Köprü İnşaatına, 'Siluet' Engeli... - Son Dakika
Güncel

Köprü İnşaatına, 'Siluet' Engeli...

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Mimarsinan'da Yaptırdığı Köprülü Kavşak İnşaatı Anıtlar Kurulu'nun Aldığı Kararla Durduruldu. Anıtlar Kurulu Gerekçe Olarak da, Yeni Yapılan Köprünün, 1565 Yılında Yapılan Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü'nün Siluetini Bozmasını Gösterdi.

14.02.2007 16:31

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Mimarsinan'da yaptırdığı köprülü kavşak inşaatı Anıtlar Kurulu'nun aldığı kararla durduruldu. Anıtlar Kurulu gerekçe olarak da, yeni yapılan köprünün, 1565 yılında yapılan Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü'nün siluetini bozmasını gösterdi. Anıtlar Kurulu'nun 2 Şubat'ta aldığı karara rağmen inşaat 24 saat aralıksız devam ediyor. Yeni yapılan köprünün mimarisinin tarihi köprüye benzemesi de dikkat çekti. Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, "Köprü tarihi eser olduğu için izin alınmalıydı. Burada tamamen keyfi bir uygulama var" diye konuştu.

Büyükçekmece Belediyesi'yle Mimarsinan Belediyesi arasında krize neden olan tarihi Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü şimdi de yeni yapılan köprülü kavşak nedeniyle gündeme geldi. Büyükçekmece ilçe sınırları içinde olan Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü'nün, Mimarsinan Belediye sınırlarına yakın olan yerde köprü inşaatına başlandı. Büyükçekmece'de bulunan sivil toplum kuruluşları yapılan inşaatın tarihi köprünün siluetini bozduğu gerekçesiyle olayı Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na bildirdi. İnşaatın yapıldığı yerde inceleme yapan kurul üyeleri, köprü inşaatının durdurulmasına karar verdi. Karar 2 Şubat tarihinden sonra ilgili yerlere gönderildi.

Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, kararın 10 gün önce çıkmasına rağmen inşaatın aralıksız sürdüğünü söyledi. Başkan Akgün konuşmasına şöyle devam etti; "Bu köprü 1565 yılında yapıldı. Tarihi eser olarak ilan edilen bir yerin yakınına bu tür çalışma yapmak için izin almak gerekiyor. Kurul'un böyle bir çalışmadan haberi yok. Şimdi bu işi yapan kişiler savunma verecek. İnşaatın devam etmemesi gerekiyor. Bir de buranın kemer şeklinde yapılarak Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü'ne benzetilmek istenmesi ortaya komik bir durum çıkarıyor" diye konuştu.

İstanbul 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun aldığı kararda gerekçe olarak şu bilgilere yer verildi; "Büyükçekmece ilçe sınırları içinde bulunan ve mülkiyeti Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü'ne ait Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü, Eski Eserlerve Anıtlar Yüksek Kurulu'nun 14.03.1980 sayılı kararıyla tescilli kültür varlığı olarak belirlendi. Mimar Sinan tarafından 1565 yılında yapılan Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü'nün siluetini olumsuz etkilediği kurul üyelerince tespit edilen Mimarsinan beldesi içindeki 'D-100 karayolu, Mimarsinan kavşağı, Mustafa Kemal Bulvarı ve Marmara caddesi kavşak yol düzenleme inşaatı' adı altında yürütülen inşaat çalışmasının uygun kurul görüşü alınmadan nasıl yapıldığının ivedilikle kurula bildirilmesine ve kurul kararı oluşuncaya kadar tüm inşa çalışmaların ivedilikle durdurulması gerektiğine oy birliğiyle karar verildi."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Köprü İnşaatına, 'Siluet' Engeli... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement