Konya Otelin Ortasında Selçuklu Kale Kapısı - Son Dakika
Güncel

Konya Otelin Ortasında Selçuklu Kale Kapısı

Konya'da kent merkezindeki bir otelin ortasındaki Selçuklu Devleti tarafından yaptırılan kalenin bir kapısı ve surları dikkat çekti.

12.12.2017 11:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Konya'da kent merkezindeki bir otelin ortasındaki Selçuklu Devleti tarafından yaptırılan kalenin bir kapısı ve surları dikkat çekti. Otelin inşaat çalışması sırasında Selçuklu Devleti tarafından kenti, Moğol istilasından korumak için yapılan kalenin 12 kapısından biri olan Ertaş Kapısı'na rastlandı. Bunun üzerine o alan koruma altına alınıp inşaata devam edildi. Şu an 'Müze Otel' statüsünde hizmeti veren otelin ortasında lobinin alt katında kalenin surları görülebilirken, lobiye yapılan cam köprünün üzerinde de otel misafirleri surları izleyebiliyor. Karatay İlçesi'nde 5 yıl önce otel inşaatının hafriyat çalışması sırasında tarihi bir yapıya rastlandı. Otel yetkilileri durumu Konya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'ne bildirdi. 8 metre derinliğinde kazılan otel inşaatının temelinde, yaklaşık 2,5 yıl arkeolojik kazılar yapan uzmanlar, Selçuklu Devleti kale kapısına rastladı. Selçuklu Sultanı 1'inci Alaeddin Keykubat'ın 1221 yılında şehri Moğol saldırılarından korumak amacıyla yaptırdığı, Konya kent merkezini çevreleyen kalenin 12 kapısından biri olan Ertaş kapısı gün yüzüne çıkartıldı. Bunun üzerine ortaya çıkan kale kapısı korunarak otel inşaatına devam edildi. 5 yılda tamamlanan otel, kale kapısına göre dizayn edildi. Tarihi yapıda kullanılan bazı taşlarda haç işaretlerinin olması dikkat çekti. Otelin lobisinde 8 metre derinliğinde bir müze hazırlandı. 'Müze Otel' statüsünde 1 yıldır hizmet veren otele gelen müşteriler, tarihi yapıya büyük ilgi gösteriyor.

TARİHİ YAPIYI HEP KORUYACAĞIZ

Otel Müdürü Mustafa Akbaş, tarihi yapıyı sürekli koruyacaklarını belirterek, şunları söyledi Biz bu yapıyı koruyarak, yaptığımız otelin bünyesinde müze otel haline getirmek istedik. Türkiye'de 3-4 müze otel var. Biz de onların arasına girdik. Gelen misafirler çok şaşırıyorlar. Cam köprüden geçerken inşaat devam ediyor sanıyorlar. Biz misafirlere anlatıyoruz, onlar da ilgi gösteriyor. Gelenlere burayı gezdiriyoruz. Misafirler bu yapının etkisi altında kalıyorlar. Otele gelen müşterilerimizi önce müze kısmını tanıtıyoruz. Misafirler cam köprüye adımını attıklarında bir an korkuyorlar. Yukarıdan toprak yığını gibi görünse de aşağıya indiklerinde hayretle izliyorlar.

Ertaş Kapısının bulunduğu bölümde Selçuklu Devleti zamanın da askeri malzemelerin hazırlandığını hatırlatan Akbaş, Burası ilk ortaya çıktığında, Konya'da bulunan tarihçiler burada incelemelerde bulundu. Yapılan inceleme sonucu tarihi yapının Selçuklu Devleti'nin Konya'yı Moğol istilasından korumak için yaptırdığı kalenin 12 kapısından biri olan Ertaş Kapısı olduğu belirlendi. Bize buranın Selçukluların askeri malzemelerinin hazırlandığı yer olduğu söylendi. Biz burayı korumaya çalışacağız. dedi.

Konya Otelin Ortasında Selçuklu Kale Kapısı
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Konya Otelin Ortasında Selçuklu Kale Kapısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement