Pi'nin Yaşamı'nda Türkiye Detayı - Son Dakika
Kültür Sanat

Pi'nin Yaşamı'nda Türkiye Detayı

Pi\'nin Yaşamı\'nda Türkiye Detayı

Pi'nin Yaşamı'nın yazarı Yann Martel'in İran, Türkiye ve Hindistan'da yaşadığı ortaya çıktı.

25.02.2013 17:35  Güncelleme: 17:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Oscar ödül töreninde Ang Lee'ye en iyi yönetmen ödülü kazandıran Life of Pi (Pi'nin Yaşamı), yazarı, konusu ve kahramanları açısından kültürel çeşitlilik sunuyor.

Kanadalı bir yazara ait olan ve Tayvanlı bir yönetmen tarafından sinema perdesine aktarılan hikayenin kahramanları ise Hint yarımadasına ait.

Dünyanın en prestijli ödül töreni Oscar Akademi Ödülleri jürisi tarafından 4 ayrı dalda birincilik alan ve gecenin en çok ödül toplayan filmi Life of Pi, hikayesi, yazarı, konusu ve onu sinemaya uyarlayan yönetmeni açısından tam bir kültürel çeşitlilik arz ediyor.

Hindistanlı bir genç olan Pi Patel'in ilginç hayat hikayesini konu alan filmin hikayesi Kanadalı Yann Martel'e ait. Amerika'da da New York Times ve Washington Post başta olmak üzere 5 ayrı gazetenin en çok satanlar listesinde yer alan ve 7 milyondan fazla satan kitabın yazarı ile film yönetmeni Ang Lee'nin yaşam serüvenlerindeki hikaye ise dünyanın iki uzak noktasını birleştiren bir bağ niteliğinde.

Life of Pi kitabının yazarı Yann Martel, Fransız kökenli bir Kanadalı ailenin İspanya'daki diplomatik görevleri sırasında dünyaya gelmiş. İspanya'da doğmasına karşın, çocukluğunda Kosta Rika, Fransa ve Meksika gibi farklı ülkelerde yaşayan ve eğitim alan Martel, lise eğitimini ise Kanada'da Trinity College School isimli bir yatılı okulda tamamladı.

İRAN, TÜRKİYE VE HİNDİSTAN'DA YAŞAMIŞ

Life of Pi'nin yazarı Yann Martel, bir internet sayfasında yayımlanan biyografisinde paylaşılan bilgilere göre, hikayesini yazdığı Hindistan'da cami, kilise, tapınak ve hayvanat bahçelerini gezmeye 13 ayını verirken, deniz kazaları ile ilgili hikayeleri ve dini kaynakları okumak için iki yılını ayırmış. Ontario'da Felsefe Bilimleri okuyan yazar, İran ve Türkiye'de de bir dönem yaşamış. Birçok ödüle sahip 50 yaşındaki yazarın ana dilinin Fransızca olmasına karşın hikayelerini İngilizce yazdığı biliniyor. Martel, konu ile ilgili, ''İngilizce benim hayatı ustalıkla tarif edebildiğim dil'' derken Fransızca'nın ise kalbine en yakın lisan olduğunu vurguluyor.

Life of Pi'nin aynı ismi taşıyan film versiyonu ile bu sene ikinci defa Oscar jürisi tarafından en iyi yönetmen ödülü kazanan Ang Lee kayıtlarda Tayvan doğumlu olarak gözükse de o kendisini bu ülkeye ait hissetmiyor. Ailesi Çin'den Tayvan'a göçmüş olan Lee, kendisini hiçbir yere ait hissetmediğini daha önce yayımlanmış bir röportajında şu şekilde ifade ediyor:

''Ben hiçbir zaman belirli bir yerin vatandaşı olmadım. Ailem Tayvan'a gitmek için Çin'i terk etti. Orada yabancı idik. Sonra Birleşik Devletlere taşındık. Yine yabancıydık. Çine döndük, orada da yabancıyız. Amerika'dan gelen yabancılar.''

Ailesi Çin'den göç ettikten sonra 1954 yılında Tayvan'da doğan Lee, üniversite eğitiminin ardından 1979 yılında ABD'ye gitti. Hollywood'a ayak basması ancak 1995 yılında mümkün olan sinemacı, 2000 yılında Crouching Tiger ile en iyi yabancı dilde film, 2005 yılında Brockeback Mountain ve 2012 yapımı Life of Pi ile iki defa En İyi Yönetmen Oscarı'nı aldı.

KİTABI 7 MİLYONDAN FAZLA SATTI

Dünya genelinde son 10 yılın en büyük yayıncılık olayları arasında gösterilen Life of Pi, bugüne kadar 7 milyondan fazla satarken, kitap hakkında Amazon internet sitesinde 4 bine yakın yorum yazıldı. Sitenin kitap ile ilgili açıklama yaptığı bölümde ise ''Yayımı evrensel olarak alkışlanan Life of Pi modern bir klasiktir'' deniliyor. Oscar ödüllerinin, filmin gişe rekorlarını ve senaryosunun uyarlandığı kitapların satışını artırdığı ise bilinen bir gerçek.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Pi'nin Yaşamı'nda Türkiye Detayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement