Ombudsman'a 3 Yılda 22 Bin Şikayet - Son Dakika
Güncel

Ombudsman'a 3 Yılda 22 Bin Şikayet

Ombudsman\'a 3 Yılda 22 Bin Şikayet

Türkiye'deki ombudsmanlık kurumu olan Kamu Denetçiliği Kurumu'na 2013 yılı mart ayından bugüne kadar 22 bin şikayet yapıldı.

26.05.2016 13:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'deki ombudsmanlık kurumu olan Kamu Denetçiliği Kurumu'na 2013 yılı mart ayından bugüne kadar 22 bin şikayet yapıldı. Kamu Denetçisi Zekeriya Aslan, kamu denetçiliğinin mahkemeden önce son durak olduğunu söyledi.

Kamu Denetçiliği Kurumu 3. Bölgesel Konferans'ı İzmir'de Hilton Oteli'nde yapıldı. Konferansın açılış törenine eski Bakan ve Gediz Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Işılay Saygın, İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan, savcılar, üniversitelerden temsilciler, kamu kurumlarından bürokratlar katıldı. Konferans'ın açılışında konuşan Kamu Denetçisi Zekeriya Aslan, Türkiye genelinde Kamu Denetçiliği Kurumu'nun tanıtılması, ne iş yaptığının anlatılması için yola çıktıklarını söyledi. Ombudsmanlık sözcüğünün İsveçce 'aracı kişi' anlamına geldiğini belirten Aslan "Türkiye'de kamu denetçisi adıyla betimlenmiş. Bu sözcük denetçi, müfettiş gibi farklı algılamalara neden olduğu için aslında çok da uygun değil. Dünyada ombudsmanlığa 'halkın avukatı', 'Halkın hakkının savunucusu', 'Adalet savunucusu' gibi isimler verilmiş. Kamu Denetçiliği Kurumu mahkemeden önce son duraktır. Mahkemeye gitmiş konuya bakamıyoruz. Bu nedenle aynı işi yapmıyoruz" dedi.

Aslan, Kamu Denetçiliği Kurumu'nun 2010 referandumu sonrası 2012 yılına kurulduğunu söyledi. Şikayet almaya başladıkları 2013 yılı Mart ayından bugüne kadar son 3 yıldır 22 bin başvuru aldıklarını açıklayan Aslan "Vatandaşın çok basit yöntemle ulaşabildiği bir kurum. İdarelerden haksızlığa uğradığını düşünen, menfaatlerinin zedelendiğini düşünen kimse hangi idare olursa olsun bize şikayet edebilir. Talep ediyorsa şikayet gizli kalabilir. Şikayet gelince dava açma süreleri duruyor. Başvurular ön inceleme yapıyoruz. İlgili idareden 30 gün içinde ilgili bilgi ve belgelerle yanıt istiyoruz. Değerlendirme sonucunda tavsiye kararları veriyoruz. Hatalı davranıldığının kabulü gibi öneride bulunuyoruz. Başvurular 6 ay içinde sonuçlanmazsa mahkeme yolu açılıyor" dedi.

VALİ TOPRAK: MAHKEMELERİN DE YÜKÜ AZALACAK

İzmir Valisi Mustafa Toprak konuşmasında, Kamu Denetçiliği Kurumu'nun mahkemeden önceki son durak olmasının önemine dikkat çekti. Savcılık veya mahkemeye konu intikal etmeden devletin tüm organlarıyla ilgili şikayetlerle ilgili başvuruları incelen Kamu Denetçiliği Kurumu sisteminin memnuniyet verici olduğunu dile getiren Toprak, "Devletin etik değerlerini, vatandaş kamu görevlisinin şahsında görmek istiyor. Şikayetlerde kamu görevlileri da, vatandaş da haklı oluyor. Vatandaşın gözünün içine baka baka, samimi şekilde işinin neden olmayacağını kamu görevlisi söylemediyse sorun başlıyor. Kamu Denetçiliği Kurumu sistemiyle mahkemelerin de yükü azalacak. Kamu görevlileri de Kurum'un özündeki ruhu kamu sistemine yansıtarak şikayetlerin önüne set çekecektir" dedi.

KOCAOĞLU: OLMAZLARI AZALTTIK

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, Kamu Denetçiliği Kurumu'nun en belirgin görevinin uzlaşma kültürünün gelişmesi, yaygınlaşması, uzlaşmanın sorunların çözülmesinde önemli bir araç olarak kullanılması olacağını söyledi. Kocaoğlu, "Bunu yapabildiğimiz, bunu yerleştirebildiğimiz sürece sorunlarımızı daha kolay, daha barışçıl, ortamı germeden, en az yara alarak, en az zarar görerek çözmenin yolunu bulacağız" dedi.

Kocaoğlu vatandaşın sorununun çözülmesi için ilişkide olduğu kurumda güleryüz ve iyi niyetle karşılanmasının çok önemli olduğunu söyledi. Çeşitli nedenlerden dolayı sorun çözülemeyecek olsa bile çözümsüzlüğün de şeffaf bir şekilde ve iyi niyetle anlatılması gerektiğini belirten Kocaoğlu, "Hepimiz insanız. İnsanın olduğu yerde hata olmayacak diye bir şey yok. İstemesek de, kendimizi çok zorlasak da, bilmeyerek, iyi niyetle hata yapabiliyoruz. Ama mutlaka çözümü bulmak zorundayız" diye konuştu.

Göreve geldiği ilk yıllarda sabahlara kadar çalışarak belediyeyi öğrendiğini anlatan Başkan Aziz Kocaoğlu, "Bir vatandaş şikayeti geliyor, siz ilgili bürokratı çağırıyorsunuz, o size olmazları söylüyor. O olmazların gerçekten olmaz mı yoksa bir gerekçe yığını mı olduğunu ancak o işi öğrenerek görüyorsunuz. Göreve geldiğimde tam 2.5 sene sabahlara kadar okudum. Soru sorarak 'oluru' buldukça hem ben mutlu oluyordum hem de bürokrat anında 'olmaz' deme oranını giderek düşürüyordu. Kökten çözüm mü hayır, ama 11 yılda çok önemli bir mesafe kat ettiğimize inanıyorum" dedi.

HAKKANİYET DENETİMİ YAPILIYOR

Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Birimi Sorumlusu Veli İlhan Ceylan ise kamu denetçiliğinin 'Parlamento tarafından görevlendirilen, vatandaşları resmi makamların keyfi ve yasa dışı davranışlara karşı korumakla görevli kişi veya kurum' olduğunu söyledi. Bir anlamda da idare ile birey arasındaki anlaşmazlıkların çözümünde görevlendirildiklerini belirten Ceylan, "Ombudsmanlık kurumu 144 farklı ülkede var. Türkiye'de TBMM'ye bağlı çalışıyoruz. İdarenin işleyişi, eylem, tutum ve davranışlarının hukuka, hakkaniyete uygunluğu yönünden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla görevliyiz. Hakkaniyet, yerindelik denetimi yapan tek kurumdur. Hukuka uygun ama hakkaniyet içermeyen bir konuda mevzuatı değiştirebilecek, yeniden gözden geçirmeyi sağlayacak önerilerde bulunuyoruz. Bireysel olarak da tüzel kişilik olarak da başvuru yapılabiliyor. Elden, e-posta, posta, faks, elektronik ortamda veya Valilik, Kaymakamlık aracılığıyla da başvuru yapılabiliyor" diye konuştu.

- İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ombudsman'a 3 Yılda 22 Bin Şikayet - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement