Muş'ta Organ Bağışı Haftası - Son Dakika
Yerel

Muş'ta Organ Bağışı Haftası

Muş\'ta Organ Bağışı Haftası

Muş İl Sağlık Müdürlüğü, 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası dolayısıyla ‘Organ Bağışı’ konferansı düzenledi.

06.11.2015 16:48

Muş İl Sağlık Müdürlüğü, 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası dolayısıyla 'Organ Bağışı' konferansı düzenledi.

Muş Devlet Hastanesi Konferans Salonu'nda düzenlenen programa Vali Yardımcısı Ali Sakar, İl Sağlık Müdür Vekili Dr. İbrahim Evsan, İl Defterdarı Mustafa Yumuşak, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Mustafa Abanoz, Muş Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Tıbbi Hizmetler Başkanı Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Kenan Bayraktar, İl Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürü Ali Kartal, Muş Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Murat Kılıç, İl Müftüsü Alettin Bozkurt, Muş Devlet Hastanesi çalışanları ve çok sayıda sağlıkçı ile davetli katıldı. Konferansın açılış konuşmasını yapan İl Sağlık Müdür Vekili Dr. İbrahim Evsan, organ bağışının önemli olduğunu anlamak için öncelikle organ naklinin önemine değinmek gerektiğini söyledi. Organ bağışına dikkat çeken Dr. Evsan, "Organ nakli tedavisi mümkün olmayan hastalıklar nedeniyle görev yapamayacak derecede hasar gören organların yerine canlı veya ölüden alınan organın konularak hastanın tedavi edilmesi işlemidir. Tedavisi sadece organ ve doku nakliyle mümkün olan hastalıklar, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizin de en önemli sağlık sorunlarının başında yer alıyor. Bu bilinçle, ülkemizde organ nakli çalışmalarının verimliliğini artırmak amacıyla 2000'li yılların başlarında Bakanlığımız koordinasyonu ve denetiminde Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Sistemi kurulmuştur. Bakanlığımız, o tarihten bugüne kadar organ ve doku nakli hizmetleri konusundaki çalışmalarını aynı istek ve heyecanla sürdürmektedir" dedi.

Türkiye'de organ ve doku nakli bekleyen hasta sayısının her geçen gün arttığının altını çizen Dr. Evsan, "Yine ülkemizde yaklaşık 60 bin böbrek hastası bulunmakta ve hastalar için diyaliz bir tedavi şekli olmaktadır. Ancak kalp ve karaciğer hastalarının diyaliz gibi yardımcı tedavi olanakları olmadığından nakil bekleyen bu durumdaki hastalar, uygun organ bulunamaması nedeniyle hayatlarını kısa süre içinde kaybetmektedirler. Bunun en büyük nedeni ülkemizde organ bağışlarının henüz istenilen seviyeye ulaşamamış olmasıdır. Bu nedenle organ bağışının yaygınlaştırılması ve halkımızın bu anlamda bilinçlendirilmesi zaruret haline gelmiştir. Özellikle organ bağışı konusunda ilimizde yapılan çalışmaların yeterli seviyede olmadığı aşikardır. Bu nedenle müdürlüğümüz ve bağlı kuruluşlarımızın bu anlamdaki çalışmalarını yeterli duruma getirmek ve organ bağışını ilimiz adına tatmin edici seviyelere taşımak için her türlü fedakar çalışmaların bıkmadan usanmadan yapılacağı konusundaki umudumu taşıyacağımı belirterek hepinize saygılarımı sunuyorum" ifadelerini kullandı.

Dr. Evsan'dan sonra kürsüye çıkan Vali Yardımcısı Ali Saka da, organ bağışının önemine değinerek, devletin yaptığı hizmetlerden bahsetti.

Ardından karaciğer nakli ile yeniden yaşama dönen Faysal Şeker, 4 gün organsız makineye bağlı yaşadığını belirterek, bu süreçte yaşadıklarını paylaştı. Kendisine organ bağışının yapılacağını hayal bile etmediğini ifade eden Şeker, "Bana organ verileceğini hayal bile edemezdim" diye konuştu.

Yapılan konuşmalardan sonra Diyanet İşleri Başkanlığı ve Sağlık Bakanlığı'nın çalışmaları hakkında açıklama yapan İl Müftüsü Alettin Bozkurt ise, organ bağışı ile ilgili dini bilgiler vermesiyle program son buldu. - MUŞ

Kaynak: İHA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement