Kocaeli'de Tarihi Ilıcadaki Kazı - Son Dakika
Güncel

Kocaeli'de Tarihi Ilıcadaki Kazı

Kocaeli'nin Gölcük ilçesindeki tarihi ılıcada, tesis inşaatı sırasında yapılan arkeolojik kazıda önceki gün bulunan, 2. yüzyıla ait mermer kaide, basına tanıtıldı.

03.12.2012 14:09  Güncelleme: 14:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kocaeli'nin Gölcük ilçesindeki tarihi ılıcada, tesis inşaatı sırasında yapılan arkeolojik kazıda önceki gün bulunan, 2. yüzyıla ait mermer kaide, basına tanıtıldı.

Yazlık Ilıcası'nda arkeolojik kazı yapılan bölgede düzenlenen basın toplantısında konuşan Kocaeli Müze Müdürü İlksen Özbay, bölgede 2010 yılında ilk kurtarma kazılarını başlattıklarını hatırlatarak, çalışmalarda ilk olarak bir

"Roma yolu" bulduklarını, daha sonra yapılaşmalarla birlikte derinlik seviyesinin düşmesiyle tarihi yapının altyapı ve hamam kompleksini ortaya çıkardıklarını kaydetti.

Bölgede, içinde kütüphane, jimnazyum, havuzlar, terleme odaları bulunan büyük bir kompleks bulunduğunu düşündüklerini dile getiren Özbay, bu eserleri gün ışığına çıkartarak, görselliğe sunmak istediklerini bildirdi.

Özbay, daha önce sütunlar ve sütun başlıkları buldukları ancak böyle bir kaideye ilk defa rastladıklarını vurgulayarak, üzerindeki figürlerle önemli bir kaideyi gün yüzüne çıkarttıklarını söyledi.

Bulunan kaidenin önemine değinen Özbay, "Önde tanrıça Kibele var, Kibele'nin iki yanında ellerinde pandip (vurmalı çalgı) bulunan birer bayan ve bir tören sahnesi... Kibele, Anadolu'ya özgü bir tanrıça. Çeşitli bölgelerde değişik isimlerle anılıyor. Bereket ve bolluk tanrısı. Yanında Hermes'i gördük. Hermes çok kurnaz ve gençliğe hitap eden bir tanrı. Kaidenin diğer tarafında da bir genç bulunuyor. Herakles'in postunu başına almış ve asasını tutmuş. Bu çocuk bir Eros'a benziyor. Bunun araştırmasını yapacağız. Herakles ile özdeştirilmiş mi- Yoksa genç Herakles mi- Yoksa genç bir Eros, Herakles'in postunu mu almış- onu daha sonra açıklayacağız" diye konuştu.

Kaidenin üzerinde istiridye kabuğu şeklinde bir parça olduğunu tahmin ettiklerini ancak parçayı bulamadıklarını dile getiren Özbay, "Bu tür kaidelerin üzerinde heykel olur, belki heykel vardı ancak günümüze ulaşmadı. Belki de üzerindeki parçayı havuz içinde bulabileceğiz" ifadesini kullandı.

Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş de bölgenin 2. yüzyıla inen bir mazisinin bulunduğunu vurgulayarak, yıllardır bölgenin tekrar sağlık ve şifa dağıtması için çeşitli çalışmalar yapıldığını ancak çalışmaların hep nihayete ermeden sonlandırıldığını ifade etti.

Kapanan Yazlık Beldesi'nin Gölcük Belediyesi sınırlarına dahil edilmesinin ardından bir çalışma başlattıklarını anlatan Ellibeş, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'la görüştükten sonra ön protokol imzalanarak kazılara başladıklarını bildirdi.

Arkeolojik sit alanı olan bu bölgede kazı çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Ellibeş, "Her gün bir yeni bir tarih fışkırıyor, bu suyun önemi ve değeri her çıkan eserle perçinleniyor. Türkiye'nin değişik yerlerinde ılıca, kaplıca var ama burada tarihle birlikte var" dedi.

Söz konusu eserlerin, kurtarma kazısının tamamlanmasıyla temizliği yapılarak yerinde teşhir edileceği kaydedildi.

Muhabir: Tahir Turan Eroğlu

Yayıncı: Murat Paksoy - KOCAELİ

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kocaeli'de Tarihi Ilıcadaki Kazı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement