Kırsal Kalkınma Programı Üreticinin Yüzünü Güldürüyor" - Son Dakika
Ekonomi

Kırsal Kalkınma Programı Üreticinin Yüzünü Güldürüyor"

"Kırsal Kalkınma Programı üreticinin yüzünü güldürüyor"İSTANBUL - Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, kentte uygulanan Kırsal Kalkınma Programı sayesinde Bursa'da yetişen ürünlerin iç ve dış pazarlarda yer almasının üreticiyi mutlu ettiğini söyledi.

18.09.2017 17:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Kırsal Kalkınma Programı üreticinin yüzünü güldürüyor"

İSTANBUL - Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, kentte uygulanan Kırsal Kalkınma Programı sayesinde Bursa'da yetişen ürünlerin iç ve dış pazarlarda yer almasının üreticiyi mutlu ettiğini söyledi. Altepe, "Kırsal Kalkınma Programı üreticinin yüzünü güldürüyor" dedi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, İhlas Haber Ajansı Haber Koordinatörü İrfan Altıkardeş'i ziyaret etti. Altepe, ziyaret esnasında Kırsal Kalkınma Programı ve karbon salınımını azaltacak projeler hakkında açıklamalarda bulundu. Kırsal Kalkınma Programı kapsamındaki uygulamalarla Bursa'da yetişen ürünlerin iç ve dış pazarlarda yer aldığını belirten Altepe, "Yaptığımız çalışmalarda geçen sene incir ile başladık. Siyah incirin fiyatı 1 liranın altına düşünce biz tarım şirketimizle devreye girdik. Üretici birliklerinize destek vererek ihracatı başlattık ve kademe kademe 8 liraya kadar yükseldi. Bu yılda 5 lira veya 5 buçuk liranın altına İnmemiş oldu. Bu da tarım şirketimiz ile birlikte oldu. Üreticimiz mutlu oldu" dedi.

"Artık yerel yönetimler anlayışı değişti"

Şehirliyi, üreticiyi ilgilendiren tüm konularda artık belediyelerin aktif rol oynadığını belirten Altepe, "Artık yerel yönetimler anlayışı değişti. Belediyelerin ilgilenmediği konu yok ve belediyeler şehirliyi, üreticiyi ilgilendiren tüm konularda tüm sektörlerde artık aktif ve bunların içerisinde tabi ki tarım da, köylü de var. Çünkü 'Büyükşehir ve Bütün Şehir' uygulamasıyla birlikte tüm köylerimiz, kırsalımız büyükşehirin sorumluluğunda. Bizler de bin 76 mahallemiz, 17 ilçemizin her köşesindeki üretimle ilgileniyoruz" şeklinde konuştu.

'Büyükşehir ve Bütün Şehir' uygulaması

Büyük sıkıntı içinde olan köylerin uygulamaya geçirilen Büyükşehir ve Bütün Şehir projesiyle refah seviyesinin yükseleceğini aktaran Altepe, "Özellikle bugüne kadar büyük sıkıntı içinde olan ve bu konuda bizim sorumluluk alanımıza giren köylerin daha fazla üretim yapması, üretimde verimliliğin artması ve üretilen malların hem iç pazarda hem de dış pazarlarda yer bulması konusunda bizler de artık faaliyet gösteriyoruz. Çünkü, kırsalımızdaki insanımız da sosyal, kültürel ve ekonomik yönden aynı gelişimin içinde olmalı. Refah seviyesi yükselmeli. Şehir merkezinde ne varsa aynı şeylerin diğer kırsal kesimlerdeki ilçelerimizde de olmalı. On un için 'Büyükşehir ve Bütün Şehir' uygulaması var" ifadelerini kullandı.

Şehir merkezlerine yapılan yatırımların artık köylerde de yapıldığına dikkat çeken Altepe, "Altyapı yatırımları artık köylerde de oluyor. Köylerde de sağlıklı içme suları içiliyor. Orada da kanalizasyonlar, yağmur suları, dereleri elden geçiyor. Yollar yapılırken köylere kadar tüm yollar yapılıyor. Köyiçi yolları da yapılıyor. Tarlaya giden yollar dahi yapılıyor. Özellikle üretimin artması sulu tarıma geçmek, tarlaların sulanabilmesi için göletler yapılıyor. Sulama tesisleri yapılıyor ya da mevcut sulama tesislerinin işletilmesine tam destek verilmiş oluyor ki köylü daha fazla üretsin, sulu tarıma geçerek 4,5,6 kat daha fazla üretim elde etsin ve yıl boyunca üretim yapsın. Göç vermesin" dedi.

"Kırsalımız boşalıyor"

Başkan Recep Altepe, şehirlerimizdeki köy nüfusunun yüzde 10'un altına indiğini aktararak, bunun önüne geçici önlemler alındığını belirtti. Altepe, üretimi artıracak, üreticinin yüzünü gülderecek projeler üzerinde çalıştıklarını aktardı. Altepe, çalışmalar hakkında şunları kaydetti: "Kırsalımız boşalıyor. Şehirlerimizde kırsal nüfus köy nüfusu yüzde 10'un altına indi. Bizler de bunların ayakta kalması ve kırsalın canlanması için bu yatırımları yapıyoruz. Özellikle de bu üretimi desteklerken bir yandan üretimle ilgili tesisler kurarken,örneğin anında değerlenmeyen ürünlerin değerlenmesi için kurutma tesisleri gibi tesisler kurmak. Soğuk depolar yapmak, ürünleri belli bir zaman depoda tutarak pazarlanmasını sağlamak gibi bunun yanında da aynı şekilde ihracat da yapıyoruz.Gittiğimiz ülkelerde normal faaliyetlerimizin yanında halleri de ziyaret ediyoruz. Oradaki şirketleri de ziyaret ediyoruz. Amacımız üreticimizin malını daha iyi değerlendirmesi. Ürünün tarlada,ağaçta kalmaması, dereye dökülmemesi ve bir sonraki yıl üreticinin daha büyük bir şevkle üretime yönelmesi ve çalışması bölgeden göç vermemesidir".

"Üreticimiz mutlu oldu

Çalışmalara geçen sene incir ile başlandığını aktaran Altepe, fiyatı bir liraya kadar düşen siyah incire müdahale ederek 8 liraya yükselmesinin sağladıklarını söyledi. Altepe, "Yapılan çalışmalarda geçen sene incir ile başladık. Siyah incirin fiyatı 1 liranın altına düşünce biz tarım şirketimizle devreye girdik. Üretici birliklerinize destek vererek ihracatı başlattık ve kademe kademe 8 liraya kadar yükseldi. Bu yılda 5 lira veya 5 buçuk liranın altına İnmemiş oldu. Bu da tarım şirketimiz ile birlikte oldu. Üreticimiz mutlu oldu" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan ödül

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin tarımla ilgili artık düzenleyici kuruluşları bulunduğunu söyleyen Altepe, "Belediyenin artık nasıl ekmek fabrikaları piyasayı dengeliyorsa bu şekilde tarımla ilgili artık düzenleyici kuruluşları var. Bu yaptığımız çalışmayı bizler yarışmaya sunduk. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, kent ekonomisine katkı ödülünü bu projemize laik gördüler. Amacımız bu uygulamayı herkesin yapabileceği şeyler ve kırsala uygun bu çiftçimize tarım ve hayvancılık tüm üreticilerimize örnek olsun" diye konuştu.

"Çevreyi de korumak zorundayız"

Başkan Altepe üretirken çevre temizliğine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. "Bir yandan üretirken bir yandan çevreyi de korumak zorundayız" diyen Altepe, "Bizlerde Dünya Sağlık Örgütü' nün Türkiye'de ki partneri olarak Türkiye Sağlık Kentler Birliği projesi ve başkanı olarak Bursa olarak bizlerde 9 yıldır bu işin başında yer alıyoruz. Örnek olmaya gayret ediyoruz" şeklinde konuştu.

Karbon salınımını en aza indirmek için çalışmalar yürüttüklerini aktaran Altepe, şunları söyledi: "Bu konuda başlattığımız çalışmalar burada karbon salınımını kontrollü olması gerekiyor. Ölçülen karbon salınımı Bursa için yıllık 12 milyon ton olup bunun daha aşağılara çekilmesi gerekiyor. Daha disiplinli bir çalışma daha tasarruflu daha verimli çalışmalar gerekiyor. Öncelikle toplu ulaşım araçlarının kullanılmasıdır. Bir metro aracı yaklaşık bin 200 kişi taşıyor. Binek araçta ise bu sayı bin'e yakın araç demektir. Bin'e yakın egzozu çevreden kaldırıyorsunuz. Sadece elektrikle çalışan bir araç kalıyor. Bu da çerçeve için çok büyük önemli bir etken oluyor. Akan tüm sularımıza hatlarımıza kollektörlerimize ana zonlarımıza tribünler koyuyoruz elektrik üretiyoruz. Hidroelektrik enerji olarak. Yine sert rüzgar esen tepelerimize rüzgar tribünleri kürüyoruz".

"İlk yüzde 100 yerli rüzgar santrali Bursa üretti"

Başkan Altepe ilk yüzde 100 yerli rüzgar santralinin Bursa şehrinde üretildiğini de aktardı. Tramvay, metro, elektrikli araç ve arıtma tesisleri şimdide rüzgar santrali ürettiklerinin altını çizen Altepe, "Türkiye yerli üreten ülkeler arasına girdi. Yenilenebilir enerjinin tüm dallarında en güzel örnekleri veriyoruz" dedi.

Doğalgaz ile ilgili de bir kampanya yaptıklarını aktaran Altepe, durumu olmayan vatandaşların da doğalgazı kullanabilmesi için evlerine bedava doğalgaz çektiklerini söyledi. Altepe, "Hatta ocağını ve sobasını da veriyoruz ve 4 ayda aylık 50 TL'lik yakıt desteği de sağlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Kırsal Kalkınma Programı Üreticinin Yüzünü Güldürüyor"
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Kırsal Kalkınma Programı Üreticinin Yüzünü Güldürüyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement