Pakistan'dan 3,8 Milyon Afgan Mülteci Gönüllü Geri Döndü - Son Dakika
Güncel

Pakistan'dan 3,8 Milyon Afgan Mülteci Gönüllü Geri Döndü

Görüntü Dökümü : -AFgan mültecilerin yaşadığı baraka evlerin bulunduğu bölgeden görüntüler -Afgan mülteci çocuklar -Çocuklar oyun oynarken Pakistan'dan 3,8 milyon Afgan mülteci gönüllü geri döndü YUSUF HATİP - Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Pakistan Temsilcisi İndrika Ratvatte, Afgan nüfusunun yüzde 20'sinin diğer ülkelerden geri dönen mültecilerden oluştuğunu belirterek, "Son on yılda (Pakistan'dan) 3,8 milyon Afgan mülteci gönüllü olarak ülkelerine geri döndü.

14.01.2016 16:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Görüntü Dökümü :

-AFgan mültecilerin yaşadığı baraka evlerin bulunduğu bölgeden görüntüler

-Afgan mülteci çocuklar

-Çocuklar oyun oynarken Pakistan'dan 3,8 milyon Afgan mülteci gönüllü geri döndü

YUSUF HATİP - Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Pakistan Temsilcisi İndrika Ratvatte, Afgan nüfusunun yüzde 20'sinin diğer ülkelerden geri dönen mültecilerden oluştuğunu belirterek, "Son on yılda (Pakistan'dan) 3,8 milyon Afgan mülteci gönüllü olarak ülkelerine geri döndü. Ancak, 1,5 milyonu hala Pakistan'da yaşıyor" dedi.

Ratvatte, UNHCR İslamabad ofisinde AA muhabirine Pakistan'daki Afgan mültecilerin durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Afganistan ve Pakistan'ın geçen yıl Afgan mültecilere dair bazı konularda anlaşmaya vardığını belirten Ratvatte, bunlardan ilkinin Afgan mültecilerin ülkelerine geri dönüşünün gönüllülük esasına dayanması olduğunu söyledi.

Ratvatte, Pakistan'ın otuz yıldan fazla süredir yaklaşık 6 milyon Afgan mülteciye ev sahipliği yaptığına dikkati çekerek, "Son on yılda 3,8 milyon Afgan mülteci gönüllü olarak ülkesine geri döndü. Ancak, 1,5 milyonu hala Pakistan'da yaşıyor" şeklinde konuştu.

Afganistan'da 2014'ün sonunda yapılan genel seçimler dolayısıyla Pakistan'daki Afgan mültecilerin geri dönmek yerine, bir süre daha beklemeyi tercih ettiğini anlatan Ratvatte, "Bu nedenle geri dönüş sayıları son derece düşük oldu. Bununla birlikte, 2015'te 56 bin Afgan mülteci gönüllü ülkesine döndü" ifadesini kullandı.

Ratvatte, anlaşmaya varılan diğer konunun, Afgan mültecilere ev sahipliği yapan Pakistan'ın uzun dönemli sürdürülebilir çözümler geliştirilmesi olduğunu ifade ederek, "Pakistan'da kayıtlı 1,5 milyon Afgan mültecinin yanı sıra 1 milyondan fazla da kayıt dışı mülteci bulunuyor. Bu kayıt dışı Afgan mültecilerin kayıt altına alınması kararlaştırıldı" dedi.

"Yüzde 20, diğer ülkelerden geri dönen mültecilerden"

Ülkelerine dönen Afgan mültecilerin Pakistan'a geri gelmesini engellemek istediklerini belirten Ratvatte, mültecilerin ülkelerine kalıcı olarak geri dönüşünü sağlamak için yeniden entegrasyonunun sağlanmasının önemine işaret etti.

Ratvatte, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Afgan nüfusunun yüzde 20'si diğer ülkelerden geri dönen mültecilerden oluşuyor. İnsanlar geri döndüğünde sağlık, eğitim ve yaşam koşullarına bakıyor. Uluslararası toplum Afganistan'da daha çok yol, altyapı gibi yardımlara odaklandı. Ama mülteci ilk geri döndüğünde temel ihtiyaçlara bakar. Bu da Afganistan'ın karşılaştığı diğer sorunlardan biri. Ayrıca güvenlik sorununun da üstesinden gelinmesi gerekiyor. Böylece geri dönüşler hızlanacak ve geri dönenler ülkelerinde kalacaklardır."

"Mülteci gençlere yatırım yapmazsanız gelecekleri karanlık olur"

Ratvatte, UNHCR Pakistan ofisinin şu an mültecilere eğitim ve temel yardım malzemeleri sağladığını dile getirerek, "30 yıl önce bu insanlar Pakistan'a geldiğinde hepsi kamplarda kalıyordu. Ancak daha sonra bu insanların yüzde 70'i kamp dışında yaşamaya başladı. Hatta bu kampların bir kısmı artık köy haline geldi" dedi.

Özellikle mülteci konumundaki gençlere yatırım yapılmasının önemine değinen Ratvatte, "Bunu yapmazsanız gelecek için problem hazırlıyorsunuz demektir. Ümitten ve eğitimden yoksun gençler istikrarsızlık kaynağıdır. Evet, bu gençlere yapılan yatırımların meyveleri ancak uzun dönemde alınabilir. Ancak yatırım yapmazsanız mültecilerin geleceği karanlık olur. Bizim en çok endişelendiğimiz noktalardan biri budur" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin mülteci politikasına övgü

Ratvatte, Türkiye'nin 2 milyondan fazla mülteciye ev sahipliği yaptığını vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye'nin mültecilere koruma ve yardım sağlama konusunda örnek bir ev sahipliği yaptığını söyleyebilirim. Türkiye'nin bu tavrı aynı zamanda İslam'ın da temel değerlerini yansıtıyor. Türkiye, uluslararası yardımı beklemeden büyük oranda kendi kaynaklarıyla bu ev sahipliğini sürdürüyor. Bazı ülkeler de Türkiye'nin bu tavrını örnek almalı. Komşularınızı seçemezsiniz ve bazen beklenmedik facialar patlak verir. Siz de bu durumda doğru olanı yapmalısınız. Türkiye, doğru olanı yaptı ve yapıyor. Her şeyini kaybeden insanlara ümit sağlıyorsunuz."

Dünyaya en fazla mülteci veren ülke

Dünyaya en fazla mülteci veren ülke olarak kabul edilen Afganistan'ın, Suriye'deki savaşın yol açtığı sığınmacı krizinin gölgesinde kaldığı belirtiliyor. Afgan uzmanlar, kronikleşmiş bir durum olarak görülen ülkelerindeki yerlerinden edilmiş insanların sorunlarının artık dünya kamuoyunda gündeme gelmediğini dile getiriyor.

Yıllardır devam eden işgal ve iç savaşlar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan ve sığındıkları ülkelerden kendi topraklarına dönmeye başlayan Afganlar, imkansızlıklar içerisinde hayata tutunmaya çalışıyor.

Gerek Afgan hükümetinin maddi imkansızlıktan ötürü yeterince kaynak ayıramaması gerekse UNHCR olanaklarının kısıtlılığının, yurtlarına dönen Afganları, kendi başına mücadele etmek zorunda bıraktığı ifade ediliyor.

Pakistan\'dan 3,8 Milyon Afgan Mülteci Gönüllü Geri Döndü
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Pakistan'dan 3,8 Milyon Afgan Mülteci Gönüllü Geri Döndü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement