Melbourne'de Türk Festivali - Son Dakika
Dünya

Melbourne'de Türk Festivali

Melbourne\'de Türk Festivali

Avustralya'nın Melbourne Kenti Türk Pazar Festivali'ne Ev Sahipliği Yaptı.

28.03.2011 16:10

Melbourne kentinde faaliyetlerini sürdüren Moreland Türk Derneği tarafından Çok Kültürlülük Haftası nedeniyle Avustralya'nın en eski ve tarihi alış veriş mekanlarından Victoria Market'te Commonwealth Bank Queen Victoria Market Türk Pazar festivali düzenlendi.

Sabah saatlerinde başlayan ve 6 saat süren festivalde kurulan sahnede gün boyunca performans gösterileri yer alırken, festival alanının çevresine kurulan çadırlarda ise Türk kültüründen örnekler sergilendi. Yerel müzik gruplarının söyledikleri şarkıların yanı sıra Mehter Takımı da gösteri yaptı. Sahne önüne kurulan alanda gösterisini yapan Mehter Takımı'na Türk katılımcıların yanı sıra Avustralyalıların da ilgisi büyük oldu.

EN İYİSİ TÜRKLER

Festivalin resmi açılışını festivalin ana sponsoru Commonwealth Bankası'nın Asya ve Pasifik Küçük İşletmeler Müdürü Hüseyin Mustafa, Victoria Art Gallery Direktörü Rob Gebert, Multiculturel Arts Victoria'dan Jill Morgan, Victoria Multiculturel Comission'dan Hakan Akyol, Türkiye'nin Melbourne Başkonsolosluğundan Muavin Konsolos Derin Ersavcı ve Ticaret Ataşesi Selahattin Tümer, Moreland Belediyesi'nin Türk kökenli Belediye Başkanı Öztürk Yıldız ve Moreland Türk Derneği Başkanı Cemal Akdeniz birlikte yaptılar.

Commonwealth Bankası'nın Asya ve Pasifik Küçük İşletmeler Müdürü Hüseyin Mustafa yaptığı konuşmada herkese hoşgeldiniz derken festivale katılanların Türk kültüründen hiçbir zaman ayrılmaması gerektiğini söyledi.Multiculturel Arts Victoria'dan Jill Morgan ise Melbourne'de yaşayan Türk toplumunun çok zengin bir kültürü olduğunu ve diğer etnik toplumlar arasındaki harmoninin lideri olduğunu söylerken Melbourne Türk toplumunun biraraya gelerek kültürünü çok iyi paylaştığını belirtti.

HAMSİ ZİYAFETİ

Bu seneki Türk festivalinde tam anlamıyla Karadeniz fırtınası esti.Victoria Karadeniz Türk Derneği folklor takımının gösterisi büyük beğeni toplarken yiyecek çadırları arasında ise Türkiye'den Avustralya'ya getirilen Karadeniz hamsileri servis edildi. Karadenizli Türk İşadamı Ali Fuat Kahveci tarafından Avustralya'ya ihraç edilen hamsileri pişirme görevini de sempatik işadamı kendi üstlendi.

TÜRK KÜLTÜRÜ

Ebru sanatçısı Öznur Ateş'in uygulamalı Ebru çalışmaları ise ilgi çeken tanıtım çadırları arasındaki yerini aldı.Öznur Ateş, Ebru hakkında bilgiler verirken bir yandan da uygulamalı yaptığı çalışmaları festivale katılanların ilgisini çekti.

Festivalin geçmiş yıllara göre en ilgi çeken detaylarından birisi de Kıbrıs Türk toplumunun festivale olan ilgisi oldu.Kıbrıs Türk toplumunun el işi eserleri kendilerine ayrılan bölümde sergilendi.

Sembolik Nasreddin Hoca ve Şerbetçi Dede de gün boyunca festivale gelenlerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

KONSER VERİLDİ

Moreland Türk Derneği'nin davetlisi olarak Avustralya'ya gelerek Melbourne'de konser veren Ankara Devlet Türk Halk Müziği ses sanatçıları Sıtkı Akın ve Nilgün Kızılcı söyledikleri Türkülerle büyük alkış aldı.Sanatçıların söyledikleri Türkülere eşlik eden Melbourne'li Türkler zaman zaman da piste çıkarak halaylar çekip oyunlar oynadılar.

Festivalde ayrıca Ekol Sanat Okulu ve geleneksel kıyafetleri ile Aborjin kökenli sanatçı Joey de geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu sene de ile sahne aldılar.

KATILIM YÜKSEK OLDU

Bu sene 4.sü yapılan Commonwealth Bank Queen Victoria Market Türk Pazar festivaline geçtiğimiz yıllara göre daha yoğun bir katılımın olduğu gözlendi.Market yetkilileri tarafından geçtğimiz sene 32.000 kişinin festivale geldiği belirtilirken bu rakamın bu sene 40.000'e yaklaşacağı tahmin ediliyor.

Avustralya'da Türk kültürünün tanıtılmasında yaptığı çalışmalarla adını duyuran ve Türk kültürünün lokomotifi olarak adlandırılan Moreland Türk Derneği Başkanı Cemal Akdeniz, Avustralya toplumuna Türk toplumunu tanıtmaktan dolayı çok memnun olduklarını söylerken festivalin gerçekleşmesinde ki desteklerinden dolayı Kültür ve Turizm Bakanlığı'na teşekkür etti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya Melbourne'de Türk Festivali - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement