Mersin Nkp Üyeleri, Çernobil'in Yıl Dönümünde Alanlarda - Son Dakika
Yerel

Mersin Nkp Üyeleri, Çernobil'in Yıl Dönümünde Alanlarda

Mersin Nkp Üyeleri, Çernobil\'in Yıl Dönümünde Alanlarda

Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP)Yürütme Kurulu Dönem Sözcüsü Sabahat Aslan, Çernobil Nükleer Santral kazasının tarihin en büyük nükleer santral kazası olduğunu belirterek, "Kaza sonucunda atmosfere salınan radyasyonun, Hiroşima ve"...

26.04.2012 16:01

Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP)Yürütme Kurulu Dönem Sözcüsü Sabahat Aslan, Çernobil Nükleer Santral kazasının tarihin en büyük nükleer santral kazası olduğunu belirterek, "Kaza sonucunda atmosfere salınan radyasyonun, Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan atom bombalarının 200 katı olduğu kanıtlanmıştır" dedi.

Mersin NKP üyeleri, Mersin'in Gülnar ilçesi Büyükeceli beldesinde yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Santrali'ne hayır demek ve Çernobil Nükleer Santral kazasının 26. yıldönümünü anmak için Atatürk Caddesi Sanat Parkı önünde bir araya geldiler. Burada, 'Nükleere Hayır', 'Mersin Nükleer İstemiyor', 'Akkuyu Çernobil Olmayacak' pankartları açan NKP üyeleri, kurdukları satanda 'Nükleere Hayır' imza kampanyasına devam ettiler. NKP üyeleri, daha sonra 'Nükleere Hayır' sloganı atarak Sanat Parkı'nın önünden Atatürk Parkı içinde bulanan Balıkçı Barınağı karşısında, Akkuyu NGS Elektrik A.Ş'nin büro olarak kiraladığı binanın önüne kadar yürüdüler.

Burada açıklama yapan Mersin NKP Sözcüsü Sabahat Aslan, dünya tarihinin en büyük nükleer santral kazası olan Çernobil faciasının zararlarını dünyanın 26 yıldır hala çok ağır ödediğini söyledi. Bütün dünya ülkelerinde yaşayan milyonlarca insanın, kazadan sonra yayılan radyasyondan çok olumsuz etkilendiğini ifade eden Aslan, "Çocuklar sakat ve lösemili doğdu. Kazanın ardından geçen 26 yıllık süre içinde bölgede yaşayan insanların vücutlarında bağışıklık sisteminde yetersizlikler ve genetik yapının bozulması ile kanser oluşumunun hızlandığı, ölümlerin arttığı ve o bölgede radyasyon kirliliği yüzünden tarımın, hayvancılığın çok olumsuz etkilendiği araştırma sonuçları olarak dünya kamuoyuna yansıdı" diye konuştu.

Çernobil ve Fukuşima'dan yayılan radyasyonun bütün yaşamı tehdit ettiğini dile getiren Aslan, Çernobil radyasyonundan kaynaklı dünyada 1 milyon insanın ölmesinin beklendiğini, Fukuşima radyasyonundan öleceklerin sayısının ise henüz belli olmağını vurguladı. Çernobil ve Fukuşima nükleer santrallerinin yaratmış olduğu ekonomik ve sosyal kayıpların hesap bile edilemeyeceğinin altını çizen Aslan, "Ülkemizde Çernobil kazasından sonra o dönemin yetkilileri gerekli önlemleri aldırmayarak ve bilimsel çalışmaların yapılmasını engelleyerek tonlarca radyasyonlu çay, fındık ve benzeri ürünün tüketilmesine göz yummuştur. Bugün de Çernobil zihniyeti ile davranan hükümet nükleer santraller konusunda inadını sürdürerek, halka yalan söylemeye devam etmektedir. Çernobil nükleer santral felaketi, dünyaya nükleer santrallerin çok pahalı, güvensiz, kaza riskinin çok yüksek, çevre ve insan sağlığına verdiği zararların telafisinin mümkün olmadığı ve bu zararların kuşaklar boyu ve binlerce yıl devam ettiğini bilimsel olarak kanıtlanmıştır" şeklinde konuştu.

AK Parti hükümetinin nükleer santraller konusunda halkın bilinçli olduğunu görmezden gelerek nükleer santralleri Türkiye'ye dayatmasının kabul edilemez olduğunu kaydeden Aslan, "En son teknolojinin kullanıldığı nükleer santrallerde bile kazaların engellenemediğini, nükleer santrallerin çok büyük ve geri dönülmez bir çevre kirliliği ve çok yüksek toplumsal maliyetler yarattığını görüyoruz. Küresel ısınmanın ve iklim değişikliğinin çözümünün olmadığını, gelişmiş ülkelerin artık nükleer santrallerden vazgeçtiklerini biliyoruz" ifadelerini kullandı.

Aslan, Akkuyu başta olmak üzere Türkiye'nin hiçbir yerinde nükleer santrallerin kurulmasına 'Çernobil Bir Daha Asla' sloganı ile izin vermeyeceklerini sözlerine ekledi. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Mersin Nkp Üyeleri, Çernobil'in Yıl Dönümünde Alanlarda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement