Makedonya'da Anadolu Kültürünü Yaşatıyorlar - Son Dakika
Güncel

Makedonya'da Anadolu Kültürünü Yaşatıyorlar

Makedonya'nın Pirlepe kenti yakınlarındaki Kanatlar Köyü'nün sakinleri Balkanlar'da yüzyıllardır Anadolu kültürünü yaşatıyor.

05.06.2014 11:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Makedonya'nın Pirlepe kenti yakınlarındaki Kanatlar Köyü'nün sakinleri Balkanlar'da yüzyıllardır Anadolu kültürünü yaşatıyor. Köyde günlük yaşamda sadece Türkçe konuşuluyor. Düğünlerinde Türkçe şarkılarla halay çekip, geline Türkçe türkülerle kına yakılıyor.

Köyde çok sayıdaki evde, asılı Türk bayrakları veya duvarlarda ay- yıldız motiflerini görmek mümkün. Kanatlar'da özel günlerde, köyün genç kızları maniler okuyor. Köylüler Anadolu insanının misafirperverliğini aratmıyor. Geçim kaynağının tarımcılık olduğu Kanatlar Köyü'nde 300 hane var. Dikmen Baba türbe ve tekkesi de Kanatlar Köyü'nde bulunuyor.

"GELENEKLERE BAĞLIYIZ"

Melek Yusufoska, köylülerin geleneklere bağlı olduğunu anlatırken şöyle dedi:

"Köyümüzün ne zaman kurulduğunu bilmiyoruz. Ama bazı Osmanlı kaynaklarında 1600'lü yıllarda Kanatlar köyünün verdiği vergiler geçiyor. Köyümüzde yaklaşık 1500 kişi yaşıyor. Rivayetlere göre, Dikmen Baba köyümüze uçarak gelmiş ve bu yüzden buraya Kanatlar Köyü denilmiş. Köyümüzde Türkçe eğitim veren bir ilkokul var. Ama öğretmen olmadığı için bazı dersler Makedonca görülüyor. İlkokulda 200 kadar öğrenci var. Liseye Türkçe devam etmek isteyenler Gostivar, Kalkandelen veya Üsküp'e gidiyor. Oralarda Türkçe eğitim veren liseler mevcut. Üniversitede ise Türkçe olarak, Türk Dili ve Edebiyatı ile İlkokul Öğretmenliği bölümlerini okuyabilirsiniz. Düğünlerimizde kınayı gündüz yaparız. Geleneksel kıyafetler giyilip geline kına yapılır. Bayramlar, Hıdırellez, Nevruz ve Muharrem özel günlerimizdir. Köyümüzde genelde tütün ve karpuz ekilir. Köyümüzün karpuzu Makedonya'da meşhurdur. Köy halkı yaşam standartlarından pek memnun değil. İnsanlar ancak geçinebilecek kadar para kazanabiliyorlar. Önceden Türkiye'ye her yıl birkaç aile göç ederdi ama son yıllarda göç durdu. İnsanlarda burada kalıcı oldukları fikri yerleşti."

"HER GENÇ KIZ MANİ BİLİYOR"

Kanatlar köyünde her genç kız çok sayıda mani biliyor. Mani okuyan Ümmü Gülsüm Yusufoska, manileri küçük yaşta, anneanne ve babaannelerden öğrendiklerini söyledi. Hıdırellezde genç kızların toplanarak maniler okuduğunu belirtti. Ceylan Yusufoska ise, "Maniler kültürümüzün bir parçası. Çocukluğumuzdan beri söylüyoruz. Biz de çocuklarımıza öğreteceğiz" diye konuştu. - Pirlepe

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Makedonya'da Anadolu Kültürünü Yaşatıyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement