Mavi Jeans İlk Dört Ayda Cirosunu Yüzde 22 Arttırdı - Son Dakika
Güncel

Mavi Jeans İlk Dört Ayda Cirosunu Yüzde 22 Arttırdı

2009'un İlk Dört Ayında Cirosunu Yüzde 22 Arttıran Mavi Jeans, Bu Yılın Tamamında Hem Metrekare Hem de Ciro Bazında Yüzde 20'nin Üzerinde Büyümeyi Hedefliyor.

21.05.2009 14:37

2009'un ilk dört ayında cirosunu yüzde 22 arttıran Mavi Jeans, bu yılın tamamında hem metrekare hem de ciro bazında yüzde 20'nin üzerinde büyümeyi hedefliyor. Mavi'nin Türkiye'deki mağaza sayısı 128'den 137'ye , toplam satış noktası da 605'e ulaşırken, Mavi Jeans gelecek beş yılda cirosunu 400 milyon TL'ye, mağaza sayısını da 250'ye çıkarmayı öngörüyor. Kuzey Amerika'da etkin bir konuma sahip olan Mavi'nin hedefinde Çin ve Hindistan gibi büyük pazarlara girmek var.

Mavi Jeans Genel Müdürü Cüneyt Uzun göreve gelişinin altıncı ayı dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında " Türkiye'de artık mavi renk adı olmaktan çok, Mavi markasını çağrıştırır hale geldi. Yaptığımız tüm algı araştırmaları Mavi markası ile mavi rengin artık özdeşleştiğini gösteriyor. Bundan gurur duyuyoruz" dedi.

-"2009'A ÇOK İYİ RAKAMLARLA BAŞLADIK"-

Mavi'nin yeni döneme ilişkin hedeflerini anlatan Genel Müdür Cüneyt Uzun, "Zor geçmesi beklenen 2009'a çok iyi rakamlarla başladık. Tekstil ve giyimde tüketicilerin satın alma ihtiyaçlarını genellikle erteleme eğilimi içinde olduğu bir ortamda Mavi'nin satışlarının artmış olması önemli bir gelişme. Bu olumlu gelişmede Mavi'nin sürekli yenilenen ürün gamının yanı sıra zenginleşen aksesuar grubumuzun da satışlarında geçen dört ayda iki misline yakın artış olması etkili oldu" diye konuştu.

Genel Müdür Uzun'un verdiği bilgiye, göre Mavi Jeans'in ilk dört aydaki satışlarında kadın giyimi yüzde 30 artarken, erkek giyimdeki artış yüzde 15 oranında gerçekleşti. Cüneyt Uzun, aksesuar ürünlerindeki artışın yüzde 130 gibi yüksek bir oranda olduğunu, toplam satış içindeki aksesuarın payını da gelecek dönemde yüzde 18-20'lere kadar çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.

Cüneyt Uzun, kriz koşullarına karşın Mavi ürünlerinde fiyat artışı yapmadıklarını kaydederek, "Sahip olduğumuz tedarik zinciri sayesinde gelecek bir yıl içinde de fiyatlarda bir artış planlamıyoruz" dedi.

-"YURTDIŞINDA YENİ MAĞAZALAR AÇIYORUZ"-

Mavi'nin toplam cirosunun yüzde 30'unun yurtdışı satışlardan, yüzde 70'inin de yurtiçi satışlardan oluştuğunu söyleyen Genel Müdür Uzun, yurtdışına yönelik açılımları konusundaki şu değerlendirmeyi yaptı. "Önümüzdeki dönemde hedefimiz bu oranı da yüzde 50-50'ye getirmek. Kuzey Amerika pazarındaki etkinliğimizi artırarak sürdüreceğiz. Halen ABD, Kanada, Almanya ,Avustralya ,Danimarka,İtalya ve Hollanda'nın aralarında bulunduğu 50'ye yakın ülkede 191'i Mavi Shop olmak üzere 4 bine yakın noktada hizmet veriyoruz. Şimdi bu ülkelere yeni başka ülkeleri de eklemeyi planlıyoruz. Almanya, Rusya ve İtalya'nın yanı sıra İran, Kazakistan ve Gürcistan'da da yeni mağazalar açacağız."

-"MAVİ' NİN DENGELERİNİ YENİDEN AYARLAYACAĞIZ"-

Cüneyt Uzun, yeni dönemde Mavi'deki dengelerde yeni ayarlamalar yapacaklarını belirterek bu konuda şunları söyledi:

"Satış rakamlarına baktığımızda kadın giyimin hızlı bir artış gösterdiğini görüyoruz. Bundan yola çıkarak satışlarda halen yüzde 50-50 olan kadın-erkek oranını, biraz kadın giyimi lehine değiştirmeyi ve bu oranları yüzde 55 kadın yüzde 45 erkek olarak değiştirmeyi planlıyoruz. Bu oran değişimi kuşkusuz erkek giyimine ağırlık vermeyeceğiz anlamına gelmiyor, aynı şekilde erkek giyiminde de hızlı büyümeyi öngörüyoruz. Sadece toplam satış içindeki paylarında küçük bir değişim olacak. Aynı şekilde yüzde 50-50 olan kış ve yaz giyimi oranlarında da hafif bir değişim yaparak kış giyimini yüzde 55'e çıkarmayı düşünüyoruz." Uzun, kadın tüketicilerin alışverişe hem daha çok zaman hem de para ayırdıklarını, alışverişte daha zengin bir ürün çeşitliliğine talep gösterdiklerini söyledi.

-"MÜŞTERİNİN MAĞAZADA KALMA SÜRESİNİ UZATACAĞIZ"-

"Mağaza kapatmak en kötü şey" diyen Cüneyt Uzun, kriz koşulları içinde iyi ve kötü mağaza ayrımına gittiklerini,yeni dokuz mağaza açarken, karlı olmayan mağazaları kapattıklarını söyledi. Müşterilerin mağazada kalma süresi ile alışveriş oranı arasında olumlu bir ilişki olduğunu vurgulayan Uzun, "Şimdiki hedefimiz müşterilerin mağazalarda geçirdikleri süreleri 4-5 dakikadan 15-20 dakikaya kadar çıkarmak. Hatta 600 metrekare gibi büyük mağazalarda bu süreyi daha da yükseltmek amacımız. Aksesuar ürünlerimiz sayesinde müşterilerin mağazalarda kalma süresi zaten uzamış durumda. Ayrıca "Taze Geldi' adını taşıyan konseptle mağazalara her hafta 50-60 yeni ürün koyuyoruz. Böylece müşteri ziyaret sıklığını arttırıp hep aynı mağaza algısını da ortadan kaldırıyoruz" dedi.

Cüneyt Uzun, mağazacılıkta Anadolu'nun içlerine kadar yayılma hedefinde olduklarını belirterek, "Şimdiye kadar olmadığımız illere de gireceğiz. AVM'lerin yanı sıra cadde mağazacılığındaki etkinliğimizi de artıracağız. 81 ilin tümüne her gün bakıp hangi caddelerde hangi AVM'lerde eksiğiz ona bakıp, yeni mağazalar planlıyoruz. Toplam metrekare satış alanında büyümek önemli. Son rakamlarla Mavi shop'ların metrekare olarak satış alanı yüzde 30 büyürken toplam alan 59 ben metrekareye yaklaştı. 600 metrekarelik büyük mağazalar Mavi'nin büyüyen dünyasını yansıtıyor. Ve tüketicilere de zengin bir ürün dünyası sunuyor" diye konuştu.

-"YAŞ GRUBUNU DAHA DA GENÇLEŞTİRMEK HEDEFİNDEYİZ"-

Mavi'nin müşteri grubunda en büyük yoğunlaşmanın 20-24 ve 25-29 grubu olduğunu belirten Cüneyt Uzun, "Şimdiki düşüncemiz yaş grubunu biraz daha gençleştirip Mavi ürünlerinin müşteri profilini 17-18 yaşa kadar çekmek. Ayrıca 30-40 yaş grubunda da Mavi ürün kullanımı iyi düzeyde bulunuyor. Bu kendini genç hissetmeye devam edenlerin markaya sadakatlerinin sürdüğünü ve Mavi ürünlerinde kaldığını gösteriyor. Bu eğilimi de korumak amacımız" dedi.

Toplantıda, soruları da yanıtlayan Genel Müdür Uzun, "Çin pazarı hakkında ne düşünüyorsunuz" şeklindeki soruya, "Çin çok önemli bir pazar. Bu dönemde Çin ve Hindistan herkesin gündeminde. Çin kendi içinde zor ve çok rekabetçi bir pazar. Çin pazarına girişte iyi iş ortaklıkları kurabilmek önem taşıyor. Çin'e girme konusunu bir yıl sonra daha rahat konuşabiliriz" karşılığını verdi. (ANKA)

(NÇ/YLD/BÜN)

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Mavi Jeans İlk Dört Ayda Cirosunu Yüzde 22 Arttırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement