Mavi Marmara Şehit Yakınlarından İsrail Anlaşmasına Tepki - Son Dakika
Güncel

Mavi Marmara Şehit Yakınlarından İsrail Anlaşmasına Tepki

İsrail tarafından kamuoyuna yapılan “Türkiye ile anlaştık” açıklamalarına, Mavi Marmara şehitlerinin yakınlarından sert tepki geldi.

11.01.2016 13:58

İsrail tarafından kamuoyuna yapılan "Türkiye ile anlaştık" açıklamalarına, Mavi Marmara şehitlerinin yakınlarından sert tepki geldi. Mavi Marmara şehitlerinin yakınları, "İsrail suçunu kabul etmeden ve Gazze'deki abluka kalkmadan davalarımızdan asla vazgeçmeyiz" dedi.

İHH İnsani Yardım Vakfında basın toplantısı düzenleyen Mavi Marmara şehitlerinin yakınları ve avukatları, "Gazze'de ve Mescidi Aksa'da abluka kalkmadan, İsrail suçunu kabul etmeden davalarımızdan asla vazgeçmeyiz" dediler.

Mavi Marmara Şehit Aileleri adına açıklama yapan şehit İbrahim Bilgen'in oğlu İsmail Bilgen, "Mavi Marmara şehitlerinin yakınları olarak, son günlerde İsrail tarafından kamuoyuna servis edilen 'Türkiye ile anlaşma şartları' olarak sunulan maddelere ve anlaşmanın geneline ilişkin tarafımıza hiç danışılmadığını, görüşmelerin tamamen rızamız dışında yürüdüğünü öncelikle belirtmek isteriz. Mavi Marmara ve Gazze Özgürlük Filosu'nun ve şehit olan yakınlarımızın yola çıkış amaçları görmezden gelinerek, "tazminatı" önceleyen görüşmeleri ve yapılan tartışmaları üzüntüyle karşılamaktayız" dedi.

İsrailli komutanlar hakkında devam eden ceza davalarından vazgeçmelerinin mümkün olmadığını belirten Bilgen, "Bunun yanı sıra diğer hukuki süreçlerden tazminat karşılığında vazgeçeceğimiz iddiasını, bizlere yapılmış bir hakaret olarak görmekteyiz. Hukuki mücadelemiz, Türkiye'de Ceza ve tazminat davaları, Hollanda'nın Lahey şehrindeki Uluslararası Ceza Mahkemesi'ndeki (UCM) davamız ve gemilerdeki diğer ülke vatandaşlarının kendi ülkelerinde açtıkları davalar olmak üzere üç koldan yürümektedir. Bu davalardan Türkiye, İspanya ve Güney Afrika'da İsrailli sorumlular hakkında yakalama ve tutuklama kararları çıkmış, UCM de İsrail'in Mavi Marmara gemisinde "savaş suçu" işlediğini tespit etmiştir" diye konuştu.

"Gazze'ye uygulanan ambargo kaldırılmalı ve Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırılar sonlandırılmalı" diyen Bilgen, "Gazze'ye Özgürlük Filosunda yer alan yakınlarımızın şehadet gerekçeleri olan bu şart olmazsa olmazımızdır. Suçlular cezalandırılmadan davalarımızın hiçbirisinden vazgeçmemiz söz konusu değildir. Her ne kadar tazminat konusunun tartışılmasını, öncelikli talebimiz olan ablukanın kaldırılması gerçekleşmeden doğru bulmasak da, eğer taraflar kendi aralarında anlaşacaklar ve mağdurlar adına bir tazminat belirleyecekler ise dünyada benzer hadiselerde uluslararası hukuk normları çerçevesinde belirlenmiş tazminat bedelleri emsal alınmalı ve bu tazminat "haksız fiil tazminatı" olarak tüm gemi katılımcılarına ve yakınlarına ödenmelidir. İsrail'in suçlarını ve haksızlığını kabul etmeden yapacağı bir "lütuf tazminatı" ödemesine kesinlikle rızamız bulunmamaktadır" ifadesini kullandı. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Mavi Marmara Şehit Yakınlarından İsrail Anlaşmasına Tepki - Son Dakika


Advertisement