Prof. Dr. Arıkan: Doğu Akdeniz'de Güç Mücadelesi ve Gerginlik Kızışıyor - Son Dakika
Güncel

Prof. Dr. Arıkan: Doğu Akdeniz'de Güç Mücadelesi ve Gerginlik Kızışıyor

Prof. Dr. Arıkan: Doğu Akdeniz\'de Güç Mücadelesi ve Gerginlik Kızışıyor

Bu yıl 4'üncüsü gerçekleştirilen "Mavi Balina - 2014 Fiili Deniz Davet Tatbikatı"nın Doğu Akdeniz'deki güç mücadelesi ve gerginliğin boyutunu gösterdiği belirtildi.

11.11.2014 12:32  Güncelleme: 10:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çukurova Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi Müdürü Prof. Dr. Harun Arıkan, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı öncülüğünde bu yıl 4'üncüsü gerçekleştirilen 'Mavi Balina - 2014 Fiili Deniz Davet Tatbikatı'nın Doğu Akdeniz'deki güç mücadelesi ve gerginliğin boyutunu gösterdiğini söyledi.

Doğu Akdeniz Bölgesi'nde belirlenen zengin doğalgaz ve petrol rezervleri ile 'Münhasır Ekonomik Bölge' konularında Türkiye ve bölge ülkeleri İsrail, Yunanistan ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi arasında sorun yaşandığını aktaran Prof. Dr. Arıkan, "İsrail ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi taraflarının, ABD'nin en büyük petrol şirketlerinden birini de sürece dahil etmesiyle uluslararası destek arama girişimlerini artırdığı da gözlenmektedir" dedi. İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu'nun 2012'de Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ni ziyaret ettiğini anımsatan Prof. Dr. Harun Arıkan, "Bu iki taraf arasında sondaj arama faaliyetinin güvenliğinin sağlanması konusunda İsrail silahlı kuvvetlerinin, Güney Kıbrıs karasuları ve hava sahasından yararlanması, askeri havaalanının İsrail tarafından kullanımını da içeren sondaj platformlarını yabancı kuvvet saldırısından korumak amacıyla güvenlik şemsiyesi oluşturdukları biliniyor" diye konuştu.

'CEVAP NİTELİĞİ TAŞIYOR'

Bir süre önce gerçekleştirilen Kahire Zirvesi'ni de değerlendiren Prof. Dr. Harun Arıkan, şunları kaydetti:

"Mısır hükümetinin de 'Münhasır Ekonomik Bölge' konusunda İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile prensipte anlaşması, Doğu Akdeniz bölgesinde güç dengesini değiştirmeye yönelik güvenlik ittifakı olarak yorumlanmaktadır. Kuşkusuz son zamanlarda Türkiye'nin İsrail ve Mısır ile ilişkilerinde yaşanan sorunlar, bu 4 devlet arasında Doğu Akdeniz'de Türkiye'ye karşı ittifak arayışlarının başlıca sebebini oluşturmaktadır. Geçen nisan ayında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Yunanistan, İsrail ve ABD'nin katılımıyla yapılan Nemesis 2014 Tatbikatı'nın ana hedeflerinden birisi sondaj platformlarına ve gemilerine yönelebilecek yabancı kuvvetlere karşı alınacak tedbirleri içermekteydi. Açıkça belirtilmemiş olsa da yabancı kuvvet olarak Türkiye işaret edilmekteydi. Türkiye de, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin tek taraflı olarak ilan ettiği 'Münhasır Ekonomik Bölge' girişimine karşı çıktığını açıklamış, Doğu Akdeniz'de güç dengesini değiştirmeye yönelik her türlü işlem ve eylemlere karşı gerekli tedbirleri alacağını duyurmuştu. Türkiye'nin ev sahipliğinde yürütülen 'Mavi Balina - 2014 Tatbikatı' bu cevap niteliği taşıyor. Angajman kuralları askeri anlamda yabancı ülke tehditlerine karşı alınacak önlemeleri içermektedir. Bu tatbikat, Doğu Akdeniz'de tırmanan gerginlik ve güç mücadelesinin boyutunu da gösteriyor. Anlaşılıyor ki, ittifak ve güç dengesi arayışları başlıyor." - Adana

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Prof. Dr. Arıkan: Doğu Akdeniz'de Güç Mücadelesi ve Gerginlik Kızışıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement