Altın Portakal Film Festivaline Özel Sergi Açılışı - Son Dakika
Güncel

Altın Portakal Film Festivaline Özel Sergi Açılışı

Altın Portakal Film Festivaline Özel Sergi Açılışı

50. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali programı kapsamında Hafıza&Hatıra – Memento&Memory adlı sanat sergisinin açılışı yapılacak.

02.10.2013 15:04  Güncelleme: 15:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) işbirliğiyle düzenlenen 50. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali programı kapsamında "Hafıza&Hatıra – Memento&Memory" adlı serginin açılışı yapılacak.

Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nden Ebru Nalan Sülün'ün küratörlüğünde gerçekleşecek sergiye Karaalioğlu Parkı içinde bulunan Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Merkezi ev sahipliği yapacak.

Bahçeşehir Üniversitesi'nin katkılarıyla düzenlenen ve 7 - 14 Ekim tarihleri arasında açık kalacak sergi performans, video enstalasyon, ready made, fotoğraf, seramik enstalasyon ve resim tekniklerinden oluşuyor.

Eserleri ya da performanslarıyla sergide yer alan sanatçılar arasında şu isimler bulunuyor: Alper Tabak, Burhan Kum, Gül Yasa,Handan Dayı,Hande Rastgeldi,Hanife Yüksel, Ilgaz Özgen Topçuoğlu,Işık Aslıhan,Kemal Tizgöl,Kübra Gürleşen,Nevin Yavuz Azeri,Onur Fırat Fen,Özlem Ayla Sarnıç,Özgür Önürme,Özge Biltekin,Umut Kayapınar.

Tarihi mekânda Marcel Proust izleği

Son yıllarda toplumsal yapının gelecek odaklı fütürist tutumu nedeniyle sıklıkla kullanılan "bellek" kavramı, "belleksizliğe sürüklenme" hali, 21.yüzyıl insanının en önemli sorunsalı, belirsizliği oldu. Acaba, bu belirsizlik içerisinde insanlık, hafızanın ve geçmişin benliğimizde yarattığı kalıntılarının önemini kavrayarak bu kavramların geleceğin yolunu açan mekanizmalar olduğunun farkındalığına sahip mi?

Sergide, bu türden sorulara Marcel Proust'un "Kayıp Zamanın İzinde - Mahpus" adlı eseri referans alınarak, "hafıza – memory" ve "hatıra – memento" kavramları ekseninde yanıtlar aranıyor.

Sergiye ev sahipliği yapan ve Cumhuriyet dönemi konut mimarisinin tipik özelliklerini taşıyan tarihi apartmanın odaları bu kez sanat yolu ile başkalaşıyor. Geçmişten yakalanan tesadüfler sanatçılar tarafından mekân ile buluşturularak dönüştürülüyor. Pencereler, koridorlar, odalar çok boyutlu yaklaşımlar ile farklı meçhulleri göz önüne getiriyorlar.

Proust'un eserinden referanslanan alıntı serginin eksenine yerleşiyor:

"Tek başıma düşüncelere daldığım zaman bulduğum bazı tesadüfler, bazen bana gerçekliğin küçük parçalarını sunarlar. Bu küçük ayrıntılar, tıpkı birer mıknatıs gibi, meçhulün bir parçasını kendilerine çekerler …"

"Hafıza&Hatıra"da yer alan sanatçılar, izleyenleri Proust'un eserinde yer alan sisli zihin koridorlarında karşılıyorlar.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Altın Portakal Film Festivaline Özel Sergi Açılışı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement