Oecd: Türkiye'de Gelir Eşitsizliği Azaldı, Göreli Yoksulluk Arttı, Zengin Daha Az Kazandı - Son Dakika
Ekonomi

Oecd: Türkiye'de Gelir Eşitsizliği Azaldı, Göreli Yoksulluk Arttı, Zengin Daha Az Kazandı

OECD."2007'den bu yana çocuk yoksulluğu 16 OECD ülkesinde, Türkiye, İspanya, Belçika, Slovenya ve Macaristan'da görülen yüzde 2'yi aşan oranlarla birlikte yükseldi Orhan Aysezen - OECD'nin güncellediği yoksulluk ve gelir dağılımı verilerine göre"...

16.05.2013 10:44

OECD: "2007'den bu yana çocuk yoksulluğu 16 OECD ülkesinde, Türkiye, İspanya, Belçika, Slovenya ve Macaristan'da görülen yüzde 2'yi aşan oranlarla birlikte yükseldi Orhan Aysezen - OECD'nin güncellediği yoksulluk ve gelir dağılımı verilerine göre Türkiye'de 2004-2009 yılları arasında "gelir eşitsizliği" azaldı, "göreli yoksulluk" arttı. Zenginler ise artık fakirlerden 17.3 kat yerine 15.1 kat kazanıyor, yani gelir uçurumu da azaldı. Rakamlara karşın 2007'den bu yana çocuk yoksulluğu 16 OECD ülkesinde, Türkiye, İspanya, Belçika, Slovenya ve Macaristan'da görülen yüzde 2'yi aşan oranlarla birlikte yükseldiği açıklandı. Şili, Meksika, Türkiye, ABD ve İsrail OECD'de gelir uçurumunun en derin olduğu ülkeler konumunda bulunuyor.

OECD gelir dağılımı ve yoksulluk verilerini güncelledi. Kuruluş, krizin yoksulları şiddetli biçimde vurduğunu, eşitsizlik ve yoksulluk riskinin arttığını belirtti.

-TÜRKİYE'DE GELİR EŞİTSİZLİĞİ AZALIŞ GÖSTERDİ-

Gelir eşitsizliğini gösteren Gini Katsayısı "0" ise o ülkede her vatandaşın aynı geliri aldığı varsayılıyor. Gini Katsayısı "1" olduğunda o ülkedeki bütün gelirin tek bir kişide toplandığı kabul ediliyor. Türkiye'nin Gini Katsayısı 2004 yılında 0.430 idi. Katsayı 2009 yılında 0.411 olarak ölçülürken "gelir eşitsizliğinin" azaldığı ortaya çıktı. OECD genelinde ise gelir eşitsizliği aynı dönemde 0.312'den 0.3.16'ya yükseldi.

-TÜRKİYE'DE GÖRELİ YOKSULLUK ARTTI-

OECD milli medyan gelirin, yani tüm vatandaşların gelirleri sıralandığında en ortadaki kişinin gelirinin yüzde 50'sinden azını alanları "yoksul" sayıyor. Göreli yoksulluk Türkiye'de arttı. 1995'te göreli yoksulların nüfustaki payı yüzde 16.1 idi. 2009 yılında ise göreli yoksulların nüfustaki payı yüzde 19.3 oldu.

OECD'de göreli yoksulların oranı 1995'te yüzde 9.4 idi. Oran 2010'da yüzde 11.1'e yükseldi.

-ZENGİN ARTIK YOKSULUN 17 KATI YERİNE 15 KATI KAZANIYOR-

Nüfusun en fazla kazanan yüzde 10'luk üst kesiminin, en alttaki yüzde 10'a göre ortalama kaç kat daha fazla kazandığına ilişkin veriler de açıklandı. Türkiye'de 2004 yılında en üstteki yüzde 10, en alttaki yüzde 10'un 17.3 katı kazanıyordu. 2009'da ise 15.1 katı kazanıyor.

OECD genelinde 1995 yılında en alttaki yüzde 10'un 8.9 katı kazanan zenginler, bugünlere doğru gelindiğinde 2010 yılında daha fazla, en alttakilerin yüzde 9.8 katı kazandı.

Üye ülkeler genelinde gelir eşitsizliğinin, krizin ilk üç yılı boyunca 2010'a kadar, transfer ve vergiler hariç önceki 12 yıldakinden daha çok arttığını belirten OECD şu bilgileri verdi:

"-Analizler, refah devletlerinin ekonomik darbeyi büyük ölçde tamponladığını belirtiyor, ancak OECD ülkelerinde ek sosyal harcama kesintilerinin önümüzdeki yıllarda daha büyük eşitsizlik ve yoksulluğa neden olma riski konusunda uyarıyor.

-2010 yılında vergi ve transferlerden sonra OECD ülkelerindeki nüfusun en zengin yüzde 10'u, en yoksul yüzde 10'un gelirinin 9.5 katını kazandı. Aynı kesim 2007'de 9 katını kazanmıştı. Uçurumun en derin olduğu ülkeler Şili, Meksika, Türkiye, ABD ve İsrail. En az uçurum ise İzlanda, Slovenya, Norveç ve Danimarka'da bulunuyor."

-GURRIA: İSTİHDAM VE BÜYÜME POLİTİKALARI GEREKİYOR-

Yeni verilerle ilgili bir açıklama yapan OECD Genel Sekreteri Angel Gurria "Bu endişe verici bulgular, özellikle hükümetler zorunlu olarak kamu harcamalarını kontrol altına alma görevini yerine getirirken, toplumda en kırılganın korunması gerektiğine işaret ediyor. Adalet, verimlilik ve kapsayıcılığı sağlamak üzere, istihdam ve büyümeyi artıracak politikalar tasarlanmalı. Bu politikalar içinde vergi reformları, herkesin payını adil biçimde ödemesi ve bundan yarar ve ihtiyaç duyduğu desteği elde etmesi için önemli" dedi.

Rapora göre OECD genelinde 2007-2010 arasında yoksul hanehalkları, zenginlerden fazla kayıp verme ve daha az kazanma eğilimine girdi. Bu, OECD üyesi 33 ülkenin 21'inde en üstteki yüzde 10 nüfus ve en alttaki yüzde 10 için geçerli oldu. Kriz öncesi gelir düzeyi kriter alındığında birçok ülkede yoksulluk içinde yaşayan insanların sayısı, kriz süresince yükseldi. Vergiler ve yardımlar genel artışların hafifletilmesine yardım etti fakat etki çeşitli oldu. 2007-2010 arasında OECD ülkelerinde yoksulluk çocuklar arasında yüzde 13'ten yüzde 14'e, gençler arasında yüzde 12'den 14'e yükseldi. Yaşlı nüfusta ise yüzde 15'ten yüzde 12'ye indi. 2010'a kadar birçok ülkede çalışan hanehalkları darbe alırken emekliler genelde korundu.

-TÜRKİYE'DE ÇOCUK YOKSULLUĞUNA DİKKAT-

Rapora şöyle devam edildi:

"2007'den bu yana çocuk yoksulluğu 16 OECD ülkesinde, Türkiye, İspanya, Belçika, Slovenya ve Macaristan'da görülen yüzde 2'yi aşan oranlarla birlikte yükselmiş durumda. Bu daha önce saptanan, genç ve çocukların OECD'de en fazla gelir yoksulluğu riskine sahip olma konusunda yaşlılarla yer değiştirme eğilimini doğruluyor."

OECD eşitsizliğin bu yıl 28-29 Mayıs'ta Paris'te düzenlenecek "İstihdam, eşitlik ve güven" konulu Forum'da tartışılacak ana konulardan biri olacağını kaydetti. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Oecd: Türkiye'de Gelir Eşitsizliği Azaldı, Göreli Yoksulluk Arttı, Zengin Daha Az Kazandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement