Şeb-İ Yelda'da Esenler Şiir Esti - Son Dakika
Güncel

Şeb-İ Yelda'da Esenler Şiir Esti

Esenler Belediyesi, 21 Aralık'taki en uzun gecede "Şeb-i Yelda'da Şiir" programı düzenledi. Türkiye'nin önde gelen 9 şairi en sevilen şiirlerini, Esenlerliler için seslendirdi.

22.12.2014 13:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Esenler, şiir dolu bir gece geçirdi. Esenler Belediyesi Şehir Düşünce Merkezi, Şeb-i Yelda'da yani yılın en uzun gecesi olan 21 Aralık'ta "Şeb-i Yelda Şiir Gecesi" düzenledi. YTÜ Davutpaşa Kampüsü 2010 Avrupa Kültür Başkenti Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleşen programa; Kültür Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun, Esenler Kaymakamı Yüksel Ünal, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, AK Parti Esenler İlçe Başkanı Gökhan Taran, Esenler İlçe Emniyet Müdürü Hakan Yılmaz ve çok sayıda şiir sever katıldı.

DEĞİŞEN VE DÖNÜŞEN ESENLER

Programda ilk konuşmayı yapan Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Şeb-i Yelda Şiir Gecesi'nin Esenler'de yapılacağını, kimsenin kayda düşmeyeceğini belirterek, "Oysa Esenler hem Şeb-i Yelda Şiir Gecesi'ni yapar, hem de kültürün ve sanatın en güzelinin yaşanabilmesi için gece ve gündüz gayret eder. Gerçekten Esenler'i resmedin dediğimizde belki de insanların farklı resmedebileceği Esenler'den, değişen ve dönüşen Esenler'i kültür ve sanatla buluşan Esenler'i anlatabilmek adına böyle organizasyonlarla Esenler'i buluşturuyoruz" dedi.

GELENEKLERİMİZİ YAŞATIYORUZ

Esenler halkına daha çok kültür tüketme imkânı sunmayı hedeflediklerini belirten Başkan Göksu, "Halkımız, bizim kültürümüzdeki şiirlerle, türküyle ve sanatla buluşsun. Buluşsun ki yaşadığı şehrine ne anlama geldiğini idrak etsin. Eğer bir şehirde kültür tüketilemiyorsa, o zaman onun adı sadece şehirdir. Biz Esenler'de kültür üretmeye ve tüketmeye gayret ediyoruz. Bugün en uzun gecede "Şiir Gecesi" yapmak istedik. Geleneğimize göre Şeb-i Yelda'da nar suyu dağıtacağız. Geleneklerimiz yaşasın ve yaşatılsın ki, çocuklarımız hangi geleneğin çocukları olduğunu fark etsinler. Eğer fark edemezlerse kökü olmayan ağaç gibi en ufak bir rüzgârda yıkılıp giden ağaçlara benzerler. Çocuklarımız gelecekte kendi vizyonlarını da ona göre çizsinler istiyoruz" diye konuştu.

1 HAFTADA 2 PROGRAM

Esenler Kaymakamı Yüksel Ünal da, yılın en uzun gecesinin Esenler'de şiirlerle kutlanmasından çok mutlu olduğunu söyledi. Ünal, "Çoğu ilçede tek tören yapılırken Esenler'de 1 haftada hem Şeb-i Arus hem de Şeb-i Yelda programları düzenlediği için Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyorum" dedi. Programa katılan şairlere de şükranlarını sunan Ünal, "Bu gece sizin sayenizde gönülden gönüle bir yol alacağız" diye konuştu.

ESENLER SIRA DIŞI BİR İLÇE

Programda konuşan Kültür Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun, Şeb-i Yelda tabirini edebiyatçıların dışında Esenler Belediyesi'nin hatırlamasından dolayı memnuniyetini dile getirerek, "Bunu Esenler'de herkesten önce faaliyete geçirmesi, sıra dışı bir ilçe olduğunu göstermiş oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak, gerçekten bu programın düzenlenmesinden dolayı büyük mutluluk duyduk. Bu geceyi düşünenleri, şairlerimizi ve emeği geçenleri tebrik ediyorum. Şeb-i Yelda, geleneğimize göre sohbetle, muhabbetle ve bereketle geçirmek hep düşünülmüş ve uygulanmış. İstanbul'da bunu daha çok Emirgan ve Kanlıca yapmış. Bugün Esenler'de bir ses vermiş oldu. Bu sesi de çok mübarek buluyorum. Allah bu sesi kabul etsin" şeklinde konuştu.

Konuşmasının ardından Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Dursun'a Esenler Belediyesi'nce hazırlanan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a da takdim edilen "Şehir Şiirleri Antolojisi"ni hediye etti.

ESENLER ŞİİRE DOYDU

Programda Türkiye'nin önde gelen 9 şairi; Abdulbaki Kömür, Adem Turan, Ahmet Mercan, Ali Vural, Arif Ay, Nurullah Genç, Recep Garip, Şaban Abak ve Şeref Akbaba şiirlerini Esenlerliler için seslendirdi. Türk edebiyatında iz bırakmış ve aşkın diliyle yorumlanmış şiirler, usta şairler tarafından okundu. Zaman zaman duygusal anların yaşandığı en uzun geceye şiirler damga vurdu.

HERKESE ŞEHİR ŞİİRLERİ ANTOLOJİSİ

Programda Esenler Belediyesi Sanat Evi (ESEV) Orkestrası da, tasavvuf müziğinden seçkin eserleri Esenlerliler için icra ettiler. Gecenin sonunda Şeb-i Yelda Gecesi'ne özgü geleneksel nar suyu da vatandaşlara ikram edildi. Ayrıca geceye katılan herkese Esenler Belediyesi'nce derlenen "Şehir Şiirleri Antolojisi" de hediye edildi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Şeb-İ Yelda'da Esenler Şiir Esti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement