Rusya-Ukrayna Savaşı, Endonezya'nın turizm cenneti adası Bali'yi de etkiledi - Son Dakika
Güncel

Rusya-Ukrayna Savaşı, Endonezya'nın turizm cenneti adası Bali'yi de etkiledi

Rusya-Ukrayna Savaşı, Endonezya\'nın turizm cenneti adası Bali\'yi de etkiledi

Rusya-Ukrayna Savaşı, Endonezya'nın turizm cenneti adası Bali'yi de etkiledi.

20.03.2023 15:11  Güncelleme: 15:30

Rusya- Ukrayna Savaşı, Endonezya'nın turizm cenneti adası Bali'yi de etkiledi.

CNN'in haberine göre, Endonezya'nın dünyaca bilinen ve en fazla turist çeken adası Bali'yi Avustralyalı turistlerin ardından en çok Ruslar ve onların ardından da Ukraynalılar ziyaret etti.

Kovid-19 salgını nedeniyle getirilen kısıtlamaların kaldırılarak ziyarete açılmasının ardından 2022'de Bali Adası'na yaklaşık 58 bin Rus geldi. Bali'ye sadece ocakta 22 bin 500 Rus ziyarette bulundu.

Bali'ye gelen Ukraynalıların sayısı ise 2022'de 7 bini aşarken ocakta 2 bin 500'e yaklaştı.

Kapıda vize verilmemesi çağrısı

Balili yetkililer, hükümete yaptıkları çağrıda Rusya ve Ukrayna'dan Endonezya'ya gelenlerin uygunsuz davranışlarda bulunduklarını, vize süresini aştıklarını ve yasa dışı çalıştıklarını öne sürerek, bu ülkelerin vatandaşlarına kapıda vize verilmemesini istedi.

Endonezyalı yetkililer de vize süresi dolan birçok Rus turistin son aylarda sınır dışı edildiğinin ve bunlardan bir kısmının ülkede çalıştığının belirlendiğini kaydetti.

Endonezya Turizm Bakanı Sandiaga Uno, kapıda vize uygulamasının ilgili taraflarla görüşüleceğini ifade etti.

Öte yandan, adadaki Ukraynalılar, vukuata karışanların çoğunlukla Ruslar olduğunu öne sürerek, yetkililerin bu çağrısıyla kendilerinin de Ruslarla aynı kefeye konulduğunu savundu.

Bali Valisi Wayan Koster, düzenlediği basın toplantısında, Rusya ve Ukrayna'daki savaşa dikkati çekerek, bu ülkelerin vatandaşlarının da Bali'ye akın ettiklerini dile getirdi.

Bali'nin Kuta bölgesinde görevli olan ve adının açıklanmasını istemeyen bir polis de "Ne zaman bir yabancının uygunsuz davranışları olduğuna dair ihbar alsak bunlar neredeyse hep Rus oluyor." iddiasında bulundu.

Polis, ülkeye gelen yabancıların hukuktan üstünmüş gibi davrandıklarını öne sürerek, bunun son bulması gerektiğini savundu.

Gözde turizm merkezlerinden Bali'ye birçok ülkeden gelen turistler, uygunsuz davranışların yanı sıra kamusal alanda çıplaklık ve kutsal mekanlara saygısızlık gibi hareketlerle ilgili haberlere konu oluyor.

"Ülkeleri istila edildiği için gelmek zorunda kaldılar"

Ukrayna'nın Bali Fahri Konsolosluğu Sözcüsü Nyoman Astama, Endonezya'daki Ukraynalıların çoğunun kadın olduğunu ve tatil amacıyla değil aileleriyle bir araya gelebilmek ve ülkeleri istila edildiği için burada olduklarını belirtti.

Astama, şubat itibarıyla Bali'de 8 bin 500 Ukraynalının bulunduğunu söyledi.

Rusya'nın Cakarta Büyükelçiliği yetkilileri ise konuyla ilgili açıklama yapmadı.

Bali'deki bazı Ruslar, yaptıkları değerlendirmelerde, savaş nedeniyle ülkelerinden kaçarak buraya geldiklerini belirtti.

Bali'deki Ukraynalılar da adanın kendileri için güvenli bir yer olduğuna dikkati çekerek, bölgede Rus askerlerinin olmayışından memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Bali kanunlarına ve kültürüne saygılı olduklarının altını çizen Ukraynalılar, yerel medyada kanunları ihlal edenlerin Ruslar olduğuna dair haberler görmenin mümkün olduğunu savundu.

Tayland'ın Phuket Adası

Güneydoğu Asya'nın tatil gözdelerinden Tayland'ın Phuket Adası da Bali gibi Rusların akın ettiği yerlerden. Phuket'e gelen Ruslar, uzun süre kalabilme hedefiyle gayrimenkul yatırımları yaptı.

Rusya'nın St. Petersburg kentinden Phuket'e gelen ve adının açıklanmasını istemeyen eski bir bankacı, bir ev aldığını belirterek, "Kimse savaşın ortasında kalmak ve yaşamak istemiyor." dedi.

Rusya'ya dönme ve orada cezalandırılma ihtimalini düşünmenin stres verici olduğunu kaydeden eski bankacı, Moskova'ya kıyasla daha güvenli ve masrafların daha düşük olduğu bir yerde yatırım yapmanın mantıklı olduğuna işaret etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Rusya-Ukrayna Savaşı, Endonezya'nın turizm cenneti adası Bali'yi de etkiledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement