San Marino'nun Şanlı Tarihi - Son Dakika
Spor

San Marino'nun Şanlı Tarihi

San Marino\'nun Şanlı Tarihi

San Marino, milli takımının güçsüzlüğünden dem vurulmasına karşın, Türkiye detayları ve Dünya Kupası elemelerindeki rekoru ile dikkat çekiyor.

12.09.2013 17:53  Güncelleme: 18:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HABERLER.COM/ÖZEL ARAŞTIRMA  San Marino Milli Futbol Takımı, Polonya karşısında 5 yıl sonra golle tanıştı ve bir anda tüm dünyada gündem oldu. Peki nerededir bu San Marino? Neden bu kadar başarısız? Bilal Teymur sizin için araştırdı.

San Marino'nun performansına "başarısız" demek yanlış olur aslında, hatta bir oranlama yapılırsa belki "başarılı" bile çıkabilirler. Çünkü UEFA'ya bağlı en küçük ülke olan San Marino'nun bu istatistikleri, 33 bin kişilik bir nüfusa sahip olmasından ileri geliyor. Kadın, erkek, genç, yaşlı, çocuk dahil toplam 33 bin kişi arasından Milli Takım seviyesinde futbol oynayabilecek 18 kişi çıkarmak bile belki bir başarıdır.

Aslında San Marino bunu bile yapamıyor, çünkü bu gün San Marino Milli Takımı'nda oynayan futbolcuların sadece 4'ü profesyonel olarak bu işi yapıyor (4 futbolcu da İtalya'nın alt liglerindeki kulüplerde oynuyor), kalan bütün futbolcuların ise hepsi amatör!

HER ZAMAN EN KÖTÜ

İtalya'nın güneybatı bölgesinde, tamamı İtalya toprakları içinde bulunan bir tepeciğin üzerine kurulu olan San Marino ülkesi, ilk resmi maçına 1990 yılında çıktı. Takım FIFA Milli Takımlar sıralamasında her zaman "en kötü" konumunda kaldı. La Serenissima,FIFA sıralamasında en yüksek derecesini 1993 yılında, 118'inci sıraya çıkarak elde etti ancak o tarihte FIFA'nın 119 üyesi bulunuyordu.

San Marino, şu anda 208 üye ülke arasında FIFA Dünya Sıralamasında Turks ve Caicos Adaları ile Bhutan ülkeleriyle beraber 208'inci sırada bulunuyor.

HEP YENİLGİ, HEP YENİLGİ

Maçlarını Serravalle şehrindeki 7 bin kişilik Stadio Olimpico stadyumunda oynayan San Marino Milli Takımı, tarihindeki ilk resmi maçını 1990 yılında Avrupa Futbol Şampiyonası eleme grubunda İsviçre'ye karşı oynadı, ve 4-0 yenildi. San Marino, 1990 yılından beri bütün Avrupa Şampiyonası ve Dünya Kupası elemelerine katıldı, ancak hiçbir maçta galibiyet elde edemedi. Takım, tarihindeki ilk ve tek galibiyetini 28 Nisan 2004'te Lihtenştayn'la oynadıkları hazırlık maçını 1–0 kazanarak elde etti.

San Marino 2008 Avrupa Şampiyonası elemelerinde evinde Almanya'ya karşı 13-0 yenildi ve Avrupa Şampiyonası tarihinin en farklı mağlubiyetini elde etti.

Mavi-Beyazlılar, tarihinde toplam 118 maç oynadı; bu maçlardan 1 galibiyet, 5 beraberlik ve 112 mağlubiyetle ayrıldı, 487 gol yedi, 19 gol attı. Maçlarını 7 bin kişilik statta oynuyorlar ancak, bu stadı bile çoğu zaman dolduramıyorlar. Takımın Şubat 2007'de İrlanda'yla oynadıkları maçta statta 2 bin 500 San Marino'lu ve 3 bin 294 İrlanda'lı taraftar vardı.

SAN MARINO TÜRKİYE İLİŞKİSİ ÇOK İLGİNÇ

Peki aynı kıtada oldukları için aynı turnuvalara katılan Türkiye ile San Marino'nun maç geçmişi nasıl? Bu geçmiş çok kısa ama hepimize bir ders verecek cinsten.

San Marino, 1994 FIFA Dünya Kupası Elemeleri'nde İngiltere, Hollanda ,Norveç,Polonya ve Türkiye'yle aynı gruba düştü. San Marino'lular Türkiye'yle oynadıkları ilk maçta 'penaltı dışındaki' ilk gollerini attılar, takım bundan önceki ilk ve tek golünü 1992 yılında Romanya'ya kendi sahasında 3-1 yenildiği maçta, penaltıdan atmıştı. San Marino'nun Türkiye'ye attığı gol aynı zaman takımın ilk deplasman golü ve ilk Dünya Kupası elemeleri golüydü.

İLK RESMİ PUANLARI TÜRKİYE'DEN

Bu maçın rövanşında ise San Marino, kendi sahasında Türkiye ile 0-0 berabere kaldı ve tarihinde ilk resmi puanını yine Türkiye'den aldı. San Marino o gruptaki ilk maçında Norveç'e 10-0 yenilmişti.

Bu istatistik, o zamanın nüfusuyla 25 bin kişilik nüfustan çıkarılan San Marino kadrosuyla, 57 milyon kişilik nüfustan çıkarılan Türkiye kadrosunun oynadığı maçın berabere bitmesi açısından çok ilginçtir., Aynı zamanda 57 milyon kişilik Türkiye'nin, 25 binlik bir kadroya gol atamaması da ayrıca trajikomik bir olaydır.

Mavi-Beyazlılar, 23 yıllık tarihi boyunca Türkiye dışında sadece 30 bin nüfuslu Lihtenştayn'la 2 kez ve Lübnan ve Vatikan takımlarıyla 1'er kez berabere kaldı.

YUVA YIKAN SAN MARINO

San Marino başarısızlıklarıyla kendinin olduğu kadar rakiplerinin de kötü şöhretini arttırıyor. San Marino'dan gol yiyen olmasa da ona puan kaybeden ya da onu yenmekte zorlanan takımlar kendi medyalarından çok ağır eleştirilere maruz kalıyor. Örneğin 2007 yılında İrlanda, San Marino'yu ancak son dakikada bulduğu golle 2-1 yenince İrlanda medyası tarafından eleştiri oklarının sebebi oldu.

Hatta 2001 yılında Letonya teknik direktörü Gary Johnson, San Marino'yla berabere kaldıkları maçtan sonra istifa bile etti.

FUTBOLCU İSTATİSTİKLERİ DE İLGİNÇ

San Marino milli futbol takımında şu ana kadar sadece 11 oyuncu gol atabildi. Bunlardan 9 tanesi 1 gol, 1 tanesi 2 gol, ve toplam 58 maça çıkan Andy Selva da 8 gol attı.

FUTBOL TARİHİNDE BİR REKORA SAHİPLER

Böyle inanılmaz ve onu bütün dünyaya tanıtacak kadar kötü istatistiklerine rağmen, Dünya Kupası Elemeleri tarihinin en erken golünü de yine San Marino, hem de İngiltere'ye attı. Ancak buna rağmen San Marino, İngiltere'ye 7-1 yenilmekten kurtulamadı.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Spor San Marino'nun Şanlı Tarihi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement