Papa Meryemana Evi'nde - Son Dakika
Güncel

Papa Meryemana Evi'nde

Türkiye Ziyaretini Sürdüren Papa 16'ncı Benedikt, İzmir'e Programlanandan Yarım Saat Erken Geldi. Papa'yı Adnan Menderes Havalimanı'nda Vali Oğuz Kağan Köksal, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Yalçın Kaya Karşıladı. Papa'nın Yönettiği Ayin İçin Meryamana ...

29.11.2006 12:21

Türkiye ziyaretini sürdüren Papa 16`ncı Benedikt, İzmir`e programlanandan yarım saat erken geldi. Papa`yı Adnan Menderes Havalimanı`nda Vali Oğuz Kağan Köksal, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Yalçın Kaya karşıladı. Papa`nın yönettiği ayin için Meryamana Evi`ne dünyanın ve Türkiye`nin dört bir yanından gelen konuklar, ellerinde ülke bayrakları ve marşlarla, şarkılarla sabahın erken saatlerinden itibaren beklemeye başladı.

Papa 16`ncı Benedikt, İzmir Adnan Menderes Havalimanı`na THY`nin 100`üncü uçağı `Bodrum`la geldi. Papa gelmeden önce VIP salonunun girişinden aprona kadar kırmızı halı serildi. Gazeteciler aprona girmeden önce, X-ray cihazından geçirildi, ardından da bomba arama köpekleri tarafından çantaları, kameraları ve fotoğraf makinaları arandı. Polisin demir parmaklık çektiği güvenlik şerdinin arkasında basın mensupları yerlerini aldı. İzmir Valiliği tarafından geçilen programda saat 10.35`de havalimanında olması beklenen Papa`yı taşıyan uçak, saat 10.00`da havalimanına indi. `Bodrum` uçağında dün olduğu gibi Vatikan ve Türk bayrağı açıldı.

``İZMİR`DE BULUNMAKTAN MUTLUYUM``

Vali Oğuz Kağan Köksal ve Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Yalçın Kaya uçak inmeden önce apronda yerlerini aldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu geciktiği için koşar adımlarla yetişebildi. Uçaktan ilk olarak basın mensupları indi. Papa 16`ncı Benedikt uçaktan indiğinde üzerinde papalık takkesi, kemik rengi pelerini, işlemeli atkısı ve kırmızı renkli ayakkabıları dikkat çekti. Papa 16`ncı Benedikt ilk olarak Vali Oğuz Kağan Köksal`la, ardından Korgeneral Yalçınkaya ve Başkan Kocaoğlu ile el sıkıştı. Gazetecilere önce kendisi selam veren, ardından gazetecilerin seslenmesiyle kırmızı halı üzerinde yürürken yeniden selam veren Papa VIP salonuna alındı. Burada 19 dakika kalan Papa dinlendi ve gelen çayı içmedi. Vali Köksal, Papa`ya İzmir ile ilgili bilgi verdi.

İzmir`in EXPO 2015`e aday olduğunu ifade eden Vali Köksal, Milano`nun da bu organizasyona aday olduğunu, bu kentle yarıştıklarını belirterek, Papa`dan bu konuda yardım istedi. Papa 16`ncı Benedik, İzmir`de bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek, kentin kültürler arası iletişim açısından büyük öneme sahip olduğunu kaydetti. Papa, saat 10.20`de VIP`den çıkarak Vatikan bayrağı taşıyan zırhlı Mersedes`e bindi.

ARAÇTAN İNİP EL SIKTI

Papa 16`ncı Benedikt araca bindikten sonra kendisini uğurlayanlarla el sıkışmadığını hatırladı. Araçtan inen Papa, Vali Köksal ve Kocaoğlu`nun elini sıktı.

Adnan Menderes Havalimanı ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Havalimanında ve çevre binaların çatılarında Özel Harekat`ın keskin nişancıları görev yaptı. Ayrıca iki ambulans VIP salonun girişinde hazır tutuldu. Papa`nın aracına Selçuk`a kadar havadan Skorsky helikopterlar eşlik etti.

PANO VE AFİŞLERLE EXPO DESTEĞİ İSTEDİLER

İzmir Ticaret Odası (İTO) ve İzmir Büyükşehir Belediyesi de İzmir`in EXPO 2015 adaylığını belirten pano ve afişler yaptırdı. İTO`nun İngilizce olarak `İzmir`e hoşgeldiniz. EXPO 2015 aday kenti İzmir` yazılı afişler, Adnan Menderes Havalimanı çıkışında, Meryem Ana Evi yolu başlangıcına, Selçuk girişine asıldı. Büyükşehir Belediyesi de boyu 6 metre, eni 3 metre olan İngilizce ve Türkçe olarak `EXPO 2015 adayı İzmir`e hoşgeldiniz` yazılı 6 tane pano yaptırdı. Meryem Ana Evi ve Selçuk çıkışı arasındaki bölüme panolar yerleştirildi.

Büyükşehir Belediyesi ayrıca İzmir`in EXPO adaylığını, İzmir`in tarihi ve kültürünü, Papa 16`ncı Benedikt`in İzmir`e gelişinin anlatıldığı 10 bin İngilizce gazete bastırdı. Gazeteler özellikle yabancı delegasyonun kaldığı otellere dağıtıldı. Papa 16`ncı Benedikt`in Selçuk`ta olduğu gün boyunca gazetenin ücretsiz dağıtımına devam edileceği bildirildi.

MERYEMANA`DA HAZIRLIKLAR

Papa 16`ncı Benedikt`in Meryamana Evi`nde yönettiği ayin nedeniyle olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Davetliler ve basın mensupları dört arama noktasından geçti. Gün doğmadan Jandarma İzmir- Aydın Otoyulu`nun kenarında 100`er metre arayla dizilerek önlem aldı. Araçlar Efes Harabeleri`nin arka kapısındaki otoparktan öteye geçirilmedi. Konuklar ve basın mensupları bu noktada Selçuk Belediyesi`nin ring otobüsleriyle Meryamana Evi`ne taşındı. Yaklaşık 1 kilometrelik yol boyunca iki kez kimlik kontrolünden geçti. Otobüs her defasında aynalı dedektörlerle arandı.

Meryemana Jandarma Karakolu Komutanlığı önüne 3 manyetik kapı yerleştirildi. Sadece ayine davetli olanlar, davetiyelerini ve nüfus cüzdanlarını göstererek geçiş yaptı. Kadınlar ve erkekler ayrı kapılardan içeriye alındı. Bozuk paralar ve kemerler çıkarıldı, çantalar didik didik arandı. Jandarma özel timine ait `Reks` adlı köpek arama noktasında çantaları, saksıları, koklayarak bomba aradı.

Konuklar Meryamana Evi`ne giriş yaptıktan sonra son kez kontrolden geçirildi. Bu sırada uzun kuyruklar oluştu. Tekerlekli sandalye ile ayine gelen bir engelli ise sıra bekletilmeden içeriye alındı. Aralarında hıristiyan ve müslümanların bulunduğu davetliler dünya barışı ve din kardeşliğinin önemine değinerek, Papa`nın gelişinin bu duyguları daha da geliştireceğini söyledi. Ayine ülkerinin bayraklarını taşıyarak gelen davetliler, böyle bir ayine katılmaktan çok mutlu olduklarını, Papa`nın yöneteceği ayinde farklı dinlerin buluşacağını ve herkesin kendi dininde dua edeceğini söyledi. Davetliler dünyada sevgi, barış ve huzurun yerleşmesinde Papa`nın ziyaretinin büyük önem taşıdığını vurguladı. Ayine Türkiye`nin dört bir yanından çok sayıda müslümanın gelmesi de dikkat çekti.

40 KİŞİLİK ÇOCUK GRUBU

İzmir`de 30 yıldır bir katolik kilisesinde aşçılık yapan Melahat Bayır, kilisenin davetlisi olarak geldiğini yıllardır hıristiyanlarla kardeş gibi geçindiğini belirterek, ``Böyle bir ayinde dinlerin kardeşliğine tanıklık edeceğim. Herkes kendi dininde duasını yapacak. Sonuçta hepimiz aynıyız`` dedi.

Davetliler arasında en coşkulu grubu İstanbul`dan gelen aralarında 3-12 yaş arasında çocukların da bulunduğu 40 kişilik Neokatekümena cemaati oluşturdu. Cemaatin sorumlusu Muzaffer Kalaycı aralarında ermeniler, süryaniler ve keldanilerin bulunduğunu belirterek, ``Papa`yı karşılayacağız. Annemizin evinde dua edeceğiz`` dedi. Neokatekümena cemaati grubu, ellerinde insanın kaburga kemiğini anımsattığı için hıristiyanlıkta kutsal simge olarak kabul edilen palmiye yapraklarını taşırken, üzerlerine de cemaatin simgelerinin yer aldığı tişört giydi.

KRİSTAL MERYEMANA HEYKELCİĞİ

Davetliler, girişte kuyrukta beklerken ağaçlardaki sincapları ilgiyle izledi, bazıları cep telefonlarıyla fotoğraflarını çekti. Selçuk Belediye Başkanı Vefa Ülgür Papa`nın gelişinin Selçuk ilçesinin tanıtımı için büyük önem taşıdığını belirterek, Papa`ya teslim edilmek üzere Meryamana`nın kristal heykelciğinin görevlilere verildiğini söyledi.

Acil Sağlık Hizmetleri Bölge Müdürü Okan Özmen, 3`ü İzmir- Aydın Otoyolu`nda 5`i de ayin bölgesinde olmak üzere tam donanımlı 8 ambulansın görev yaptığını, Selçuk Devlet Hastanesi`nde de her dalda uzman doktorun bulunduğunu dile getirerek, ``Sağlık personelimiz ve tam donanımlı ambulanslarımızla göreve hazırız. Ancak dilerim bize gerek kalmaz`` dedi.

Selçuk Belediyesi ayrıca basın mensuplarına 1967 yılında Papa 6`ncı Paul`un Meryamana Evi`ne yaptığı ilk ziyaretinin fotoğrafının yer aldığı kartpostal hediye etti.

EKİP(İÖ/COŞ) (FOTOĞRAF)

-----------KUTU --------

Meryemana Evi

HIRİSTİYANLIĞIN kutsal anası olarak bilinen Meryemana Evi, İzmir`in Selçuk İlçesi`ndeki Bülbül Dağı üzerinde bulunuyor. Hz. İsa ölmeden önce, `Kadın, işte oğlun` diyerek St. Jean`ı ve St. Jean`a da `İşte anan` diyerek Meryemana`yı gösterdi. Hz. İsa`nın ölümünden 4 ya da 6 yıl sonra St. Jean, Meryemana`yı beraberinde Efes`e getirdi, kısa bir süre Konsül Kilisesi`nin (Meryem Kilisesi) bugün bir bölümünün altında kalan bir yapıda konakladılar. Daha sonra St. Jean, Meryemana`yı önceden hazırlattığı Bülbül Dağı`ndaki eve götürdü. Meryemana`nın hayatının son günlerini geçirdiği evin yeri, zaman içinde unutuldu ve bir harabe haline geldi.

1878 yılında Clementi Brentado`nun felçli Alman rahibe Katherina Emmerich`in rüyasında gördüğünü açıklamasıyla yazdığı `Meryemana`nın Hayatı` adlı kitap, evin yeri konusunu gündeme getirdi. 1891 yılında İzmir Koleji Müdürü olan Lazarist rahip Eugene Poulin, bu dindar rahibenin anlattıklarının ne derece doğru olduğunu anlamak amacıyla rahip Yung başkanlığında bir grubu araştırma için görevlendirdi. Grup Efes`in güneyindeki dağlarda uzun süre dolaşarak araştırma yaptı. Sonunda Meryemana Evi olarak bilinen Panaya Kapulu`daki evi buldu. Hayatı boyunca hiç bir zaman bulunduğu kentten ayrılmamış olan Katherina Emmerich`in (1774- 1824) açıklamalarıyla anlattığı yer, Panaya Kapulu`na aynen uyuyordu. Eugene Poulin, bu olaydan sonra, yeri hızla tanıtmak amacıyla bir dizi eser yayınladı.

DAHA ÖNCE İKİ PAPA ZİYARET ETTİ

Olay bütün dünyanın dikkatini çekti. Gelen din araştırmacılarının çoğu bu görüşü benimsedi. İzmir Başpiskoposu Monsenyör Timoni, konuyu araştırdıktan sonra 1892 yılında, burada dini törenlerin yapılmasına izin verdi. Papa 23`üncü Jean 1961 yılında Meryemana Evi üzerine az çok yapılmakta olan tartışmaları durdurdu ve burasını kesin olarak Hac Yeri ilan etti. 1967 yılında Papa 6`ıncı Paul ve 1979 yılında Papa 2`inci Jean Paul, Meryemana Evi`ni gezerek buraya verdikleri önemi dile getirdi.

Sarnıçtan sonra devam eden yolun sonunda, haç planlı ve kubbeli küçük kilise Meryemana Evi olarak bilinir. 6`ıncı ve 7`nci yüzyıla tarihlenen yapı temel seviyesinin biraz üzerine kadar yıkılmış durumda bulundu, sonradan onarılarak bugünkü görünümü verildi. Antik duvarların yenilerden ayırt edilmesi için ikisi arasına kırmızı renk boya ile bir çizgi çekildi.

Meryemana Evi`nin iki tarafında kapı benzeri nişler bulunan kemerli girişten sonra tonozlu sahanlığa geçiliyor. Apsisteki Meryemana heykeli yüzyıl kadar önce buraya konuldu. Önünde gri rengiyle taban mermerlerinden ayırt edilen kısım, ocağın bulunduğu yer olarak saptandı. Kazılar sırasında burada bulunan kömürler ve ev temellerinin bir bölümü 1`inci yüzyıla tarihlendi.

NAMAZ DA KILINIYOR

Meryemana, Müslümanlarca da kutsal sayıldığı için bu odada namaz da kılınıyor. Duvarlarda görülen yazılar, Kuran`da geçen Meryemana ile ilgili surelerin tercümelerinden oluşuyor. Bir dolap içinde de isteyenlerin sureleri daha etraflı okuyabilmeleri için çeşitli dillerde Kuran-ı Kerim`ler bulunuyor.

Elif DEMİRCİ- Turaç TOP- Arzu ÇETİK- Yaşar ANTER- Taylan YILDIRIM- Turan GÜLTEKİN- Veysel EROL- Latif SANSÜR- Cesur SERT/İZMİR, (DHA)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Papa Meryemana Evi'nde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement