Senato'da Sosyalistler, Paris Büyükelçisi Burcuoğlu'nu Dinledi - Son Dakika
Güncel

Senato'da Sosyalistler, Paris Büyükelçisi Burcuoğlu'nu Dinledi

Senato\'da Sosyalistler, Paris Büyükelçisi Burcuoğlu\'nu Dinledi

Fransız Ulusal Meclisi'nden geçtikten sonra Senato'da 23 Ocak'ta görüşülecek inkar yasası, Sosyalist Parti'nin Senato grubunda tartışılmaya devam ediyor.

11.01.2012 19:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fransız Ulusal Meclisi'nden geçtikten sonra Senato'da 23 Ocak'ta görüşülecek inkar yasası, Sosyalist Parti'nin Senato grubunda tartışılmaya devam ediyor. İnkar yasasıyla ilgili yasa önerisi veren Sosyalist senatörler Philippe Kaltenbach ve Luc Carvounas'ın organize ettiği toplantıların bugünkü oturumunda senatörler Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu'nu dinledi.

Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu soykırım tezine ilişkin olarak, tüm halklar büyük acılar çekti. Ama biz bu konuyu Türiye'de ciddi anlamda tartışmaya başladık. Bu konu artık Türkiye'de tabu değil, tartışılıyor. Ama Fransa'da bu tabu olacak. Bırakın insanlar, tarihçiler tartışsın. Gerçeği ortaya çıkarsın dedi. Türkiye'nin soykırımı tanıması AB kriteri değildir diyen Burcuoğlu, Kophenhag ve Maastrich kriterleri vardır. AB'nin böyle bir kriteri yoktur. Hiç bir ülkeye de bu kriter aranmamıştır. Diğer kriterleri ise biz de yerine getirmek istiyoruz. Bunlar Türkiye'nin daha fazla demokratikleşmesi için getirilen kriterler ve bizim itirazımız yok ifadesini kullandı.

Sosyalist senatörlerin 'AB üyeleri bu yönde bir yasa getirirse, onlara da Fransa gibi tepki mi göstereceksiniz?' sorusuna Burcuoğlu, "AB çerçeve yasası gündeme geldiğinde bu yasaya Fransa rezerv koymuştu. Gerekçesi de bir soykırımın uluslararası bir mahkemede kabul görmesi şartıydı. Biz de bunu istiyoruz. Ayrıca Meclis'ten geçen yasanın AB çerçeve kararıyla ilişkisi ortadan kalkmıştır. Bu yasayı geçtiğimiz yıl reddettiniz. Eğer bir değişiklik yapılıp yasayla belirlenen soykırım ifadesi yerine 'uluslararası mahkemeler tarafından kabul edilen soykırım' ifadesi getirirseniz biz de sizi alkışlarız. Ama yasa bu haliyle geçerse bunun sonuçları ağır ve kalıcı olur" dedi.

Büyükelçi Burcuoğlu konuşmasında Ermeni diyasporası temsilcilerinin açıklamalarına "Murad Papazyan Türkiye'den 6 ili talep etmektedir. Toprak talebi var. 1980'li yıllarda Asala bizim diplomatlarımızı öldürürken ben burada görev yapıyordum. Türkiye, uluslararası tarihçiler komisyonunu kabul etmiş, bunun araştırılmasını, nihai sonucu kabul edeceklerini duyurmuş. Daha ne yapsın ne söylesin" diye sözlerini tamamladı.

Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu, kendisinden sonra konşacak olan Ermenistan'ın Paris Büyülelçisi Viguen Çiteciyan'ı dinlemeden salondan ayrıldı. Burcuoğlu'nun ardından Çiteciyan ve Fransız filozof Bernard Henry Levy konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Senato'da Sosyalistler, Paris Büyükelçisi Burcuoğlu'nu Dinledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement