Perdeden Önce Son Prova - Son Dakika
Kültür Sanat

Perdeden Önce Son Prova

Perdeden Önce Son Prova

Tiyatro sezonunun başlamasına az bir zaman kala sahneler hareketlendi. DT ve özel tiyatrolar provalara hız verdi. Sezon oyunları için küçük bir rehber hazırladık.

12.09.2013 00:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İDT SEZONA HAZIR


Ödenekli tiyatroların özelleştirilmesi tartışmaları ve ideolojik katılıklar dolayısıyla son yıllarda oldukça tartışmalı ve hareketli günler yaşayan tiyatro dünyasında perdelerin açılmasına şunun şurasında sayılı günler kaldı. Şimdi perde zamanı diyen Devlet Tiyatroları ve özel tiyatrolar birer ikişer repertuvarlarını açıklıyor. İlk olarak İstanbul Devlet Tiyatrosu’nun (İDT) repertuvarına göz atalım. Bu yıl İDT oyunlarının büyük bir kısmını yerli eserler oluşturuyor. ‘Sinan Süleymaniye’de’, ‘Son Tango’, ‘Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç’, ‘Kızılırmak’, ‘Lütfen Kızımla Evlenir misiniz?’, ‘İkinci Derecede İşsizlik Yanığı’ gibi oyunlarla birlikte Cehov’dan ‘Üç Kızkardeş’, Shakespeare’dan ‘Hamlet’ ve Bertold Brecht’ten ‘Mutlu Son’ seyirci ile buluşacak.


BO SAHNE İDDİALI


İstanbul’un yeni kültür merkezlerinden BO Sahne, Cihangir’deki 140 kişilik tiyatro salonunda dramdan komediye, konserden çocuk oyununa uzanan bir etkinlikler zinciriyle karşılıyor izleyicisini. BO Sahne’nin geçen sezon oyunu ‘Adolf’ bu yıl da repertuvarda. Oyunu Burak Sergen sahneye taşıyor. ‘Erkekler Tuvaleti’ni ise Ege Aydan yönetecek. Londra’da uzun süre kapalı gişe oynayan komedi oyunu ‘Shakespeare’in Bütün Eserleri’, Çehov’un ‘Vişne Bahçesi’ ve Cem Kenar’ın yazıp yönettiği ‘Sus ve Dinle’ bu sezon seyirci karşısına çıkacak diğer oyunlar.


DESTAR’DA KÜRTÇE


Geçen sezon ‘Disko 5no’lu’ ve ‘Antigone’ ile iyi bir çıkış yakalayan Destar Tiyatrosu, sezonu 1 Ekim’de Şermola Performans’ta açmaya hazırlanıyor. Dört yeni prodüksiyonla seyirci karşısına çıkacak olan grup, Kürtçe sahnelediği oyunlarında Türkçe üst yazı kullanıyor. Mirza Metin’in yazıp yönettiği ‘Gor’ (Mezar), Reşe Seve (Karabasan), Qijika Reş ( Kara Karga) ve Sechu Sende’nin ‘Rüyalarımda Bile Seni Unutmayacağım, Destar’ın yeni oyunları. Grup geçen sezon oyunlarını da sürdürecek.


AK’LA KARA’DAN...


Tiyatro Ak’la Kara, yeni üç oyun ve geçen sezondan devam eden bir oyunla yoluna devam ediyor. Ekim’de seyirciyle buluşacak oyunlardan ilkinin oldukça çarpıcı bir ismi var: Aşk Köpekliktir... Polisiye romanlarıyla okuyucunun yakından takip ettiği Ahmet Ümit’in oyunlaştırdığı Aşk Köpekliktir’i Savaş Özdural yönetecek. Kerem Kobanbay’ın yazdığı ‘Arsız Davet’ ise bir komedi oyunu. Ve bir klasik... Cyrano de Bergerac. Edmond Rostand’ın bu dillere destan oyununu Atilla Şendil rejisiyle izleme fırsatı bulacak tiyatroseverler. Geçen sezon oyunu ‘Tanrı’ bu sezon da devam ediyor. Woody Allen’in kaleme aldığı oyunun yönetmeni Kerem Kobanbay.


TİYATRO GREYFURT


Genç tiyatrocular içinde en dikkatle takip edilmesi gereken isimlerden biri olan Mehmet Emin İnci’nin yönetimindeki Tiyatro Greyfurt tam 11 yıldır sahnelediği ‘Menan Cinleri’ni yeni sezonda da seyirciyle buluşturuyor. Oyun 1400. temsilini yapacak. Tiyatro Greyfurt’un ‘Çanakkale Mahşeri’ ise usta yazar Mehmet Niyazi Özdemir’in aynı adlı romanından sahneye uyarlandı ve bu sezon da yola devam ediyor. Geçen sezonun en başarılı oyunlarından ‘Akif’ de sahnede olacak. Greyfurt’un yeni oyunu ise bir ağabey-kardeş hikayesi olan ‘Adil’. 


B.EVLER’DE KURS


Bu arada, İstanbul Bahçelievler Belediyesi çatısı altında faaliyetlerini sürdüren Oyuncu Tayfası tiyatro eğitim çalışmalarına başlıyor. Bu yıl 9. Sezonuna girecek olan tiyatro kursları Çocuklar (9-14 yaş), Gençler (14-18 Yaş) ve Yetişkinler (18 Yaş ve üstü) olmak üzere 3 farklı kurda gerçekleşecek. Kurs kayıtları başladı. Kayıtlar sonrası 16 - 20 Eylül tarihleri arasında yapılacak yetenek sınavı için adaylardan 1 şiir ve 1 tirad çalışması isteniyor. Merkezde ayrıca sinema kursları da veriliyor. , (212) 441 98 93 Herkese iyi seyirler.

Kaynak: Star

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement