Muhalif Tacik Lider Cinayeti" Nde Ağırlaştırılmış Müebbet İstedi - Son Dakika
Güncel

Muhalif Tacik Lider Cinayeti" Nde Ağırlaştırılmış Müebbet İstedi

Muhalif Tacik Lider Cinayeti" Nde Ağırlaştırılmış Müebbet İstedi

Haber: Özden ATİK / İstanbul, DHA Fatih'te 1 yıl önce, misafirlikte yediği yemekte fenalaşan, hastaneye götürülürken silahla vurulularak öldürülen Tacik lider Umarali Kuvatov'un cinayeti davası karara kaldı.

16.02.2016 17:10

Haber: Özden ATİK/ İstanbul, DHA

Fatih'te 1 yıl önce, misafirlikte yediği yemekte fenalaşan, hastaneye götürülürken silahla vurulularak öldürülen Tacik lider Umarali Kuvatov'un cinayeti davası karara kaldı. Karar öncesi son sözü sorulan savcı mütalaasını açıkladı, sanık Suleymon Qayumov'un "Tasarlayarak kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasında çarptırlmasını istedi

SANIK SEGBİS'LE KATILDI

İstanbul 19. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, Kocaeli 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu'nda tutuklu bulunan sanık Suleymon Qayumov, Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.

"DİLİMİZ UYUŞTU KONUŞAMADIK"

Tacikistan'da öldürülen muhalif lider Umarali Kuvatov ile birlikte çalıştıklarını söyleyen Suhrob Turaev tanık olarak dinlendi. Şu anda muhalif parti olan 24 grubunun başındaki kişi olduğunu belirten Turaev, olay günü sanığın evine misafir olarak gittiklerini söyledi. Yemek yapıldığı sırada kendisinin, maktul ve Hüseyin Aşırov ile birlikte odada radyo dinlediklerini belirten Turaev, "Yemek hazır olduğu söylendiğinde saat 20.50 civarındaydı. Çorba içtim. Ama sanık yemek yemedi. Bir süre sonra kendimi kaybettim. Ne kadar zaman geçti hatırlamıyorum. Ancak Hüseyin Aşırov ve Umarali Kuvatov 'Kalk herhalde bunlar bizi zehirledi' diyerek beni silkeledi. Dilimiz uyuştuğu için konuşamadık" dedi.

"İLACIN NASIL KATILDIĞINI GÖRMEDİM"

Maktulün sanığa 'Neden böyle bir şey yapma gereği duydun?' diye sorduğunu sonrasında da kendisine "Hadi buradan çıkalım. Yoksa bizi öldürecekler" dediğini söyleyen Turaev, "Umarali'nin kapıyı açıp kapatmasından oradan çıktığını anladım. Baygın vaziyette olduğum için olayı tam anlayamıyordum. Umarali çıkarken Hüseyin Aşırov gelip beni kaldırdı. Bana kalk 'Umarali'yi vurdular' dedi. Dışarıya nasıl çıktığımı hatırlamıyorum. Daha sonra polisler ve arkadaşlar geldi. Beni de hastaneye götürdüler. Yemeğe ilacın nasıl katıldığını görmedim" şeklinde konuştu.

"ÇORBAYI YUTMADI"

Yemeği ölen Umarali'nin eşinin yaptığını ancak sanığın birkaç kez mutfağa gidip geldiğini anlatan Turaev, çorbanın tadının acı olduğunu söyledi. Bunu sanığa göstermek için bir kaşık verdiğini ifade eden Turaev, sanığın çorbayı aldığını ancak yutmadığını, lavabo da çıkardığını düşündüğünü kaydetti. Turaev, ayrıca sanığın daha önce şüpheli bir hareketini görmediğini, kendi gruplarının üyesi olduğunu bildiğini söyledi.

"HAYATİ TEHLİKE NEDENİYLE TÜRKİYE'YE GELDİ"

Daha sonra Savcı Ümit Özkan mütalaasını açıkladı. Maktul Umarali'nin Tacikistan'da 24 Partisi lideri olup muhalif lider olarak tanındığını, hayati tehlike gerekçesiyle 2012 yılında Türkiye'ye yerleştiği hatırlatıldı. Bir arkadaşı aracılığıyla sanık Sulaymon Qayumov ile tanıştığı belirtilen mütalaada, sanığın babasının mevlidi bahanesiyle evine davet ettiği kaydedildi. Maktulün davete eşi ve korumasıyla gittiğini söyleyen savcı, sanığın yemeğe ilaç kattığı, bu nedenle rahatsızlanan maktul ve beraberindekilerin zehirlediklerini düşüncesiyle evden çıktıklarını anlattı. Savcı, Hüseyin Aşırov ile sanık Suleymon Qayumov'un dışarıda maktulün yanında olduklarını ifade etti. Hastaneye gitmek için taksi bekledikleri sırada Umarali'nin açık kimliği bilinmeyen bir kişi tarafından silahla vurularak öldürüldüğü kaydedildi.

SAVCI, AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS İSTEDİ

Mütalaada, çalışmalar sonucu kimlikleri belirlenen sanıklarla ilgili güvenlik kamera görüntülerinin tespit edildiğini, olayın planlayıcısı sanıklardan Bakhodur Abdussamadov ile Sukhrob Gadoev'in olay öncesinde, diğer sanıklar Zafar Karamatov, Nurittin Yakhyakhodzaev ve Fayziddin Abdurrshidov'un ise olaydan sonra Türkiye'den çıkış yaptıklarının tespit edildiğini belirtildi. Dosyaları ayrılan bu sanıkların olay yerine yakın bir ev tuttuklarının anlaşıldığını belirten savcı, sanık Suleymon'un söz konusu evde parmak izinin çıktığını da ifade etti. Bu sanıkların "Tasarlayarak kasten öldürme" suçunu işlediklerinin anlaşıldığını belirten savcı, sanık Suleymon Qayumov'un ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını talep etti. Savcı, sanık hakkında örgüt üyeliğinden ise beraat istedi. Mütalaaya karşı savunmalarını hazırlaması için sanığa süre veren mahkeme, duruşmayı erteledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Muhalif Tacik Lider Cinayeti' Nde Ağırlaştırılmış Müebbet İstedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement