Kolombiya'da 50 Yıllık Savaş Son Buluyor, FARC Elindeki Silahların Tamamının Teslim Etti - Son Dakika
Dünya
BBC

Kolombiya'da 50 Yıllık Savaş Son Buluyor, FARC Elindeki Silahların Tamamının Teslim Etti

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri, 17 Mart'ta başlayan silah bırakma sürecini tamamladı. FARC'a ait bütün silahların Birleşmiş Milletler görevlilerine teslim edildiği duyuruldu.

27.06.2017 06:01  Güncelleme: 09:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Birleşmiş Milletler (BM) gözlemcileri Kolombiya'da Marksist FARC örgütü mensuplarının silahlarını teslim etme işlemini tamamladığını söyledi.

900 GİZLİ CEPHANELİKTEN 70'İ BULUNUP BOŞALTILDI

BM, öngörülenden bir gün önce biten silah bırakma işleminde toplam 7,132 silahın alındığını bildirdi. Gözlemciler ayrıca örgütün, kırsalda bulunan 900 gizli cephaneliğinden 70'inin de bulunup, boşaltıldığını duyurdu.

AMAÇ 50 YILLIK SAVAŞIN SON BULMASI

Silahların teslim edilmesi, geçen yıl hükümet ve örgüt arasında varılan barış anlaşmasının başlıca koşullarındandı. Anlaşmayla, Kolombiya'nın en büyük solcu isyancı grubu ve hükümet arasında 50 yıldan uzun süredir devam eden savaşa son verilmesi amaçlanıyor.


GİZLİ CEPHANELİKLER ENDİŞELENDİRİYOR

Ancak gözlemciler, örgütün kalan gizli cephaneliklerini bulmanın, buralara ulaşmanın zorluğu nedeniyle aylar sürebileceğini söylüyor. Bazılarına sadece nehirlerden ya da yaya olarak ulaşılabiliyor ve birçoğunda da etkisiz hale getirilmesi çok uzun süren bubi tuzakları olduğu belirtiliyor. Birçok Kolombiyalı, silahlara ulaşımda geç kalınırsa, bunların haydutlar, milis gruplar ya da ülkenin en büyük ikinci solcu isyancı örgütü ELN'nin eline geçebileceğinden kaygılı.

NOBEL ÖDÜLLÜ CUMHURBAŞKANI SİLAH TESLİMİNİN BİTİŞİNİ KUTLAYACAK

Bu arada, barış anlaşmasıyla Nobel Barış Ödülü alan Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos'un, silah tesliminin bitişini kutlamak için başkent Bogota'nın güneyindeki Mesetas'ta düzenlenecek törene katılması bekleniyor.

NE OLMUŞTU?

Hükümet ile FARC arasında 2 Ekim 2016'da imzalanan ilk barış anlaşması halk oylamasına götürülmüş, yaklaşık 13 milyon Kolombiyalının sandık başına gittiği referandumda yüzde 50.24 'Hayır' oyu çıkmıştı.

Küba'nın başkenti Havana'da yeniden masaya oturan tarafların uzun görüşmelerinin ardından 12 Kasım 2016'da varılan yeni barış anlaşması, 24 Kasım 2016'da Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ile FARC lideri Rodrigo Londono tarafından imzalanmıştı.

Anlaşma kapsamında FARC sembolik olarak 140 silahını 17 Mart'ta yine BM yetkililerine teslim etmişti.

Haziran ayının ilk haftasında silah tesliminin yüzde 30'unun tamamlandığı, bütün silahların tesliminin ise haziran sonunu bulacağı açıklanmıştı.

Kolombiya\'da 50 Yıllık Savaş Son Buluyor, FARC Elindeki Silahların Tamamının Teslim Etti
Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Kolombiya'da 50 Yıllık Savaş Son Buluyor, FARC Elindeki Silahların Tamamının Teslim Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

BBC

Advertisement