Semih Görür Açıkladı: Kameradan İzleniyor Muyum Derdine Somfy ile Son - Son Dakika
Ekonomi

Semih Görür Açıkladı: Kameradan İzleniyor Muyum Derdine Somfy ile Son

Semih Görür Açıkladı: Kameradan İzleniyor Muyum Derdine Somfy ile Son

Akıllı ev teknolojileri alanında dünyadaki lider markalar arasında yer alan Somfy'nin Türkiye Genel Müdürü Semih Görür projemlak.com'un sorularını cevaplandırdı.

27.07.2017 17:35

Akıllı evlerin sayıları arttıkça daha konforlu bir yaşam imkanı ortaya çıkıyor. Evlerin daha konforlu ve aynı zamanda güvenli hale getirilmesinde kullanılan ürünleri üreten markaların başında gelen Somfy de bu alanda adından sıkça söz ettirmeye devam ediyor.

Piyasaki son trendler ve gelişen teknolojiler üzerine bir söyleşi gerçekleştirdiğimiz Somfy Türkiye Genel Müdürü Semih Görür de Somfy Türkiye"nin çalışmaları hakkında önemli bilgiler verdi. Somfy Türkiye"nin vatandaşların hayatını hem daha güvenli hem de daha konforlu kılmak adına çalıştığını ifade ederek, ürünlerinin ise gayet ulaşılabilir fiyatlarda olduğuna dikkat çekti.

Somfy"nin ürettiği kamera ve diyafon sistemlerinden de söz eden Görür, önünde bir kapakçığı bulunan kamera sistemiyle birlikte vatandaşların "Acaba izleniyor muyum" endişesinin de son bulduğuna dikkat çekti.

İşte Somfy Türkiye Genel Müdürü Semih Görür"ün projemlak.com"a özel olarak yaptığı o açıklamalar...

Öncelikle Somfy Türkiye Genel Müdürü Semih Görür olarak sizi ve sonrasında da genel hatlarıyla Somfy Türkiye"yi tanıyabilir miyiz?

İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü mezunuyum. Devam eden süreçte Amerika"da işletme masterı yaptım. Beş yıl ABD"de hem iş tecrübesi hem de eğitim dolayısıyla kaldım. Devam eden süreçte Türkiye"ye geldim. Yerli ve uluslararası firmalarda çalışmalarım oldu. 10 yıldır çok uluslu firmalarda yöneticilik yapıyorum. Yaklaşık 5 yıldır da Somfy"de genel müdürlük görevini yürütüyorum. Evliyim, 2 kızım var.

Somfy ise 1960"larda kurulmuş, kendi sektöründe bir çok yeniliğe imza atmış ve yine kendi sektöründe açık ara lider bir firma. Pazar paylarımız oldukça yüksek. Somfy"nin aslında ana iş alanı motorlu uygulamalar için motor ve kontrol üniteleri geliştirmek. Bununla birlikle 5-10 yıllık bir süreçte Somfy"nin uzaktan erişim sistemleri ve akıllı ev sistemleri ile otomasyon sistemler, bağlı sistemler, güvenlik sistemleri, kamera ve alarm sistemleri gibi birçok ürün dalında hem kendi ARGE merkezinde geliştirdiği aynı zamanda da satın almalarla yöntemiyle bünyesine kattığı bir sürü ürün grubu var. Somfy, kendi sektöründe en geniş ürün gamına sahip bir konumda yer alıyor.

Semih Görür Açıkladı: Kameradan İzleniyor Muyum Derdine Somfy ile Son

Ürünlerimiz daha erişilebilir fiyatlarla son kullanıcılara ulaşıyor. Kullanımı gün geçtikçe artıyor. Büyüme rakamlarımız oldukça yüksek. Her yıl büyüme hacmimiz artıyor. Son dönemde yüzde 50"nin üzerinde bir büyüme rakamına ulaştık. Türkiye"nin dinamikleri, Somfy Türkiye ekibinin ve Somfy global yönetiminin stratejileri nedeniyle bizim büyüme rakamlarımız gelişmiş ülkelerin çok ötesinde. Türkiye gibi ülkelerde inşaatta çok büyük bir devinim var. Nüfus büyüyor, bina stoğumuz yeterince sağlam değil. Sismik bir bölgede yer alıyoruz. Son Bodrum ve Çanakkale depremleri buna eklenen yeni örnekler olarak karşımızda duruyor. Bizim ürettiğimiz yaşam alanları hem sağlamlık açısından hem de teknolojik açıdan bu ihtiyaçları karşılayacak kapasitede olmalı. Bu nedenle inşaat sektörü uzun bir süre aktif kalacak.

Genel olarak bulunduğumuz alanların hem sağlık açısından hem de güvenlik açısından doğru donanımda konumlandırılması gerekiyor. Aynı zamanda enerji tasarrufu ve konfor da ön plana çıkıyor. Somfy olarak biz hem enerji tasarrufu hem konfor hem de erişebilirlikle alakalı son kullanıcıların yaşamına katma değerler katan ürünler üretiyoruz.

Semih Görür Açıkladı: Kameradan İzleniyor Muyum Derdine Somfy ile Son

HAVA DURUMUNA GÖRE HAREKET EDEN STORE PERDELER

Somfy"nin özel üretimi olan teknolojiler hakkında bilgi verebilir misiniz?

Bütün ürün gamı olarak bakınca bu kadar genişlik başka firmalar da yok. Motorlu uygulamalar var mesela. Bu ürünler iç mekandaki perdelerden tutun da panjura, kepenge ve garaj kapısına kadar devam ediyor. Bunu yanında Türkiye"deki otobüs ve kamyon fabrikalarının kullandığı küçük motorlar dahil farklı segmentlerdeki motorlarımız var. Buna ek olarak uzaktan erişim sistemleri artık bir ihtiyaç haline geldi. Bu alanda da detaylı çözümlerimiz var. Dünyanın her hangi bir yerinden evinize ulaşıp kamera, alarm ve motorlu ürünlerinizi kontrol edebileceğiniz ürünler, aydınlatma sistemleri mevcut. Bu ürünlerin hepsini kendi teknolojimiz içinde birbiriyle temas halinde çalışabilecek platformlar oluşturuyoruz.

Size şöyle bir örnek verebilirim: Perdeleri, panjurları manuel olarak kumanda edilen bir bina bir yıl boyunda filme alınıyor. Sonra bir analiz yapılıyor. Bakılıyor ki gölgeleme üniteleri haftada bir defa hareket ettiriliyor. Ancak güneşin pozisyonuna, bulutlara göre sizin konforunuz doğrultusunda bu ürünleri birçok defa hareket ettirmeniz gerekiyor. Güneş ışığı girdiği ortamları ısıtıyor. Bu nedenle ortam ısınıyor ve sizi de rahatsız etmeye başlıyor. Bundan dolayı klimaları açıyorsunuz ve enerji gideriniz artıyor. Evde ortalama beş pencere olsa bunları teker teker kumanda etmek zor. Ama Somfy"nin ürettiği güneş sensörleri güneşin yoğunluğu ve pozisyonun göre hareket edebilen çözümler sunuyor. İster evde olun ister olmayın bunlara kumanda edebiliyorsunuz.

Peki sözünü ettiğiniz bu teknolojiler eski binalarda da uygulanabiliyor mu?

Bizim ürünlerimizin en güzel yanlarından birisi de bu. Bunlar elektronik cihazlar olduğu için güce ihtiyaç duyuyor. Bizim kablosuz güç ünitesine ihtiyaç duymayan pilli ürünlerimiz de var. Ama bu tabi yeni gelişen bir teknoloji. Buna ek olarak kamera sistemlerimizde radyo frekansıyla çalıştığından dolayı sadece kabloyu bağlayarak uygulayabiliyorsunuz. Çok büyük bir tadilata gerek kalmıyor. Ben çok yakın zamanda kendi evimde bu sistemi kurdum. Merkez beyniyle iletişim için bir kablolamaya ihtiyaç duyulmuyor. Evin içindeki mesafeler arasında kabloya gerek kalmıyor. Sadece güç kablosunu prize takarak kullanabiliyorsunuz. Dolayısıyla sadece bu ürünlere göre tasarlanmış binalarda değil aynı zaman mevcut binalarda da bu teknolojileri gayet basit bir kurulumla kullanmak mümkün.

TÜRKİYE"DE SOMFY"DEN KRİTİK İŞBİRLİĞİ

Somfy"nin ARGE çalışmaları hakkında bilgi verebilir misiniz?

Somfy"nin dünya yayılmış büyük bir ağı var. Dünya genelinde hem üretim hem de satış olarak 8 lokasyonda merkezlerimiz bulunuyor. Somfy"nin merkezi Fransa"da Cenevre"ye yakın Cluses şehrinde yer alıyor. ARGE olarak dünyanın farklı yerlerinde merkezlerimiz var. En büyüğü Fransa"daki şirket merkezinde yer alıyor. Birçok firmanın fabrikasından bile büyük bir ARGE merkezimiz var. Bu merkezde birçok testler yapılıyor. Biz ürünlerimize 5 yıl garanti veriyoruz. Sonuçta bizim ürünlerimiz Arabistan"ın çöllerinden tutun da Sibirya"nın soğuğuna kadar pek çok farklı iklim ortamlarında çalışabiliyor. Dolayısıyla 5 yıl garanti verebilmek için çok farklı testler yapmanız lazım. Radyo frekansıyla çalışan ürünlerimizin de doğru çalışabilmesi için ayrı test düzenekleri var. Ses performansını ölçen düzenekler var.

Semih Görür Açıkladı: Kameradan İzleniyor Muyum Derdine Somfy ile Son

Peki Türkiye özelinde bir teknoloji geliştirme çalışmanız mevcut mu?

Aslında bizim Türkiye yapılanmamız genel olarak dağıtıma yönelik. Yani geliştirilen Somfy teknolojisinin hizmete sunulması söz konusu. Satış pazarlama ve lojistik altyapımız Türkiye"de çok güçlü. Bizim Avrupa Yakası"nda Kıraç"ta büyük bir lojistik depomuz var. Ancak buna ek olarak da burada tek başına bir ARGE tesisi kurmak kolay değil ve ne kadar verimli olacağı da düşünülüyor. Fransa"da bütün gücü bir araya getirip ARGE çalışması yapmak daha sağlıklı bulunuyor. Somfy Türkiye ekibini olarak biz Türkiye sanayisine ve alt yapısına güveniyoruz. Bu konuda da yönetimimizi oldukça doğru yönlendirdiğimizi düşünüyorum. Çok yakın zamanda kendi sektöründe önemli pozisyonda bulunan Multitek firmasıyla ARGE işbirliğine gittik ve diyafon sistemleriyle ilgili bir ürün geliştirdik. Önümüzdeki birkaç ay içinde seri üretime girecek ve satışa sunacağız. Türkiye"de ARGE tesisi kurmak farklı bir durum. Ama mevcut olan güçlü bir firma ile işbirliği yapmak da sağlıklı bir yöntem. Biz de bu yönde adımlar atıyoruz.

DOĞRU BİR KARLILIK ORANI HEDEFLENİYOR

Yıllar içinde tüketicilerin ürün tercihleri ne yönde değişiyor?

Burada birkaç dinamik var. Bunlardan birisi motorlu uygulama ve akıllı ev sistemlerinin eskiden erişilmez fiyatlarda ürünler olduğu düşünülüyordu. Ama biz bu algıyı değiştirdik. Somfy"den çıkan bir ürün belli bir satış kanalı ile halka ulaşıyor. Dolayısıyla da bir defa biz fiyatlarımızı oldukça makul seviyelere çektik. Devam eden satış zincirinde de doğru karlılık oranlarıyla son kullanıcıyla ulaşması ile ilgili iş ortaklarımızla işbirliği yaptık.

Semih Görür Açıkladı: Kameradan İzleniyor Muyum Derdine Somfy ile Son

İkincisi uzun yıllardır televizyon kampanyaları sayesinde halk üzerindeki bilinirliğe yatırım yapıyoruz. Bizim sektörümüzle ilgili televizyon reklamları çok görmezsiniz. Çoğu firma buna yatırım yapacak güçte değildir. Ama Somfy Türkiye pazarına inandığından bu alanda da yatırım yapıyor. Hem ürün gamının gelişmesi hem de son kullanıcıların ürünlerle ilgili bilinç seviyesinin artması da bizim sektörümüzde taleplerin artmasına neden oldu.

TÜM ÜRÜNLER GERİ DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR OLARAK ÜRETİLİYOR

Enerji verimliliği ve çevre duyarlılığı konusunda Somfy"nin ne gibi çalışmaları var?

Ürünlerimizin tasarımında uzun bir süredir şöyle bir prensip var: Parçaların hepsinin geri dönüştürebilir olmasına çaba harcanıyor. Ana hedef mümkün olduğu kadar bu ürünlerin geri dönüşüme gittiğinde içinde parçaların hepsinin geri dönüştürebilir olması. Somfy bünyesinde bütün tasarımlar bu çerçevede üretiliyor. Ayrıca Avrupa Gölgelendirme Organizasyonu"nda da Somfy yönetim kurulunda yer alıyor.

Fiyatlarınız hakkında bizlere neler söyleyebilirsiniz?

Somfy marka konsepti üzerine iş stratejisini oluşturmuş bir firma. Bu da belirli yatırımları gerektiriyor. Bununla birlikte marka dediğinizde kullanıcıya aslında bir paket sunuyorsunuz. Sadece ürünü sunmuyorsunuz. Teknik destek, stok yapılanması gibi ARGE ve ürün geliştirme gibi birçok alanda sizin bir paket sunmanız gerekiyor. Somfy de bunu yapıyor. Bizim hedefinizde hiçbir zaman sektörün en düşük fiyatına sahip olmak gibi bir hedef olmadı. Pazarın gerçekleri dahilinde gayet erişilebilir fiyatlarda ürünlerimizi müşterilerimize sunuyoruz.

"KAMERADAN İZLENİYOR MUYUM?" ENDİŞESİNE SON VEREN ÜRÜN

Evlerin güvenliğini önceleyen ürünleriniz neler?

Bildiğiniz üzere önceleri butonlarla ürünlere komut veriliyordu. Daha sonra kumandalar devreye giriyor. Üçüncü aşamada ise uzaktan erişilebilirlik ve akıllı ev sistemleri ve aynı zamanda gözetim sistemlerinin entegre çalıştırabilmesi söz konusu oldu. Somfy bu alanda en geniş ürün gamına sahip. Bunların hepsini aynı platforma çalıştırabilen bir alt yapı oluşturduk. Ürünlerimiz ve tasarımlarımız ödüllere layık görülüyor. Örneğin Somfty One adlı ürünümüzün üzerinde aynı zamanda elektrik kesildiğin de hizmet vermesine sağlayan bir bataryası var. Ayrıca bir sireni var. Evlere kontrolsüz bir giriş olduğunda bu devreye giriyor ve üzerinde bir de kamerası var. Bu kameranın önünde küçük bir kapakçık mevcut. Siz istediğiniz de bunu devreye alabiliyorsunuz. Kamera sistemlerinde vatandaşlar "Acaba izleniyor muyum? Birileri sistemime sızıp özel hayatımı görebiliyor mu?" endişesi taşıyor. Bunu bilen ARGE çalışanlarımız yeni bir sistem geliştirdiler. İstediğinizde kameranın önündeki kapakçığın kendiliğinden kapanması sağlanıyor. Bu ürün Las Vegas"ta yapılan Tüketici Elektroniği Fuarı"nda tasarım ödülü aldı. Bu ürünlerimizi yakın zamanda Türkiye de de satışa sunacağız.

Semih Görür Açıkladı: Kameradan İzleniyor Muyum Derdine Somfy ile Son

Bazı ürünlerimiz de elektriğin eksilmesi durumunda ya da hırsızın eve girip sizin internet bağlantınızı kesmesi durumunda 2 kilometrelik bir çap içerisine veya erişilebilir bir çap içerisinde aynı üründen başka bir ürün varsa yine bağlantı kurup size bildirim yapabiliyor.

Somfy sosyal sorumluluk projelerinde de yer alıyor mu?

Yurt dışında Somfy Foundation adlı bir yapılanma var. Amacı ise farklı ülkelerde yaşayan ve ihtiyacı olan insanlara yaşam alanları oluşturmak. İlerleyen süreçte Türkiye"de de aktif olarak faaliyetlerde bulunmaya başlayacak. Ev yapmak ya da mevcut evlerin kalitesini artırmak için bir fon var. Aynı zamanda Somfy Türkiye olarak da aktivitelerimiz oldu. Önümüzdeki süreçte de bunun gibi konular gündemimizde. Daha çok çocuklarımızla alakalı konular bizim gündemimize geliyor. Ayrıca daha önce Soma"da yaşanan maden faciasında da sosyal sorumluluk projelerimiz olmuştu.

Adem ÖZGÜÇ - projemlak.com

Kaynak: Projemlak

Son Dakika Ekonomi Semih Görür Açıkladı: Kameradan İzleniyor Muyum Derdine Somfy ile Son - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement