Savcılara "Adli Görüşme Odaları" Eğitimi - Son Dakika
Güncel

Savcılara "Adli Görüşme Odaları" Eğitimi

Savcılara "Adli Görüşme Odaları" Eğitimi

Antalya'da, 3 Nisan'da 23 ilde başlatılacak "adli görüşme odaları" uygulaması kapsamında başsavcı vekilleri ve savcıların katıldığı hizmet içi eğitim programı düzenleniyor.

20.03.2017 13:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya'da, 3 Nisan'da 23 ilde başlatılacak "adli görüşme odaları" uygulaması kapsamında başsavcı vekilleri ve savcıların katıldığı hizmet içi eğitim programı düzenleniyor.

Adalet Bakanlığı Eğitim Dairesi Başkanlığınca, adli görüşme odalarının gözetim ve denetiminden sorumlu cumhuriyet başsavcı vekilleri ve cumhuriyet savcılarına yönelik eğitim programı, Kemer ilçesindeki otelde başladı.

Programa Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Adalet Bakanlığı Cezaişleri Genel Müdürlüğü Mağdur Hakları Daire Başkanı Muhittin Özdemir, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNİCEF) Çocuklar İçin Adalet ve Çocuk Haklarının İzlenmesi Sorumlusu Göktan Koçyıldırım, 23 ilin başsavcı vekilleri, cumhuriyet savcıları ve akademisyenler katılıyor.

Programın açılışında konuşan Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Solmaz, uygulamanın 2012-2014 yıllarında yürütülen "Çocuklar İçin Adalet Projesi" kapsamında başlatılacağını belirterek, "İfade ve beyan verecek çocuklar ile mağdur kadınlar için oluşturulan adli görüşme odası uygulaması, 3 Nisan'da faaliyete girecek." dedi.

Solmaz, adli görüşme odalarındaki ifade alma işlemlerinde kırılgan gruba mensup mağdurların adli süreçte korunmalarına katkı sağlamak için eğitim verildiğini söyledi.

Adli görüşme odaları hakkında bilgi veren Solmaz, "İfade ve beyan verecek çocuklardan suça sürüklenen, mağdur ve tanıkların beklediği bekleme odası, adli görüşmeci ve çocuğun görüştüğü görüşme odası, video konferans sistemi ile SEGBİS kurulu olan, savcı, avukat ve çocuğun ailesinin görüşmeyi izlediği teknik oda olarak düzenlenmiştir." diye konuştu.

UNICEF Çocuklar İçin Adalet ve Çocuk Haklarının İzlenmesi Sorumlusu Gökhan Koçyıldırım da proje kapsamında 31 pilot odanın hazır olduğunu kaydederek, çocuklar ve kırılgan gruplara özgü modeller ve usuller geliştirmek gerektiğini söyledi.

Koçyıldırım, 2015'te Türkiye'de polis ve savcılığa gelen mağdur çocuk sayısının 142 bin 179 olduğu bilgisini paylaşarak, "Hakkında dava açılan çocuk sayısı ise yaklaşık 180 bin. Dolayısıyla buna bir de diğer kırılgan grupları eklediğimizde hacmin bir hayli yoğun olduğunu görüyoruz. Bu, aslında adli görüşme odalarını önemli hale getiriyor. Hiçbir reform kendiliğinden hayata geçemiyor. Bu projede aksaklıklar yaşayacağız ama ülke olarak iyi yoldayız. Bütün sorunları zaman içinde aşacağız." ifadelerini kullandı.

Kırılgan tüm grupları kapsayacak

Adalet Bakanlığı Cezaişleri Genel Müdürlüğü Mağdur Hakları Daire Başkanı Muhittin Özdemir de kurgulanan sistemin iyi işlemesi için etkin işbirliği ve farkındalık oluşturulması gerektiğini söyledi.

Özdemir, hakim ve savcıları, adli görüşme odalarını kullanım amaçlarına uygun şekilde kullanmaları yönünde teşvik etmek gerektiğine dikkati çekerek, "Bu odalarda alınan ifadeler, maddi hakikatin ortaya çıkmasına ve adaletin sağlanmasına üst düzey katkı sağlayacaktır. Yani delilin kalitesi artacaktır. Bu amaca ulaşmak için sosyal çalışma görevlilerinin etkin, sürdürülebilir ve verimli hizmet üretmesi önemlidir." değerlendirmesinde bulundu.

İfadenin alındığı ortamın özelliklerinin yanında ifadenin alınmasında aracılık eden uzmanların katkısının da elzem olduğuna değinen Özdemir, uygulamadaki sorunları çözmek amacıyla yapılan hazırlıklar ve çalışmaların devam ettiğini vurguladı.

Adalet Bakanlığı Eğitim Daire Başkanlığı Tetkik Hakimi Yusuf Önçırak da 2012-2014 yıllarında yürütülen "Çocuklar İçin Adalet Projesi" kapsamında çocuklar için adli görüşme odalarının kurulduğunu, daha sonra bunun kadın, engelli, çocuk ve göçmen gibi adli süreçte mağduriyetleri söz konusu tüm kırılgan grupları kapsayacak şekilde genişletildiğini anlattı.

Eğitim, 8 Nisan Cumartesi günü sona erecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Savcılara 'Adli Görüşme Odaları' Eğitimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement