Mısır Çarşısı'ndaki Patlamaya İlişkin Davada Bugüne Kadar 3 Kez Beraat Eden Pınar Selek Hakkında Kırmızı Bülten Çıkarılmasına Karar Verildi - Son Dakika
Güncel

Mısır Çarşısı'ndaki Patlamaya İlişkin Davada Bugüne Kadar 3 Kez Beraat Eden Pınar Selek Hakkında Kırmızı Bülten Çıkarılmasına Karar Verildi

İstanbul Eminönü’ndeki Mısır Çarşısı’nda 7 kişinin öldüğü, 127 kişinin de yaralandığı patlamaya ilişkin davada hakkında üç kez beraat kararı verilen, bir kez verilen mahkumiyet kararı ise Yargıtay'ca bozulan sosyolog Pınar Selek hakkında tutuklama ve kırmızı bültenle arama kararı verildi. Diğer sanık Abdulmecit Öztürk hakkında da yakalama emri çıkarılması kararlaştırıldı.

16.01.2023 15:02  Güncelleme: 15:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

FAHRETTİN ÖZTÜRK

İstanbul Eminönü'ndeki Mısır Çarşısı'nda 7 kişinin öldüğü, 127 kişinin de yaralandığı patlamaya ilişkin davada hakkında üç kez beraat kararı verilen, bir kez verilen mahkumiyet kararı ise Yargıtay'ca bozulan sosyolog Pınar Selek hakkında tutuklama ve kırmızı bültenle arama kararı verildi. Diğer sanık Abdulmecit Öztürk hakkında da yakalama emri çıkarılması kararlaştırıldı.

Eminönü'ndeki Mısır Çarşısı'nda 1998'de yılında meydana gelen patlamada 7 kişi yaşamını yitirmiş, 127 kişi de yaralanmıştı. Olayın ardından İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davada sanık Pınar Selek beraat etmiş, Yargıtay'ın bu kararı bozması üzerine yeniden yargılanmıştı. İkinci yargılamada da mahkeme Selek'in beraatına karar vermişti. Yargıtay, kararı tekrar bozmuştu. Selek, üçüncü yargılamada ağırlaştırılmış hapis cezasına mahkum edilmişti. Yargıtay, bu kez de kararı usul yönünden bozmuştu. Ancak yeni yasa ile 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kapatılması üzerine dosya İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gelmişti. 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 19 Aralık 2014'te yapılan dördüncü yargılamanın sonucunda Pınar Selek ve Abdulmecit Öztürk, yeniden beraat etmişti. Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Selek ve Öztürk hakkında verilen beraat kararını yeniden bozmuştu.

SELEK HAKKINDA TUTUKLAMA VE KIRMIZI BÜLTEN, ÖZTÜK HAKKINDA YAKALAMA EMRİ

Bozma ilamından sonra dosya yeniden İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nde gönderildi. 15. Ağır Ceza Mahkemesi, Fransa'da yaşayan Pınar Selek hakkında, yokluğunda tutuklama ve kırmızı bültenle arama kararı verdi. Mahkeme, diğer sanık Abdulmecit Öztürk hakkında ise yakalama emri çıkarılmasına hükmetti. Dava, 31 Mart 2023 tarihi yeniden başlayacak.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Mısır Çarşısı'ndaki patlamaya ilişkin davada ilk karar 8 Haziran 2006 tarihinde verildi. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, "patlamaya bombanın mı yoksa LPG'nin mi neden olduğunun kesin tespitinin yapılamadığı" gerekçesiyle Pınar Selek hakkında beraat kararı verdi.

YARGITAY KARARI BOZDU

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Selek'in "sosyolojik araştırma yapma" adı altında silahlı terör örgütü üyeleri ile irtibata geçtiği, örgütün amacı doğrultusunda bombayı yerleştirdiğinin anlaşıldığını değerlendirerek beraat kararını bozdu. Yargıtay, eylemin, örgütün ülke genelindeki organik bütünlüğü ve toplumdaki etkinliği de nazara alındığında, suç tarihinde yürürlükte bulunan 765 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 125. maddesinde tanımlanan 'devlet güvenliğine karşı suç'u oluşturduğuna kanaat getirerek Selek'in bu madde kapsamında ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını istedi.

YENİDEN YAPILAN YARGILAMADA SANIK SELEK YİNE BERAAT ETTİ

Yeniden yapılan yargılamada yine patlamanın nedeninin belirlenemediği görüşünü tekrarlayan İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 23 Mayıs 2008 tarihinde Pınar Selek'in yine beraatına karar verdi.

YARGITAY BERAAT KARARINI İKİNCİ KEZ BOZDU

Yargıtay, bu kararı da bozdu ve Pınar Selek'in müebbet hapis istemiyle yeniden yargılanmasını istedi.

YARGITAY C BUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI, 9. CEZA DAİRESİ'NİN BOZMA İLAMINA İTİRAZ ETTİ

Pınar Selek'in avukatlarının talebi üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin kararına itiraz etti. Dosya, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na geldi. Başsavcılık, itiraz başvurusunda, patlamanın nedeninin tam olarak tespit edilemediğini belirtti, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin beraat kararının yerinde olduğu savundu. Yargıtay Ceza Genel Kurulu ise Başsavcılığın itirazını reddederek 9. Daire'nin bozma kararının yerinde olduğuna karar verdi.

YEREL MAHKEME, YARGITAY'IN BOZMA KARARINA UYDU

Sanıklar, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden yargılandı. Mahkeme, 9 Şubat 2011 tarihindeki duruşmada, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin Pınar Selek ile Abdülmecit Öztürk hakkında verilen beraat kararının bozulması yönündeki kararına karşı direnmiş, diğer sanıklar Kadriye Fikret Sevgi, Heval Öztürk ve Maşallah Yağan açısından ise bozma ilamına uyulmasını kararlaştırmıştı. Mahkeme, 22 Kasım 2012 tarihindeki duruşmada ise Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk hakkındaki beraat kararında direnmekten vazgeçerek bozma ilamına uydu.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS CEZASI VERİLDİ

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 24 Ocak 2013 tarihinde yapılan duruşmada, tutuksuz sanık Selek'e, 'devletin hakimiyeti altındaki toprakların bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya matuf eylemde bulunmak' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi ve hakkında yakalama kararı çıkardı. Mahkeme Başkanı ise sanık Selek'in beraat etmesi gerektiğini belirterek karara muhalefet şerhi koydu.

YARGITAY, KARARI BU KEZ USUL YÖNÜNDEN BOZDU

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 2 Ocak 2014 tarihli tebliğnamesinde, Pınar Selek hakkındaki hapis cezasının onanmasını istedi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi ise 11 Haziran 2014 tarihinde kararı usul yönünden bozarak dosyayı yeniden yerel mahkemeye gönderdi.

YENİ MAHKEMDEKİ İLK DURUŞMADA YAKALAMA EMRİ KALDIRILDI

Usul yönünden bozulan dava, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kapatılması üzerine İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'ne geldi. 15. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmada, Pınar Selek hakkındaki yakalama emrinin kaldırılmasına karar verildi.

15. AĞIR CEZA MAHKEMESİ DE BERAAT KARARI VERDİ

İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi de 19 Aralık 2014 tarihinde, "sanıkların üzerlerine atılı suçu işlediklerine dair mahkumiyetlerine yetecek ölçüde kesin ve inandırıcı delil elde edilemediği" gerekçesiyle sanıkların beraatına karar verdi.

Mısır Çarşısı\'ndaki Patlamaya İlişkin Davada Bugüne Kadar 3 Kez Beraat Eden Pınar Selek Hakkında Kırmızı Bülten Çıkarılmasına Karar Verildi
Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Mısır Çarşısı'ndaki Patlamaya İlişkin Davada Bugüne Kadar 3 Kez Beraat Eden Pınar Selek Hakkında Kırmızı Bülten Çıkarılmasına Karar Verildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement