Mahmut Esat Bozkurt Hukuk Ödülü" - Son Dakika
Güncel

Mahmut Esat Bozkurt Hukuk Ödülü"

Özgürlükçü Hukukçular Derneği Başkanı Epözdemir, İstanbul Barosu'nun her yıl 5 Nisan Avukatlar Günü'nde verdiği, bu yıl da simgesel olarak "Türkiye'de hukuk mücadelesi yürüten tüm avukatlara" verilen ödüle itiraz etti.

16.04.2014 17:24

Özgürlükçü Hukukçular Derneği Başkanı Avukat Fırat Epözdemir, İstanbul Barosu'nun her yıl 5 Nisan Avukatlar Günü'nde verdiği, bu yıl da simgesel olarak " Türkiye'de hukuk mücadelesi yürüten tüm avukatlara" verilen "Mahmut Esat Bozkurt Hukuk Ödülü"ne itiraz etti.

Epözdemir, İstanbul Barosu'na sunduğu itiraz dilekçesinde, ödülü bireysel olarak kabul etmediğini belirterek, "Bozkurt'un ırkçı kişiliği ve düşünceleri herkes tarafından bilinmektedir. Türkiye'nin ilk Adalet Bakanı ve Medeni Kanun'un taşıyıcısı olması, bu gerçeği hiçbir şekilde değiştirmemektedir" ifadesini kullandı.

Dilekçesinde, Bozkurt'a ait olduğu ileri sürülen 19 Eylül 1930 sayılı bir gazetedeki "Saf Türk olmayan hiç kimsenin bu ülkede hiçbir hakkı yoktur; onlar sadece ve sadece hizmetçi ve köle olma hakkına sahiptirler. Bu gerçeği dost, düşman herkes, dağlar bile bilmek zorundadır" ifadelerine yer veren Epözdemir, bir hukuk kurumu olan İstanbul Barosu'nun söz konusu ifadeleri sarf eden birisi adına hukuk ödülü vermesinin asla kabul edilemeyeceğini aktardı.

Epözdemir, şunları kaydetti:

"O nedenle, bu ayıba asla ortak olmayacağım. Irkçı zihniyete sahip olan Mahmut Esat Bozkurt adına verilen ödülü, asla kabul etmediğimi beyan eder, İstanbul Barosu Yönetim Kurulu'ndan, insan hakları ve hukukun üstünlüğüne gerçekten inanıyorlarsa, Mahmut Esat Bozkurt Ödülü'nün derhal kaldırılmasını talep ederim."

İstanbul Barosu Yönetim Kurulu tarafından 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla hukuka önemli katkılarda bulunmuş kişilere verilmesi öngörülen Mahmut Esat Bozkurt Hukuk Ödülü, geçen yıl Prof. Dr. Nihal Erdener Uluocak'a verilmişti. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mahmut Esat Bozkurt Hukuk Ödülü' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement