir futbol sezonu daha açılırken taraftar olgusuna bambaşka bir yorum getiren "Yakarız Bu Gezegeni", Caretta Yayınları'ndan Tortuga imzasıyla tüm kitapçılarda...

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Kim Demiş Kadınlar Futboldan Anlamaz Diye? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement